Arkkitehtuuri­matka avaa silmiä ja suljettuja ovia

2024-05-22

Uuden oppimista, inspiroitumista ja tuttujen tapojen kyseenalaistamista. Tätä ja paljon muuta voi kokea kaupunkisuunnittelupainotteisilla arkkitehtuurimatkoilla. Saadakseen uusia ideoita ja perspektiiviä omaan tekemiseen, on hyvä käydä välillä tutustumassa, miten muualla toimitaan. Ammattiosaamisen päivittämisen lisäksi arkkitehtuurimatkoilla on aina myös virkistävä vaikutus.

Arkkitehtuurimatkan osallistujat tutustumassa Wienin Nordbahnhofin aluekehityshankkeeseen. Kuva: Pekka Vehniäinen, Tengbom

Kööpenhamina, Madrid, Lissabon ja Edinburgh. Bergen, Malmö, Glasgow ja Oslo. Muun muassa näihin kiehtoviin kohteisiin Tengbomin kaupunkisuunnittelijat Pekka Vehniäinen ja Enni Wiljanen ovat vieneet kaupunkisuunnittelusta ja arkkitehtuurista kiinnostuneita ihmisiä ekskursioille oppimaan ja kokemaan. Arkkitehtuurimatkalta palataan paitsi paikallista tietotaitoa taskussa myös uudesta inspiroituneina.

Matkat ovat kaikin puolin huolella suunniteltuja.

”Paikan päällä arkkitehti toimii oppaana ja matkanjohtajana, ja ääneen pääsevät myös paikalliset asiantuntijat, kuten alueen kaavoittaja tai rakennuttaja. Myös muu ohjelma on tarkkaan mietitty kokonaisuuteen sopivaksi – missä syödään, yövytään ja miten liikutaan”, Pekka kertoo.

Arkkitehtuurimatkoilla tutustutaan erilaisiin kohteisiin laajalla skaalalla. Kohteet voivat olla mielenkiintoisia kehityshankkeita, edistyksellisiä alueita tai historiallisesti merkittäviä paikkoja. Samalla reissulla voidaan tutustua uusiin pilvenpiirtäjiin, mielenkiintoisiin asumisratkaisuihin sekä toimiviin viheralueisiin.

”Matkoilla nähdään uusia lähestymistapoja kaupunkitilaan. Esimerkiksi Wienissä olemme tutustuneet vanhoihin kaasukelloihin, jotka toimivat nykyään asuntoina ja liiketiloina”, Pekka täsmentää.

Arkkitehtuurimatka opettaa ja virkistää

Arkkitehtuurimatka tarjoaa pääsyjä paikkoihin, joihin ei muutoin pääsisi. Esimerkiksi Wienin opintomatkalla on päässyt kurkistamaan yliopistokampuksen arkkitehtonisesti hienoon kirjastoon, jonne ei normaalisti ole asiaa. Matkoilla oppii paljon ja saa uutta ajateltavaa ja perspektiiviä omaan työhön.

”Jokainen kokee matkat omien linssiensä läpi. Siinä missä maisema-arkkitehti huomioi istutukset ja reunakivet, kiinnittää rakennusalan ammattilainen huomiota rakennusten julkisivujen materiaaleihin ja muihin yksityiskohtiin”, Pekka huomauttaa.

”Osallistujat yleisesti pohtivat, miten nähdyt ja koetut asiat vertautuvat Suomen oloihin ja suunnitteluun. Voisiko näin tehdä Suomessakin? Otetaanko Suomessa samoja asioita huomioon?” Enni lisää.

Matkoilla huomaa eroavaisuuksia ja toisaalta myös samankaltaisuuksia rakentamisen ja suunnittelun kulttuurissa, ja tulee ehkä kyseenalaistaneeksi totuttuja tapoja.

Arkkitehtuurimatkoilla nähdään uusia lähestymistapoja kaupunkitilaan.

”Lisäksi kuten millä tahansa muullakin matkalla, arkkitehtuurimatkoillakin on aina myös virkistävä vaikutus”, Enni korostaa.

Opintomatkalla pääsee verkostoitumaan oman alan ammattilaisten kanssa, tai mikäli reissu on varattu oman porukan kesken, on matka omiaan vahvistamaan ryhmähenkeä ja yhteisöllisyyttä.

Arkkitehtuurimatkalaiset tutustumassa Wienin Hauptbahnhofin ympäristöön. Kuva: Pekka Vehniäinen, Tengbom

Matkat ovat huolella suunniteltuja kokonaisuuksia

Matkalle on osanottajan näkökulmasta helppo osallistua. Ohjelma on suunniteltu toimivaksi, mielekkääksi ja tehokkaaksi. Arkkitehtuurimatkoilla kohteista saa aivan eri tavalla irti, kuin omin päin matkatessa. Myös aikaa säästyy valtavasti, kun varaukset ja suunnitelmat on tehty ammattilaisten toimesta. Ennen matkaa voi tutustua kattavaan opintomatkaoppaaseen, josta löytyy tietoa matkasta ja matkaan sisältyvistä kohteista kuvien ja karttojen kera. Opintomatkaopas auttaa matkaan orientoitumisessa ja muistuttaa kokemasta matkan jälkeen.

Kaupunkisuunnittelupainotteiset arkkitehtuurimatkat ovat usein kestoltaan kolmesta viiteen päivää, ja samalla reissulla tutustutaan yleensä kahteen eri kaupunkiin, joskus kolmeenkin. Esimerkiksi Wieniin ja Bratislavaan on tutustuttu samalla reissulla. Matkoilla koetaan sekä uutta että vanhaa arkkitehtuuria. Kohteissa tutustutaan pintaa syvemmin esimerkiksi mielenkiintoiseen kaupunkisuunnitteluun.

”Tilaajan toiveiden mukaisesti fokus voi myös olla esimerkiksi rakennustekniikassa. Tällöin opintomatkaan voi kuulua esimerkiksi talotekniikkaan kurkistamista rakennuksen kellarissa”, Enni täsmentää.

Matkat suunnitellaan tilaajan tarpeiden mukaan

Arkkitehtuurimatkat räätälöidään täysin tilaajan tarpeiden mukaan. Matka voi olla intiimi, noin kymmenen hengen reissu, tai matkalle voi lähteä jopa täysi bussilastillinen ihmisiä. Kohteessa liikutaan jalan, julkisilla kulkuvälineillä, kaupunkipyörillä tai omalla bussilla. Liikkumismuotoon vaikuttaa tilaajan toiveiden lisäksi ryhmän koko sekä kaupungin luonne.

”Matkakohteet valikoituvat tilaajan mukaan. Jos toiveena on eteläinen Eurooppa, etsitään mielenkiintoiset kohteet sieltä. Ylipäätänsä kohteet valikoituvat kiinnostavuuden pohjalta. Matkat suuntautuvat paikkoihin, joissa on opintomatkan kannalta riittävästi keskeisiä teemaan liittyviä kohteita tai on esimerkiksi mielenkiintoisia kehityshankkeita”, Pekka kertoo.

”Arkkitehtuurimatkoja toteutetaan myös erilaisilla teemoilla, esimerkiksi tutustuen ilmastoviisaaseen kaupunkisuunnitteluun tai erityisen toimiviin liikennejärjestelyihin”, Enni lisää.

Arkkitehtuurimatkat suuntautuvat usein ulkomaille, mutta myös kotimaassa voi oppia ja inspiroitua opintomatkalla. Esimerkiksi heinäkuussa pääsee arkkitehti Jukka Rajalan pyöräekskursiolle Jyväskylään. Reissulla pyöräillään 50 km pyöräreitti, jonka varrella tutustutaan Alvar Aallon kohteisiin.

Oletko kiinnostunut arkkitehtuurimatkasta? Ota yhteyttä, niin autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan juuri sinua kiinnostavan matkan. Matkat räätälöidään aina tilaajan tarpeiden mukaan.