#TENGBOMTALKS #TUPARIT

2017-10-06

#TENGBOMTALKS #TUPARIT

Voi pojat kun eilen 5.10. oli nastat Tuparibileet!  Noin 90 valveutunutta vierastamme pääsi todistamaan Suomen ensimmäistä #TENGBOMTALKS-sessiota ja kahta huippuluokan keynote-esitystä. Siinä sivussa päivitettiin kuulumisia ja nautittiin pöydän antimista.

Tengbomin Tukholman konttorin vetäjä Mark Humphreys kertoi  meille moneen kertaan palkitun Tukholman Östermalmin väliaikaisen, siirrettävän kauppahallin suunnittelusta ja sen seuraavista käyttömahdollisuuksista. Mark valotti hankkeen taustaa sujuvasti vanhan Östermalmin hallin historiasta lähtien, edeten paikan ominaispiirteisiin, eri tahojen tarpeisiin ja huolenaiheisiin – vähäisin näistä ei suinkaan ollut kauppiaiden pelko asiakaskunnan kaikkoamisesta – suunnitteluhaasteisiin ja ratkaisuun. Halli on yksinkertaisuudessaan huikean kaunis ja hyvä esimerkki siitä, miten kunnianhimoinen arkkitehtuuri, toimivat tilat ja järkevät kustannukset eivät sulje toisiaan pois. Projekti onnistui yli odotusten, sillä kauppa käy väliaikaisessa hallissa paremmin kuin vanhassa. Muutaman viikon sisällä avajaisista kävijämäärät lähes tuplaantuivat ja myynti kasvoi 30 – 50 %. Uusi halli on houkutellut paikalle myös täysin uutta asiakaskuntaa.  Lisäksi se elävöittää toria kellon ympäri. Markin työryhmä on laatinut myös luonnoksia hallin mahdollisesta jatkokäytöstä. Se taipuisi tulevaisuudessa niin nuorisotaloksi kuin uimalaksi.

Futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltunen tarjosi meille kutkuttavan kurkistuksen tulevaisuuteen. Elinan puheessa korostui nöyryys tulevaisuuden ennustamisen suhteen: voimme toki ennakoida, mutta  emme ennustaa. Teknologian kehitys on huimaavaa. ”Olkaa ajan hermoilla” oli Elinan viesti arkkitehdeille. Tiedon määrä kasvaa räjähdysmäisesti ja uusia tieteenaloja, ammatteja ja osaamisalueita syntyy vanhojen lomaan.  Varmaa on että  muutoksia tapahtuu nopeasti ja monella rintamalla. Jotkut vaikutukset voivat olla hyvinkin odottamattomia. Perinteisen ”Hardware versus Software” -kahtiajaon rinnalle tulee tulevaisuudessa muitakin ”wareja” kuten vaikkapa ”Wetware”, geenimanipulaatioon perustuvat materiaalit, joilla voidaan esimerkiksi paikata betonin halkeamia.

Kiitos vieraille, esiintyjille ja tapahtuman järjestämisessä mukana olleille! Näitä tulee ensi vuonna lisää, pysykää kuulolla!