Korson keskustan kaavarunko

Korson keskustan kaavarungon suunnittelu
kaupunkisuunnittelu
kaavoitus
Asiakas: Vantaan Kaupunki
Paikka: Vantaa
Ajankohta: 2022-2023
Laajuus: Noin 60 ha

Tengbom sai Vantaan kaupungilta tehtäväksi suunnitella Korson keskusta-alueen kaavarungon. Kaavarunko tarkentaa alueen yleiskaavaa ja ohjaa asemakaavaa. Kaavarungon tavoitteena oli etsiä alueelta potentiaalisia täydennysrakentamisen sijainteja sekä tutkia rautatieaseman ympäristön tiivistämisen mahdollisuuksia muun muassa korkeamman rakentamisen keinoin. Tavoitteenamme oli tiivis, kylämäinen, viihtyisä, vehreä, käveltävä ja kestävästi saavutettava ihmisen mittakaavainen keskusta-alue.

Havainnekuva keskusta-alueen ideasuunnitelmasta esitettynä karttakuvan tavoin.
Kaavarunkoa tukeva ja havainnollistava julkisen tilan ideasuunnitelma Korson keskustan ytimeen.

Korson kaupunginosa sijaitsee Vantaan koillisosassa, noin kuuden kilometrin päässä Keravan rajasta, ja se on yksi Vantaan keskustatoimintojen alueista. Palvelut ovat levittäytyneet aluetta halkovan junaradan molemmin puolin. Lisäksi alueen läpi kulkee pyöräilyn pääreitti. Suunnittelualue on vahvasti rakennettua ympäristöä, mutta sitä reunustaa lännessä laaja puistoalue.

Mielikuvat Korsosta ovat monella aluetta tarkemmin tuntemattomalla monesti huonoja. Yksi tärkeä seikka suunnittelussa olikin, miten voisimme parantaa Korson keskustan ilmettä kaupunkisuunnittelun keinoin, säilyttäen silti paikallisen tunnelman.

Vantaan kaupunki laati Korson keskusta-aluetta ja sen ympäristöä koskien avoimen verkkopohjaisen kyselyn, jota hyödynsimme suunnittelussa. Kyselyssä negatiivisena aiheena nousi esiin erityisesti rautatieaseman ympäristö: laiturille johtava alikulkutunneli ja sen välitön ympäristö molemmin puolin. Positiivisena elementtinä aseman läheisyydessä kuitenkin nähtiin monitoimikeskus Lumo, joka on suosittu kulttuurin, liikunnan, oppimisen ja tapahtumien kohtaamispaikka kaikenikäisille. Erityisen miellyttävänä paikkana kyselyssä korostui lähellä keskustaa sijaitseva korsolaisten suosima virkistysalue Ankkapuisto.

Korson keskustan pienimittakaavaisia kaupallisten palvelujen alueita sekä sen ympäristöä kartoittaessamme alue vaikuttikin olevan mainettaan parempi ja monipuolinen alue – sen parhaat puolet piti vain saada esiin.

Havainnekuva keskusta-alueesta esitettynä visualisointina. Kuvassa kävelykatu kävelijöineen ja pyöräilijöineen, kivijalan palveluita sekä asuinkerrostaloja.
Visualisointi kaavarungon mukaisesta Korson keskustasta.

Miellyttävämpää asemanseutua

Kaavarungon suunnittelussa kiinnitimme erityistä huomiota asemanseudun viihtyisyyteen. Keskustelimme paljon siitä, mihin esimerkiksi linja-autojen pysäkit tulisi jatkossa sijoittaa. Lisäksi halusimme huomioida helpon yhteyden kävelykeskustasta korsolaisten suosimaan Ankkapuistoon.

Korson asemalla junalaiturille kuljetaan alikulun kautta. Koska varsinkin pitkät tunnelit vaikuttavat helposti jalankulkijoiden turvallisuudentunteeseen, emme halunneet pidentää alikulkua. Päätimme siis sijoittaa bussilaiturit niin, että alikulku pysyy mahdollisimman lyhyenä.

Suunnittelimme liiketiloja bussilaiturien yhteyteen myös alikulun tasoon lisäämään käytävän viihtyisyyttä, jotta tunneli ei olisi pelkkää betoniseinää. Julkisen liikenteen käyttöympäristön viihtyvyydestä huolehtiminen on myös kestävää, sillä miellyttävän ympäristön myötä julkisen liikenteen palveluja myös käytetään todennäköisemmin. 

Ilmakuva keskusta-alueen ideasuunnitelmasta. Rakennukset on eistetty valkoisina massoina.
Visualisointi/massamallikuvaote kaavarungon mukaisesta uuden rakentamisen sijoittumisesta Korson keskustaan.

Kävelykehä luo viihtyisyyttä ja saavutettavia palveluita

Korsossa palvelut jakautuvat junaradan kummallekin puolelle. Jotta keskustan erilaiset toiminnot, kaupunkitilat sekä asuinkorttelit molemmin puolin rataa saataisiin nivottua yhdeksi käveltäväksi kokonaisuudeksi, suunnittelimme alueelle kävelykehäkonseptin, joka onkin kaavarungossa esitettyjen toimintojen ydin.

Suunnittelimme kehästä jatkumon, jonka varrelle palvelut sijoittuvat. Näin yksittäiset liikkeet eivät jää niin sanotusti pussinperälle, vaan kaikki palvelut ovat samalla kehällä. Kehällä on tilaa myös uusille kävellen saavutettaville palveluille. Kävelykehän viihtyisyyttä lisäämään suunnittelimme esimerkiksi uusia katupuita ja istutuksia sekä muutimme ajoneuvoliikenteen järjestelyjä kävelyn sujuvoittamiseksi.

Konseptin tarkoituksena on tehdä palveluista helposti saavutettavia erityisesti jalankulkijoille. Kävelykehä korostaa kävelyn roolia ensisijaisena kulkumuotona, ja kävelykeskusta myös elävöittää aluetta.

Kaavarungon ratkaisut kasvattavat ja tiivistävät nykyistä asuinrakentamisen ja palvelujen rakennetta sekä tuottavat entistä viihtyisämpää ja kaupallisesti aktiivisempaa ympäristöä kasvavan väestön tarpeisiin.

Porrastetut rakennukset tarjoavat viihtyisää katuympäristöä ja tehokasta asumista

Kaavarunkotyön alussa järjestettiin ideatyöpaja, johon osallistui omien suunnittelijoidemme lisäksi liikennesuunnittelijoita, kaupallisten palveluiden edustajia sekä Vantaan kaupungilta eri osa-alueiden suunnittelijoita. Ideatyöpajassa kiinnitettiin huomiota Korson Maakotkantien osuuden viihtyisään katuympäristöön: vaikka rakennuskanta olikin melko iäkästä, viihtyisyyttä toivat parin kerroksen korkuiset talot ja katupuut molemmin puolin tietä.

Tällaista ympäristöä haluttiin lisää, mutta nykyvaatimukset mielessä pitäen. Niinpä suunnittelimme Korson keskustaan porrastuvia kerrostaloja, jotka näyttävät katutasosta 1–2 -kerroksisilta, mutta ovat korkeampia. Niiden tornimainen osa on hieman kauempana ensimmäisen kerroksen räystäslinjasta. Ensimmäisten kerrosten matalampien liiketilojen avulla katutasoon saatiin viihtyisyyttä ja ilmavuutta, mutta toisaalta keskustaan tehokasta ja nykyaikaista asuntorakentamista.

Keskustan kävelykehälle suunnitelluille nykyaikaisille kerrostaloille onkin kysyntää, sillä muut Korson alueet ovat pientalovaltaisia. Ikääntyvät ihmiset kuitenkin tarvitsevat helpompaa, esteetöntä asumista lähellä palveluita. Keskustan kerrostalot myös mahdollistavat ekologisen asumisen ilman autoa, kun kulkemaan pääsee näppärästi junalla.

Yhteyshenkilö

Enni Wiljanen

Arkkitehti
+358 40 563 4414