Grand Hôtel

Pitkä pesti - vuosisata yhteistyötä
arkkitehtuuri, kulttuuriperintö
hotellit & ravintolat, korjaus & muutos
Asiakas: Vectura fastigheter, Grand Hôtel
Paikka: Tukholma
Ajankohta: 2010-2016
Rakennuttaja: Pefo Bygg, Skanska, Kungsfiskaren

Olemme työskennelleet Tukholman Grand Hôtelin parissa jo liki vuosisadan. Ivar Tengbom laati 1920-luvulla muutossuunnitelmat hotellin julkisivulle, aulalle ja Vapensalen -juhlatilalle.  Hotellin pariin palattiin jatkamaan Ivarin työtä viimeksi vuonna 2014. Tällä kertaa päivitettiin aula seuraavalle aikakaudelle. 

Nykyaikaiset ratkaisut vaalivat vanhaa

Aula on hotellin sydän ja kasvot, sen julkisin ja näkyvin tila. Hotellin historian kannalta merkittävien yksityiskohtien säilyttäminen ja esiintuominen oli äärimmäisen tärkeää sekä asiakkaalle että meille. Halusimme, että tila olisi toimiva ja tunnelmaltaan nykyaikainen, kuitenkin niin, että samalla rakennukseen kohdistuvat rakennussuojelu- ja esteettömyysvaatimukset täyttyisivät.

“Tottakai yhteistyö Grand Hôtelin kanssa tuntuu erityiseltä, kun se on jatkunut jo Ivar Tengbomin päivistä asti. Palautimme tilaan Ivar Tengbomin 1920-luvulla tekemien muutosten hengen, ja samalla lisäsimme sinne nykyaikaisia ratkaisuja,” kertoo arkkitehti Karin Hagelberg.

Valoisa, tyylikäs tila puhuttelee

Konseptimme pohjalta aulatila sai valoisan ja tyylikkään ilmeen. Nykyaikaiset toiminnot ja tekniikka on kytketty saumattomasti historialliseen miljööseen. Uusi marmorilattia, piilotettu äänentoisto- ja epäsuora valaistusjärjestelmä ovat vain pieni osa muutoskokonaisuudesta, joka tuo aulan seuraavalle aikakaudelle.

Kuva: Åke E:son Lindman

Kaunis kipsikoristein varustettu katto on nostettu esiin uudella tavalla ja hotellin vanhoja piirteitä on yhdistelty hätkähdyttävästi uusien yksityiskohtien kanssa. Uusien luiskien ja kaiteiden ansioista aula on nyt täysin esteetön.

Hotellihuoneita päivitettiin huolella

Vuodesta 2010 lähtien olemme antaneet uuden elämän suurelle osalle hotellihuoneita, viimeksi kolmannessa kerroksessa ja kuninkaallisen rakennuksen neljännessä kerroksessa. Monet huoneistoista on suunniteltu joustavaan käyttöön. Esimerkiksi perinteiset pariovet takaavat, että vierekkäiset huoneet ovat todella yhteydessä toisiinsa. Toisiin huoneisiin taas on lisätty ranskalaiset parvekkeet, jotta niihin saadaan lisää valoa. Kylpyhuoneissa on käytetty Carraran marmoria.

Lue lisää projektista Tengbomin ruotsinkielisellä kotisivuilla tästä (ruotsiksi).