Kirkonvarkauden asemakaava

Saimaa, Saimaa, Saimaa!
Asiakas: Mikkelin kaupunki
Paikka: Mikkeli
Ajankohta: 2013-2014
Laajuus: 76 ha
Rakennusoikeus: 42 000 kem2
Asukkaita: 450

Kirkonvarkaus on pala metsäistä Saimaan rantaa Mikkelin keskustan eteläpuolella. Alueella päätettiin järjestää vuoden 2017 asuntomessut ja meidät kutsuttiin apuun. Asuntomessualueelle tarvittiin osayleiskaava, asemakaava ja ympäristön suunnittelua – piti tehdä nopeasti ja hyvää. Luotsasimme jättiprojektin satamaan ajoissa ja samalla tulimme suunnitelleeksi viehättävän ja monipuolisen asuinalueen.

Suunnittelualue on yhdistelmä kauneinta Saimaata ja sitten niitä vähemmän silmää miellyttäviä ihmisen kädenjälkiä. Kolmiomaisen alueen länsiosassa on ollut maanottoalue, maakaatopaikka ja nykyisin tekopohjavesialue. Itäpuolella puolestaan honkaa kasvava harjun rinne laskee järveen ja lakea pitkin kulkee Porrassalmen museotie. Mielenkiintoinen paikka, vai mitä? Suunnittelutehtäväksemme muotoutui maisemoida maankaatopaikka asuinkäyttöön, johtaa tieyhteydet esteettömästi harjun laelta alas ja sijoittaa alueelle rakennuspaikkoja. Kaikki tämä niin, että metsämaasto ja järvimaisema kärsivät mahdollisimman vähän.

Näkymä rantakadulta. Ylärinteet talot sovitetaan rinteeseen.

Joustoa ja neuvotteluita

Hankkeen ripeä ja onnistunut läpivienti edellytti yhteen hiileen puhaltamista kaikilta osapuolilta. Asemakaavan valmistumisesta ajoissa saamme erityisesti kiittää Etelä-Savon ELY-keskustan ja Museoviraston joustavuutta ja nopeaa reagointia. Kokouksia pidettiin runsaasti ja nopealla varoitusajalla. Vaikka rajoituksia rakentamiselle oli runsaasti, kaikesta saatiin sovittua.

Massatasapainoilua

Maankaatopaikan maisemoinnissa massatasapaino haluttiin säilyttää sekä kustannus- että kestävyyssyistä. Pohjavesialueelle viettävän rinteen korko ja kaltevuus säädettiin noin 10 prosenttiin. Sellaiseksi, että katukaltevuus on siedettävä ja hulevedet eivät muodostu ongelmaksi. Asunnoista avautuu mielenkiintoisia näkymiä tekopohjavesialueelle – soikealle hiekkaiselle kentälle, jota puistomainen männikkö rajaa. Alueelle on toinenkin vastaava maastomuoto, jonka historia on kuitenkin erilainen: jyrkkärinteinen pieni suppa keskellä hongikkoa. Sen pohjalle suunnittelimme maagisen lyhtypuiston ilahduttamaan ulkoilijoita.

Puuston ja metsänpohjan säilyttäminen

Kirkonvarkauden suurin suunnitteluhaaste oli Saimaan ranta. Miten johtaa kadut alas jyrkkää rinnettä? Miten säilyttää omakotitalotonteilla puusto ja metsänpohjaa? Miten tarjota sekä julkinen rantareitti että omarantaisia tontteja? Katusuunnittelussa etsimme huolellisesti loivimman reitin rinteen suuntaisesti, vaikka mutkia tulikin lisää. Osan korkeuseroista saimme ratkaistua tukimuureilla, jolloin puita saatiin säästettyä enemmän. Suunnittelimme tarkasti tonttien liittymisen katuun ja viheralueisiin. Tonttien reunat määrättiin säilytettäväksi luonnontilaisena, kallioalueilla noin puolet tontista. Alueen erämainen tunnelma on mahdollista säilyttää, kun pihalla oleskelu tapahtuu terasseilla ja laiturimaisilla poluilla.

Tällaista siitä suunniteltiin…

… ja tältä siellä näyttää

Kirkonvarkaudessa tärkein asia on Saimaa. Luonnontilaiset rannat, rakennetut rannat, yhteiset rannat ja yksityiset rannat. Saimaa on läsnä kodeissa, kaduilla ja puistoissa – katso vaikka  oheisista kuvaista! Tervetuloa  Kirkonvarkauteen!

 

 

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Pekka Vehniäinen suunnittelujohtaja, kaupunkisuunnittelu +358 50 524 9133