Tengbom on reilussa 110 vuodessa kasvanut yhdeksi Pohjoismaiden suurimmaksi arkkitehtitoimistoksi, jolla on toimipisteitä 14:sta kaupungissa Ruotsissa sekä yksi Suomessa.

Ivar Tengbom
Ivar Tengbom

Tengbomin historia ulottuu vuoteen 1906, jolloin nuoret ja innokkaat arkkitehdit Ivar Tengbom ja Ernest Torulf perustivat Tukholmaan arkkitehtitoimisto Tengbom & Torulfin. Vuosina 1906-1929 toimisto suunnitteli useita arvorakennuksia, joista tunnetuin – etenkin meille Suomalaisille – lienee Tukholman Hötorgetin laidalla kohoava sininen rakennus, Tukholman konserttitalo (1926).

Torulf jätti yrityksen 1929, ja toiminta jatkui Ivar Tengbomin nimissä. Ivar Tengbomin poika Anders Tengbom tuli mukaan yritykseen 1930-luvulla, ja johti yritystä vuodesta 1963 eteenpäin. 1970-luvulla vetovastuun toimistosta otti pojanpoika Svante Tengbom. Toimisto työllisti 60-70-luvuilla noin 60 suunnittelijaa. 1980-luvun loppupuolella omistuspohja laajeni, ja Tengbom-perheeseen liittyi toimistoja Malmöstä, Helsingborgista sekä Göteborgista. 2010-lukuun mennessä konserni oli kasvanut jo 10 kaupunkiin Ruotsissa ja yritys työllisti yli 550 työntekijää.

Tukholman konserttitalo
Tukholman konserttitalo

Tengbomin ja Eriksson Arkkitehtien yhteistyö alkoi yrityskaupalla 2013

Vuonna 2013 Tengbom osti enemmistön 1979 perustetusta Eriksson Arkkitehdeista. Suomen toimiston innovatiivisuus ja rohkeus tarttua haasteisiin näkyy toimeksiantojen monipuolisuudessa: vuosien mittaan toimisto on suunnitellut niin uudisrakennuksia kuin korjaushankkeita, sekä laatinut lukuisia kaavoja ja muita maankäytön suunnitelmia.

Meillä on jatkuvasti käynnissä lukuisia projekteja ympäri Suomea, ja tuorein palkintosija arkkitehtikilpailussa on syksyltä 2016. Tällä hetkellä Helsingin toimisto työllistää noin 30 työntekijää, mutta tavoitteemme on edelleen kasvaa ja kehittyä, ja ennen kaikkea pysyä aktiivisena toimijana myös seuraavat 110 vuotta. Suunnittelutehtävissä tavoitteemme on aina tunnistaa alueiden, kaupunginosien ja rakennusten piileviä mahdollisuuksia, ja rakentaa tulevaisuuden maailmalle kaunis ja inspiroiva toiminnan alusta. Me haluamme luoda paikkoja, joissa kaupungin – ja ihmisten – sydän alkaa sykkiä kiivaammin.