Tuusulan asuntomessut

2020-08-27

Pieni joukko tengobomilaisia suuntasi elokuisena torstaina Tuusulaan tutustumaan vuoden 2020 asuntomessukohteisiin. Susanna kokosi ajatuksiaan ja havaintojaan messukokemuksestaan.

Kävimme pienellä porukalla Tuusulan asuntomessuilla viime viikolla. Aurinko paistoi kuumasti ja ihmisiä oli liikkeellä juuri sopivasti. Kiersimme messukohteita aika valikoivasti. Messuasunnoista itselle mieleen jäi runsas puupintojen käyttö asuntojen sisällä, selkeät kylppärit ja mustat keittiöt. Koska olemme kaikki kerrostalossa asuvia kaupunkilaisia, suuret omakotitalot jäävät aina hieman etäisiksi, siksi huomio kiinnittyikin enemmän yksittäisiin huoneisiin ja tilaratkaisuihin.

Tuusulan asuntomessutEdellisestä messuvierailustani on aikaa ja Tuusula oli positiivinen yllätys. Omakotitalot olivat järkevän kokoisia ja käytännöllisen kauniita. Yhdessäkään talossa ei tullut sellaista oloa, ettei tietäisi miten siinä pitäisi elää. Kotikylpylään tuhlatut neliöt jakoivat tiimin mielipiteet: yhden mielestä oma kylpylä uima-altaineen, paljuineen ja kahdenlaisine saunoineen olisi haaveiden täyttymys kun itse taas ihmettelin milloin siellä ehtisi viettää aikaa muuta kuin aamusuihkun verran?

Pihakadut ja lukuisat taideteokset antoivat lupausta siitä, että valmiina alueesta tulee viihtyisä asumisympäristö. Tänä vuonna messualueen sijaintikin on erinomainen, Hyrylän keskustan kupeessa lähellä valmiita palveluja ja rakennettua ympäristöä. Messualueen ulkopuolelle, Rykmentinpuistotielle on nousemassa useampia kerrostaloja. Kadunpuolen julkisivuissa on tiiliverhoilu, mikä sopii hyvin kasarmin vanhaan rakennuskantaan. Messukohde Trä Koronorin townhouse-rivi miellytti arkkitehtuuriltaan. Vastaavia puutalorivejä näkisi mielellään myös Helsingissä. Messujen ainoa kerrostalokohde toi termille avokeittiö uuden merkityksen: napakoissa neliöissä asukkaan pitää valita sohva tai ruokapöytä, molemmille ei huoneessa ole tilaa. Hieman huvittavaa on myös se, ettei osittain puurakenteisessa puukerrostalossa näy puuta kuin julkisivussa, mutta puurakenteisissa pientaloissa puuta voi jättää näkyville kaikkiin sisäpintoihin.

Tuusulan asuntomessut

Vaikka messukohteiden suunnittelu on alkanut vähintään 1-2 vuotta sitten, osuvasti sekä kerrostalosta että BoKlokin modernista puukorttelipihasta löytyi asukkaille etätyöpiste. Epämääräisen kerhohuoneen sijaan taloyhtiöiden etätyötilat tulevat varmasti olemaan käytettyjä, etenkin jos kotona on kaksi etätyötä tekevää.

Viihtyisät vehreät sisäpihat olivat selvästi pienkerrostalojen valttikortteja, omakotitalojen pihat olivat enimmäkseen kivettyjä tai niitä peitti kymmenien neiliöiden terassit. Jonkin verran vihreitä nurmilänttejä oli siellä täällä, robottileikkurien kaluttavana, mutta varsinaista puutarhaa ei kukaan tuntunut kaipaavan. Pihakivissä on paljon valinnanvaraa, ja niitä oli käytetty runsaasti. Jossain kohteessa kävi mielessä, että ihan kaikkia katalogin kivimalleja ei olisi tarvinnut mahduttaa samaan pihaan. Palju tuntuu 2000-luvulla olevan yhtä välttämätön kuin sauna.

Tuusulan asuntomessut
Finnlog Hetena

Hulppeimman roskisaitauksen palkinnon saa Villa Fortunan graniittipaasista rakennettu aitaus. Fortunan julkisivu kadulle oli hyvällä tavalla epäsuomalainen ja tuo yksityisyyttä sisältä hyvinkin avonaiseen kotiin. Kiva nähdä, että puusta ja hirrestä tehdään muutakin kuin perusseinää.

Jos haluaisin asua omakotitalossa, valitsisin messujen atriumtalon, Finnlogin Hetenan. Sijoittaisin sen mäntykankaalle kallioseen maisemaan, lähelle merta. Sopivasti niin, etteivät tuulet osu sisäpihalle mutta aurinko lämmittäisi kivasti seinustalla kasvavia tomaatintaimia.