Östermalmin uudistunut kauppahalli

2020-03-20

Astu nykypäivästä suoraan 1880-luvulle

Monille tuttu Östermalmin kauppahalli Tukholmassa on auennut monen vuoden uudistustyön jälkeen. Tengbomin arkkitehdit ovat Tukholman kaupungin toimeksiannosta tuoneet historiallisen kauppahallin tähän päivään. Samalla monet alkuperäiset yksityiskohdat on entisöity entiseen hohtoonsa. Lopputuloksena kävijöitä odottaa ainutlaatuinen kokonaisuus, jolla on myös merkittävää rakennushistoriallista arvoa.

Neljän vuoden perusteellisen remontoinnin jälkeen Östermalmin kauppahalli avattiin maaliskuussa 2020. Tengbomin arkkitehdit ovat työskennelleet toimeksiannon parissa lähes seitsemän vuoden ajan.

Uudistuneen hallin kävijöitä odottaa moderni kauppahalli, josta löytyy kaikki nykypäivän — ja tulevaisuuden — rakenteelliset ja tekniset ratkaisut. Kaikkien mukana olleiden osapuolten yhteinen tavoite oli uudistaa ja restauroida kauppahalli ottaen tarkasti huomioon hallin alkuperäisen ulkonäön. Vastaava arkkitehti Mark Humphreys Tengbomilta kertoo:

– Yksikään elävä ihminen ei ole nähnyt hallia alkuperäisessä muodossaan, eli sellaisena kuin alkuperäiset arkkitehdit sen suunnittelivat. Nyt olemme uudistaneet kauppahallin alkuperäiseen hohtoonsa ja samalla vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksiin.

Entisöinti viimeistä yksityiskohtaa myöten

Tengbom lähestyi uudistusprojektia kokonaisuutena, jossa otettiin huomioon korkeat standardit kaikilla korjausrakentamisen osa-alueilla, aina teknisistä ominaisuuksista rakenteellisiin ratkaisuihin, alkuperäisten sisustuselementtien entisöintiin, väreihin, tähdenmuotoiseen pohjaratkaisuun ja kauppiaiden myyntipisteisiin. Tahtotilana oli palauttaa hallin alkuperäinen ulkonäkö, viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Rakennushistoriallisessa selvityksessä kävi muun muassa ilmi, että halli oli ollut täynnä värejä ja koristeita. Korjausrakentamisen aikana pylväät ja ristikot ovat saaneet takaisin alkuperäisen tummanpunaisen värinsä ja koristeelliset yksityiskohtansa. Seinät ovat jälleen kirkkaankeltaiset ja klassiset siniset friisit entisajan teksteineen ovat saaneet uuden elämän.

– Olimme positiivisesti yllättyneitä löytäessämme sisustuksessa ennen vanhaan käytetyt vahvat alkuperäisvärit ja upeat koristeelliset yksityiskohdat, jotka olivat jääneet vuosien saatossa uusien maalipintojen alle. Todennäköisesti näin oli käynyt makutottumusten muuttuessa, ja lisäksi helpottamaan pintojen ylläpitoa, kertoo Mark.

Kävijöillä on vastassaan siten entistä valoisampi ja värikkäämpi halli. Mutta se on myös osallistavampi, helpommin saavutettavissa ja ympäristön kannalta kestävä. Tehokkaat ratkaisut asiakasvirtojen hallintaan, fiksummat sisääntulot sekä uudistetut jätehuolto- ja kierrätysjärjestelmät vähentävät kuljetusautojen määrän jopa viidesosaan.

Nämä ovat osa Tengbomin toteuttamia arkkitehtonisia ratkaisuja, joilla Östermalmin kauppahalli on muunnettu moderniksi rakennukseksi, jolla on myös kulttuurihistoriallisesti arvokas tyyli. Kuin astuisi 2020-luvulta suoraan 1880-luvulle.