Imagine All the People
Arkkitehtuurion
muutakin
kuin taloja
Kaupunginosien ja asukkaiden eriarvoistumisen ehkäiseminen on todella ajankohtaista. Miten arkkitehti voi auttaa siinä? Ehkäpä ajattelemalla kerta kaikkiaan ”out of the box”, esimerkiksi ehdottamalla yleistä kansalaisvelvollisuutta? Se oli Tengbomin veto Imagine Open Skåne 2030 -ideakilpailussa.
Raikas ajatus kolahti tuomaristoon ja ehdotus sai toisen palkinnon Skoonen alueen ja Ruotsin Arkkitehtiliiton (Sveriges Arkitekter) järjestämässä kilpailussa. Tehtävänanto on jännittävä ja vähintäänkin haastava: kilpailussa tuli ensin etsiä jokin yhteiskunnallinen haaste ja sitten ratkaista se.
– Se oli heiltä rohkea veto, muotoilla kysymys niin avoimesti, toteaa Tengbomin kaavoitusarkkitehti Joakim Bergquist.
Työryhmälllä oli mahdollisuus haastaa sekä itseään että toisten työryhmien suorituksia. He hyödynsivät mm. työpajamenetelmiä, joista he yleensa käyttävät asiakkaittensa kanssa. Aivoriihen jälkeen päädyttiin siihen, että eriarvoistuminen on yhteiskunnallisista haasteista kaikista ajankohtaisin.
Intti 2.0
Skoone on pieni alue, joka on melko lähellä kaikkea. Siltä osin mahdollisuudet yhteistyöhön ovat hyvät. Silti esimerkiksi kaupunki- ja maaseuturakentamisen välillä on vastakkainasettelua. Tarvitaan jotain radikaalia! Ajatus siviilivelvollisuudesta 19-vuotiaille – lisänä mahdollisesti palautettavalle asevelvollisuduelle – oli arkkitehtien oivallus. Kun eritaustaiset ihmiset tuodaan yhteen, he tutustuvat toisiinsa, mitä he eivät ilman ”törmäyttämistä” kenties tekisi.
– Se on myös hyvä hetki rekrytoinnille, että nuorelle vakiintuisi joku pysyvä kontakti paikallisessa yhteisössä sen palvelusvuoden aikana, selventää työryhmän jäsen Jenny Lindelöf.
– Se on tehokas tapa ehkäistä eriarvoistumista. Ei olla vaan siinä omassa pienessä kuplassa, johon on totuttu, jatkaa Joakim Bergquist. Lindelöf komppaa.
Kotoisaa lisäarvoa
Yleinen siviilivelvollisuus kuuluisi vasta varten pystytetylle viranomaiselle, jolla on kuvaava lyhenne ”MYSA” (jotakuinkin ”mukava” tai ”kotoisa”, nimileikki toimii alkuperäiskielellä ruotsiksi, kääntäjän huomautus). Siviilipalveluksessa olijat asuisivat ja työskentelisivät ”rykmenteissä”, ja osallistuisivat projekteihin, jotka voivat olla mitä tahansa radanrakentamisesta vanhusten ja koululaisten arjessa auttamiseen.
– Yksilölle on tekee hyvää olla osa yhteiskuntaa. Kun ponnistelee yhteisen hyvän eteen, se luo tunnetta mukaan kuulumisesta, osallisuudesta.
Työryhmä teki kolme casea, eli tapaustutkimusta havainnollistaakseen, miltä kokonaisuus voi näyttää. Suurkaupungeissa, kuten Malmössä, toiminta järjestetään useampiin pieniin rykmentteihin sopiviin paikkoihin. Esimerkiksi Slottstadenin kaupunginosassa, jonka tunnetaan kaupunkilaisten puhekielessä nimellä ”Keppikaupunki” (kaupunginosassa asuu paljon vanhuksia) rykmentin mukanaan tuoma nuorennus katukuvassa olisi tervetullut. Pienemmissä paikoissa, kunte Sjöbo, on ehkä enemmän tarvetta tuoda ihmisiä yhteen ja rykmentti on suurempi. Vaikka idea onkin armeijan inspiroima, tarkoitus on että ”sivarirykmentit” ovat suurelle yleisölle avoimia paikkoja. Korostettua avoimuutta asepalvelukselle tyypillisten suljettujen ovien ja viikonloppuvapaalla olevan nuorison sijaan! Kolmannessa casessa käyttämättömiä maaseutualueita valjastettaisiin esimerkiksi hätäasutukseen.
Väreitä veden pinnalla
Palkittu ehdotus kuvastaa hyvin sitä, miten arkkitehtuurissa on kyse muustakin, kuin talojen piirtämisestä.
– Arkkitehdit voivat käyttää ”Design Thinking” -taitojaan paitsi antaakseen muodon infrastruktuurille, myös muodon instituutiolle, sanoo Sara Peny, työryhmän arkkitehti.
Yksi Imagine Open Skånen ajatuksista oli, että kutsutaan arkkitehteja ja muita muotoilun piirissä työskenteleviä mukaan ihan prosessin alkuun. Se oli onnistunut veto. Tuomariston arvostelupöytäkirjassa todettiin, että ehdotus oli sympaattinen, toteutuskelpoinen ja kansalaisia kouluttava. Ja me arkitehdit kehitymme, kun haastamme itseämme ja uskallamme ajatella isommin.
– Ne ovat eräänlaisia ajatuksen poikasia, sanoo Sara Peny. Nämä keskustelut valottavat sitä, mikä on ylipäänsä mahdollista. Se on ollut kivaa!