Kotten – Käpy
klassisen taukotuvan moderni versioEnsimmäisestä luonnoksesta talon avaamisjuhlallisuuksiin. Näin tiiviisti hiljattain valmistunut Christofer Ödmark omistautui Kotten -projektiin. Metsään sijoitettu liikuntapaikka Kotten syntyi kilpailussa, jonka Ödmark sai tehtäväkseen ollessaan harjoittelijana Tengbomin Göteborgin toimistolla.
Kotten – eli Käpy – on mielestämme inspiroiva tapaus. Jo pelkkä näkymä rakennuksesta metsäaukiolla Fontinin luonnosuojelualueella saa katsojan kananlihalle. Projekti on monella tapaa onnellinen tarina. Ensinnäkin sen on Christofer Ödmark-nimisen nuoren ja lupaavan lahjakkaan kaverin ehdotus. Toiseksi siitä tuli ”viraali-ilmiö” ja se on saanut valtavasti huomiota, ei vain Ruotsissa vaan kansainvälisestikin.
Tarina alkaa siitä, kun Christofer Ödmark harjoitteli Tengbomin Göteborgin toimistolla vuonna 2013 Chalmersista valmistuttuaan. Eräänä päivänä hänen pöydälleen ilmestyi kilpailutehtävä: suunnittele liikuntapaikka Kungälviin. Vanha oli nimittäin tuhoutunut tulipalossa. Christofer teki ehdotuksen mentorinsa Hans Lindgrenin avulla. Ovaali, kokonaan luonnonmateriaaleista tehty rakennus vakuutti tuomariston, joka halusi jotain tavanomaisesta poikkeavaa. Tässä sitä jotain on: rakennuksen julkisivujen puumodulit muodostavat suomumaisen kuvion, joka muistuttaa männynkäpyä. Rakennuksessa on viherkatto. Loppu onkin sitten historiaa.
” Tein töitä Kävyn parissa ensimmäisestä luonnoksesta aina kaksi vuotta myöhemmin pidettyyn avaijaisseremoniaan. Sain paljon vastuuta ja kehityin arkkitehtina kaikilla osa-alueilla detaljisuunittelusta asiakkuuden hallintaan”, sanoo Christofer Ödmark.
Tavoitteenamme oli luoda ikoninen rakennus, joka toimii ulkoilun ja liikunnan symbolina.
Talon toiminnot
Käpy on ulkoilijoiden taukotupa metsän keskellä. Niitä Ruotsissa riittää. Paikka, jossa voi saunoa ja peseytyä, vaihtaa vaatteita, ottaa kahvit ja syödä eväät. Tavoitteenamme oli luoda ikoninen rakennus, joka toimii symbolina ulkoilulle ja liikunnalle. Christofer Ödmark toteaa, että kilpailu antoi hänelle täyden vapauden, vaikka kunta halusikin pitää rakennusprosessin tiukasti ohjaksissaan. Halvin hinta ratkaisi lopulta tarjouskilpailun, jossa päädyttiin paikalliseen urakoitsijaan. Kilpailutuksen voitti rakennusliike Ängegärde Bygg, jolla on 23 työntekijää.
”Yes! Se oli ihan ensimmäinen ajatuksemme, kun saimme tietää voittaneemme kilpailutuksen. On hauskaa olla mukana tekemässä monumenttia, jonka omat lapsenlapsenikin tulevat näkemään. Tämä oli meille todellä tärkeä työ. Koska olemme itsekin paikallisia, kuuluu tämä liikuntapaikka meille siinä missä muillekin kuntalaisille”, sanoo Stefan Johansson, Ängegärde Byggin osakas Byggindustrin jutussa Kotten föddes hos en ung obeprövad idéspruta (3.2.2016).
”Joskus arkkitehtuurissa käy niin, että annat työsi eteenpäin toisille, sitten tapahtuu erilaisia asioita, ja lopputulos on jotain ihan muuta, kuin se, mitä sinulla oli alunperin mielessä. Nyt ei käynyt niin. Kaikki osalliset pitivät kommunikaatiokanavat auki koko rakentamisen ajan”, sanoo Tengbomin Hans Lindgren samassa jutussa.
Sen näkee myös katsomalla parin vuoden takaista kilpailuehdotusta. Se on toteutuksen kanssa hämmästyttävän samankaltainen. Eräs muutos alkuperäiseen nähden oli se että suunnittelun edetessä kattomuoto päätettiin muuttaa kaarevaksi, sillä se helpottaisi asennustöitä ja itse asiassa petrasi rakennuksen hahmoa entisestään.
Ovaali muoto oli haastava
Ovaaleja rakennuksia ei tule vastaan usein. Siitä tulikin jonkinasteinen arvoitus. Julkisivu on päällystetty noin 170 ”suomulla”, jotka tehtiin paikan päällä. Tengbom laati mallin moduleita varten ja rakennusliike asensi ne niin, että rakennus vaikuttaa ovaalinmuotoiselta. Oikeasti se on 50-sivuinen monikulmio. Jopa kattotuolit suunniteltiin yksitellen, jotta ne istuisivat rakennuksen uniikkiin muotoon.
Ympäristösyistä puuta
Ekologinen ajattelu on hallinnut Kottenin parissa työskentelyä. Puuta on käytetty käytännössä kaikkialla. Julkisivun pinta on mäntyä ja sisäpinnat koivuvaneria. Julkisivu on silikonilla käsiteltyä OrganoWood-puutavaraa, josta ei irtoa haitallisia kemikaaleja, mutta puu harmaantuu luonnollisesti. Rakennuksen hintalappu oli tapetilla koko prosessin ajan, mutta Kotten on hieno esimerkki siitä, miten voidaan rakentaa ympäristövaikutuksiltaan pieni ja kestävä rakennus, jolla on oma selkeä luonne, ilman että kustannukset ”menevät katosta läpi”. Kottenin budjetti oli 23 miljoonaa kruunua.
Kumppanuutta paikallisin voimin
Kotten on myös onnistuneesti paikallista osaamista yhdistävän työn tulos. Paikallisten yritysten osuus on yli 90 %.
”Kumppanuus Ängegärde Bygg täyttää kaikki kriteerimme. Olimme jatkuvasti yhteydessä. He todella näkivät vaivaa yrittäessään toteuttaa yhteisen visiomme”, sanoo Christofer Ödmark.
Myös Tengbomin maisema-arkkitehdit olivat mukana prosessissa, sekä maisemavaikutusten minimoinnissa että pihasuunnittelussa. Rakennuksen yhteydessä on leikkipaikka, ulkokuntosali ja laituri.
” Taisin nostaa riman aika korkealle.”
– Christoffer Ödmark, arkkitehti
Tuhkakasasta takaisin luontopoluille
Kungälvin asukkaat ovat lopulta saaneet kovasti odotetun liikuntapaikkansa, joka on ilmainen kaikille ulkoilijoille, ovatpa nämä liikuntafriikkejä, laspiperheitä taikka eläkeläisiä. Kohteen arvostuksesta kertoo sekin, että vaikka avajaisjuhlallisuudet pidettiin Lucian päivän (13.12.) aikoihin, paikalle oli tullut iso joukko innostunutta väkeä. Kirsikkana kakussa Käpy nimitetiin ehdokkaaksi Vuoden Rakennus -kilpailuun, mistä työryhmä ja varsinkin Christofer Ödmark ovat hyvin ylpeitä.
”Se motivoi tekemään lisää projekteja. Mutta taisin laittaa oman rimani aika korkealle.”
Paljonko Kävyssä on sinua itseäsi?
”Minulle on tärkeää että materiaalit ja muoto ovat rehellisiä. En ole koskaan tajunnut, miksi asioista pitää tehdä ehdoin tahdoin monimutkaisia. Julkisivun geometria näyttää monimutkaisemmalta kuin onkaan, se on rationaalinen järjestelmä. Vaikka Käpy perustuukin minun ideaani, sen parissa työskenteli toimistollamme yli kymmenen ihmistä. Yhdessä me sen suunnittelimme,” sanoo Christofer Ödmark.