Johanneberg Science Park 2. vaihe
Innovaatio-ympäristö
Göteborgin keskustaan, Chalmersin teknillisen yliopiston kampukselle on suunnitteilla Johanneberg Science Parki. Se on tarkoitettu ennen kaikkea yliopistoväen ja elinkeinoelämän, mutta myös muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kohtaamispaikaksi, ideoiden ja tiedon vaihtamiseen. Suunnittelu tehdään Akademiska Husin, yliopistorakennuksia rakennuttavan, kehittävän ja operoivan ruotsalaisen kiinteistöyhtiön, kanssa.
Työssä on tiiviisti mukana Christian Fristenstam, joka toimii Länsi-Ruotsin Akademiska Husin konsulttina.

Paljon enemmän kuin vain toimisto
Johanneberg Science Parkin 2. vaihe on monessa mielessä toimistotalo – ja toisaalta taas ei. Rakennus on suunniteltu monimuotoiseksi laboratoriotilaksi, joka törmäyttää luovalla tavalla kaikkialta maailmasta tulevia yrityksiä, tutkijoita ja opiskelijoita. Se on luova hubi, jossa julkiset ja yksityiset tilat lomittuvat toisiinsa, sisääntulokerroksesta lähtien, läpi koko rakennuksen.
Vierailijat ja vuokralaiset muovaavat rakennusta

Sisääntulokerros on kokonaan julkista tilaa. Siellä kampus kohtaa bisneksen. Atriumiin on kasattu joustavia kohtaamisen tiloja: neuvotteluhuoneita, työpajatiloja, kahviloita ja ravintoloita. Tiloja spontaaneille kohtaamisille. Tilaa, joka oikein kuplii elämää ja liikettä.
Atriumin ympärille ja yläpuolelle on ryhmitelty tilat erilaisille aktiviteeteille. Ylimmissä kerroksissa on muokattavia monitoimitiloja, jotka on varustettu uusimmalla tekniikalla.
“Vuokralaisille on annettu mahdollisuus osallistua tilojen kehittämiseen ja myös testata uusia toimintoja ja materiaaleja. Rakennuksessa saatetaan kehittää esimerkiksi vanhusten asumista,” kertoo Kerstin Sandholt, projektin arkkitehti.
Itse asiassa yhteistyökumppaneita on pyydetty tuomaan projektiin mukaan omat innovaationsa.
Kestävän kehityksen innovaatioita
Yksi projektin lähtökohdista oli, että rakennus noudattaa Kestävän kehityksen periaatteita. Tavoitteena oli, että rakennus saa ruotsalaisen Miljöbyggnad-ympäristöluokituksen Kulta-tason. Siksi puuta on käytetty mahdollisimman paljon rungosta pintamateriaaleihin, onhan se sekä uusiutuvaa että nollahiilistä. Lisäksi tavoitteena oli energiatehokkuus ja pieni veden kulutus.

Kaikista jännittävin tulokulma kestävyyteen on kuitenkin talon sisältö, eli vuokralaisten, tutkijoiden ja muiden tahojen yhteistyössä luomat innovaatiot, joiden toivomme täyttävän talon. Jo nyt ,hankkeen vielä melko varhaisessa vaiheessa, keskustellaan älykkäistä energiaratkaisuista, vihreistä monitoimipinnoista, ja Göteborgin julkiseen liikenteeseen kytketystä sähköbusseista, joiden pysäkki olisi ihan rakennuksen kulmilla.
“Itse asiassa yhteistyökumppaneita on pyydetty tuomaan projektiin mukaan omat innovaationsa. Työskentelemme niiden parissa parhaillaan, ja se on antoisaa puuhaa,” sanoo Susanne Kovacs Österberg, projektin arkkitehti.
Chalmersin uudet vuosirenkaat
Edellyttääkö dynaaminen työympäristö luovaa ulkokuorta? Totta kai! Näin me ja Akademiska Hus ajattelemme. Siksi julkisivu on maalattu häpeilemättömän voimakkaalla ”Ferrarin punaisella” ja tehosteena on käytetty kultaa. Rakennus on kuin kiiltelevä käsilaukku ympäröivien 1960-luvun tiilirakennusten rinnalla. Aikamoinen kontrasti. Yhdessä Johanneberg Science Parkin ykkösvaiheen ja siihen liittyvän pysäköintirakennuksen kanssa, kakkosvaihe lisää valmistuessaan Chalmersin kampukselle ikän kuin uuden vuosirenkaan.

Lue lisää projektista Tengbomin ruotsinkielisellä kotisivulla tästä sekä englanniksi tästä.