Työntekijöiden hyvinvointi kiinnostaa – yhä useampiin toimistotaloihin suunnitellaan kuntosali

2024-01-24

Tengbom on suunnitellut viime vuosina kuntosaleja yhä useampiin toimistokiinteistöihin. Olemme päässeet suunnittelemaan myös esimerkiksi yksityissaleja yrityksen omaan käyttöön. Kuntosalin rakentaminen toimistokiinteistöön vaatii tarkkaa suunnittelua, jossa huomioidaan paitsi asiakkaan toiveet, myös vaikutukset liikuntatilan naapureihin.

Tummapuinen ja tunnelmallinen kuntosali.

Työntekijöiden hyvinvointi kiinnostaa yrityksiä yhä enemmän, ja liikuntamahdollisuuksien tarjoaminen kiinteistön vuokralaisille on vetovoimatekijä. Arkkitehdilta kuntosalin suunnittelu vaatii tarkkuutta ja sovittamiskykyä.

Kuntosalia suunnitellessa esimerkiksi akustiikalla on tärkeä rooli, jotta painojen kolina tai ryhmäliikuntatuntien jytke ei kantautuisi viereisiin tiloihin. Lisäksi on huomioitava lattiarakenteiden ja -materiaalien ominaisuudet sekä toimiva ilmastointi. Korjausrakentamisessa yhtälö ei aina ole helppo, sillä kuntosaleilla myös huonekorkeudella on merkitystä.

Tengbomin uusin kuntosaliprojekti, Ole.Fit Munkka Helsingin Munkkiniemessä on esimerkki korjausrakentamisella valmistuneesta kuntosalista. Kuntosali remontoitiin aiemmin IBM:n pääkonttorina toimineen kuusikerroksisen toimistorakennuksen toiseen kerrokseen, ja sen alta saivat väistyä niin nouseva auditorio kuin entiset toimistotilatkin. Nykyisin rakennuksessa toimii Bloomsville-yrityskylä.

Saimme toimeksiannon vuosina 1979 ja 1985 rakennetun toimistotalon vaiheittain toteutettavasta pää- ja arkkitehtisuunnittelusta, ja rakennusta peruskorjataan parhaillaan. Kuntosali valmistui syksyllä, mutta talon saneerauksessa on vielä tekemistä: muitakin tiloja uusitaan, ja taloon on esimerkiksi tulossa vielä julkisivusaneeraus.

Rakennukseen valmistunut Ole.Fit Munkka -kuntosali on pinta-alaltaan 1544 neliömetrin kokoinen. Laajaan tilaan tehtiin muun muassa avoin kuntosalitila vapaapainoineen, oma alueensa kestävyysliikuntaan juoksumattoineen, iso ryhmäliikuntasali, toiminnallinen ryhmäliikuntasali, joogasali sekä huoneet fysioterapiaa ja hierontaa varten. Lisäksi kuntosalille suunniteltiin tietysti myös suihkutilat, saunat ja pukuhuoneet, sekä työntekijöiden toimisto- ja sosiaalitilat.

Käynti tummapuisen kuntosalin pukuhuoneisiin.

Akustiikan suunnittelua ja uusi sisäänkäynti

Projektissa haasteellisinta oli saada ilmastointi ja muu talotekniikka sovitettua kattorakenteisiin madaltamatta kattoa liikaa. Erityisesti joogasalin ilmastointia ja akustiikkaa suunnitellessa piti pohtia, miten alakattoon mahtuvat sekä LVI-tekniikka että eristevilla.

“Pohdinnassa oli myös alakaton jättäminen auki, mistä olisi saanut tyylikkään yksityiskohdan. Tilan akustiikan vuoksi laitteet päätettiin kuitenkin piilottaa alakaton sisään”, kertoo projektissa mukana ollut arkkitehtimme Niina Isojärvi.

Lattian äänieristys ei sen sijaan tuottanut suuria haastetta, sillä kerrosta alempana ei ole toimistohuoneita, vaan pyörävarastoa ja henkilökunnan pukuhuonetiloja.

Rakennuksen sisälle suunniteltujen muutosten lisäksi Ole.Fit Munkka -kuntosalille tehtiin uusi sisäänkäynti: aiemmin tilaan oli kuljettu pääosin rakennuksen sisäkautta. Remontissa aiemmin takaoven virkaa toimittanut vaatimaton rappu laajennettiin kuntosalin pääsisäänkäynniksi, ja ulos rakennettiin uudet portaat ja luiskat. Näin sisäänkäynnistä saatiin myös esteetön.

Tunnelmallisen kuntosalin vastaanotto.

Kuntosaliprojekti vaati paljon yhteensovittamista

Kuntosaliprojekti on vaatinut arkkitehdeiltämme paljon koordinointia ja yhteensovittamista. Liikuntatiloja suunniteltiin vielä vuonna 2022 eri liikuntatoimijalle, mutta vuodenvaihteessa suunnitelmat muuttuivat, ja hyppäsimme Ole.Fitin kelkkaan. Suunnitelmia käytiin uudelleen läpi rakennuttajan, Ole.Fitin sekä heidän oman sisustussuunnittelijansa, Sisustusarkkitehdit Kalliomaa Oy:n kanssa, ja tilojen luonnetta, toimintoja, valaistusta ja materiaalejan selviteltiin.

“Yhteensovittamista oli paljon, ja pidimme useita palavereita, jotta saisimme sovitettua yhteen sekä Ole.Fitin toiveet että muiden mukana olevien tahojen aikataulut ja tarpeet”, Niina kertoo.

Pidimme yhteensovituspalavereita myös muiden suunnittelualojen kanssa, ja etsimme ratkaisuja, jotka sopisivat kaikille. Myös lupa-aineisto vaati täydennystä. Tiukasta aikataulusta ja muutoksista huolimatta liikuntatilat saatiin auki syksyllä 2023, ja kuntosalin toiminta on nyt käynnissä.

Tummasävyisen kuntosalin käytävä ja kuntolaitteita.

Elixia Circus suunniteltiin entisen yökerhon tiloihin

Toinen Tengbomin vastikään suunnittelema kuntosali, Elixia Circus puolestaan avautui entisen helsinkiläisen yökerhon ja keikkapaikan, The Circuksen, tiloihin Arkadiankadulle marraskuussa 2021. Einari Teräsvirran suunnittelema, Innotalona tunnettu Arkadiankatu 4–6 valmistui vuonna 1977 nykyisen Kampin kauppakeskuksen kupeeseen. Tiloja alettiin peruskorjata 2010-luvulla, ja niitä on uudistettu useissa vaiheissa.

Aloitimme Elixia-kuntosalin suunnittelun rakennukseen vuonna 2020 käyttötapamuutoksella ja tilaajan suunnitteluohjeiden mukaisilla luonnoksilla. Entinen käyttötarkoitus keikkapaikkana helpotti kuntosalin suunnittelua: vaaditut korkeat tilat, ilmastointi isolle liikkuvalle käyttäjämäärälle, poistumistiet ja esteettömyys saatiin toteutumaan. Nykyinen kuntosali on kaksikerroksinen ja osittain 6 metriä korkea. Yhteensä kuntosalin lattiapinta-ala on 2050 neliömetriä.

Koska Innotalossa on myös paljon toimistotiloja, vaadittiin Elixian kuntosalilta hyvää äänieristävyyttä. Elixian äänieristys piti suunnitella vaimentamaan viereisiin toimistotiloihin kuuluvat äänet, mutta myös äänet eri harjoitustilojen välillä. Kuntosalille suunniteltiinkin äänieristettyjä seiniä sekä vaimennettuja seinä ja lattiapintoja. Painonnostoalueelle suunniteltiin jousilaakeroitu betonilaattarakenne, joka vaimentaa runkoääntä tehokkaasti.