Uusi elämä 1990-luvun toimistoklassikolle
Helsingin Käpylässä sijaitseva toimistorakennus uudistuu laajan peruskorjauksen ja modernisoinnin myötä. Rakennus ei enää vastannut nykytarpeita, joten päivityksellä siitä muokataan nykyaikainen ja monipuolinen työympäristö. Uudistettu kiinteistö tarjoaa modernit ja toiminnalliset puitteet, jotka tukevat joustavaa ja tehokasta työskentelyä sekä vastaavat nykyajan toimistokulttuurin vaatimuksiin.
Tengbom sai tehtäväkseen laatia toteutussuunnitelman vuonna 1992 rakennetun, kahdeksankerroksisen toimistokompleksin modernisoimiseksi vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja tulevaisuuden tarpeita.
”Työpöydällämme syntyi kattava ja yksityiskohtainen kokonaisuus, jossa korostuvat tilojen toiminnallisuuden, energiatehokkuuden, teknisen laadun ja sisustusratkaisujen parantaminen”, kertoo kohteen vastaava arkkitehti Hanna Koskela.
Upeasti uudistuva rakennus sijaitsee erinomaisella paikalla Käpylän juna-aseman välittömässä läheisyydessä. Rakennustyöt Panuntie 6:ssa alkavat vuoden 2025 alussa. Alkuvuodesta 2026 kiinteistön 1–3-kerroksiin muuttaa Työterveyslaitoksen päätoimipiste, joka käsittää asiantuntijatyötä tukevat toimistotilat, Helsingin työlääketieteen potilastoiminnan sekä laboratoriotilat. Ylemmät kerrokset vuokrataan muille toimijoille.
Lisää neliöitä ja muunneltavia tiloja
Kohteen peruskorjauksen merkittävin muutos on rakennuksen alapuolella sijaitsevan ulkotilan laajennus. Aiemmin paikoitusalueena toiminut avoin tila rakennetaan sisätilaksi, joka sulautuu luontevasti osaksi olemassa olevia kerroksia. Uudistuneeseen aulakerrokseen sijoitetaan rakennuksen näyttävä sisäänkäynti, jolle johtaa pitkä katos. Suurten ikkunoiden rytmittämään kerrokseen sijoittuvat aulapalvelut sekä Työterveyslaitoksen laboratoriotilat. Muutosten toteuttaminen on vaatinut asemakaavasta poikkeamispäätöksen.
”Laajennuksen lisäksi kaikissa kerroksissa puretaan kevyet rakenteet ja talotekniikka. Kun tilat saadaan vuokrattua, niihin rakennetaan muun muassa uusia väliseiniä, uudistetaan talotekniikkakuilut ja modernisoidaan märkätilat. Kaikki aikansa eläneet sisäpinnat uudistetaan ja sisääntuloaula nostetaan uuteen kukoistukseen”, Hanna jatkaa.
Tyhjillään olevien kerrosten suunnittelussa on panostettu muuntojoustavuuteen, jotta tilat voivat palvella monenlaisia käyttötarpeita tulevaisuudessa.
Keskeisenä työkaluna 3D-mallinnos
Suunnitteluprosessin keskiössä on ollut aiempien suunnitelmien ja rakennuspiirustusten pohjalta laadittu 3D-mallinnos.
”Tämä geometrinen tietomalli on mahdollistanut rakennuksen tarkastelun sekä uusien ratkaisujen tehokkaan integroinnin olemassa olevaan rakenteeseen. Kun malliin lisätään reaaliaikaista dataa esimerkiksi antureista, se toimii perustana digitaaliselle kaksoselle, joka tukee rakennuksen suunnittelun ja elinkaaren aikaisen ylläpidon optimointia”, Hanna tarkentaa.
Erityistilat vaativat tarkkaa suunnittelua
Toteutussuunnitelman laatiminen on tarjonnut monipuolisia ja mielenkiintoisia haasteita.
”Autamme esimerkiksi parhaillaan Työterveyslaitosta laatimaan laboratoriotilojen tarkennettua laitesijoitussuunnitelmaa. Tämä tukee muiden suunnittelijoiden työtä”, Hanna kertoo.
Myös tavalliseen toimistotilaan suunniteltu talotekniikka on vaatinut erityisjärjestelyjä laboratorion kaasujärjestelmien ja niiden suojaetäisyyksien huomioimiseksi.
Uutta ja vanhaa sopivassa suhteessa
Panuntie 6 on aikansa arkkitehtuurinen helmi, eikä sen sisustusratkaisuissa 1990-luvulla säästelty. Rakennuksen pääaulassa näkyvät yhä ajalle tyypilliset materiaalit ja tyylit, kuten kiiltävä graniitti, ruskean ja harmaan sävyt sekä diagonaaliset linjat.
”Suunnitelmissamme olemme säilyttäneet luonnonkiveä mahdollisimman laajasti. Lisätyillä materiaaleilla, kuten puulla, pyrimme kokonaisuuteen, jossa uusi ja vanha täydentävät sopivasti toisiaan säilyttäen palan rakennuksen historiaa. Lisäksi olemme pohtineet, miten purettua kiveä voidaan kierrättää sisätiloissa uudelleen esimerkiksi uusien kiintokalusteiden osana. Innovaatioiden kautta vanhoihin ja kestäviin materiaaleihin saadaan tuotua uutta elämää”, Hanna kuvailee.
Rakennuksen alkuperäinen ilme ja arkkitehtoninen luonne säilyvät uudistuksessa ennallaan. Laajennusosa rakennuksen alla on näkyvä, vaikkakin hillitty muutos. Uusi pääsisäänkäynti sekä pitkä katos kuitenkin viestivät kaupunkikuvassa selkeästi, että rakennuksessa on tapahtunut jotain uutta.
Rakennuksen korjausurakasta vastaa PEAB.