Leppävaaran keskuksen ideakilpailu
Inhimillinen keskusta-alueEspoon kaupungin järjestämässä kansainvälisessä ideakilpailussa etsittiin Leppävaaran aseman tuntumaan tulevalle uudelle keskukselle kokonaisvisiota, jonka tarkoituksena on ohjata alueen asemakaavoitusta ja rakentamista seuraavan 10–20 vuoden ajan.
Tengbomin työryhmän tavoitteena oli luoda vetovoimaista, ilmastoviisasta sekä inhimillistä keskusta-aluetta, jossa kestävä liikkuminen on priorisoitua ja julkiset kaupunkitilat sitoutuvat tiiviisti ympäristöönsä. Ehdotuksessamme ’Käänne’ Leppävaaran uusi, laajennettu keskusta kietoutuu vahvasti uusien julkisten kaupunkitilojen sekä sujuvien kävelyn ja pyöräilyn yhteyksien ympärille.
Suunnitelmassa kaupunkirakenteellinen kokonaisuus jaettiin toiminnoiltaan ja teemoiltaan kolmeen erilaiseen alueeseen. Alueiden mittakaava pienentyy ja hiljalleen rauhoittuu idästä länteen siirtyessä.
Suunnittelualueen itäinen alue (”Kuhina”) toimii uuden keskuksen kaupunkielämän pisteenä ja joukkoliikenteen solmukohtana, jossa sijaitsee uuden matkakeskuksen lisäksi hotelli, kauppahalli ja toimistotilaa. Suunnittelualueen keskelle sijoittuva, keskustamainen alue (”Pöhinä”) on suunniteltu moderniksi yritysten ja opiskelijoiden kohtaamispaikaksi. Suunnittelualueen länsiosaan on sijoitettu asuinalue (”Kotona”), josta kävelyn ja pyöräilyn yhteydet niin palveluiden kuin virkistysalueiden äärelle ovat omaa luokkaansa. Alueita sitoo yhteen itä-länsi-suuntainen, koko alueen läpi kulkeva ja ajoneuvoliikenteeltä rauhoitettu vehreä reitti, jonka varrelta löytyy erilaisia viihtymisen ja oleskelun alueita.
Korttelirakenne sekä rakennusten arkkitehtoninen ote ja typologia seuraavat alueen itä-länsi-suunnassa vähitellen muuttuvaa toimintojen jakautumisen muutosta. Liikenteen ja kaupunkitilallisten ratkaisujen ansiosta myös olemassa olevat liike- ja toimistorakennukset saavat uuden elämän.
Suunnitelman liikenteellisessä keskiössä on uusi matkakeskuskokonaisuus palveluineen sekä siihen liittyvä uusi reitistö. Matkakeskuskokonaisuus muodostuu kolmesta osasta, joissa toiminnot ja eri liikennemuodot sijoittuvat eri tasoille. Katutason yläpuolella sijaitsee esimerkiksi liike- ja odotustiloja, vehreää ja aurinkoista kansiympäristöä sekä kävelyn ja pyöräilyn reittejä autoliikenteen yläpuolella. Matkakeskuskokonaisuus pitää sisällään myös liityntäpysäköinnin sekä pyöräparkkirakennuksen, jonka sijainti on mahdollisimman lähellä juna-asemaa.
Julkiset ulkotilat on suunniteltu toiminnallisuuden lisäksi resilienssin vahvistamisen perusteet mielessä pitäen. Suunnitelmassa resilienssiä on pyritty kasvattamaan muun muassa hulevesien ja kasvillisuuden luonnonmukaisen toiminnan keinoin. Suunnitelmassa on kiinnitetty erityistä huomiota kävelyn ja pyöräilyn reitteihin, niiden viihtyisyyteen ja turvallisuuteen sekä sujuvaan yhteyteen bussi- ja junapysäkeille.
Alueen rakennuksille on suunniteltu laajoja etelään ja länteen avautuvia vinokattoja, joille voidaan sijoittaa aurinkokeräimiä. Alueen hulevesien käsittely hoidetaan paikallisesti: lukuisiin istutusaltaisiin, puustoisten viherkaistojen yhteyteen toteutettaviin painanteisiin, katupuuston alle jätettäviin läpäiseviin alueisiin sekä tarvittavilta osin hulevesiviemäreihin. Alueen katujen mitoitus on tehty siten, että suurelle osalle katuverkostoa mahtuu puurivejä.
Espoon kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) järjestämässä yleisessä ideakilpailussa suunnittelukohteena oli Leppävaaran keskustan pohjoispuolella sijaitseva noin 16 ha kokoinen alue. Ideakilpailun tavoitteena oli löytää junaradan pohjoispuoleiselle alueelle korkeatasoinen kokonaisvisio, joka toimisi alueen asemakaavoituksen ja vaiheittaisen rakentamisen pohjana seuraavan 10–20 vuoden aikana. Kilpailun tehtävänä oli kehittää kokonaisvisio uudesta monipuolisesta keskusta-alueesta, jossa yhdistyisivät palvelut, asuminen, työpaikat, tapahtumat sekä harrastusmahdollisuudet. Kilpailuajankohta sijoittui vuodenvaihteeseen 2022–2023.
Haluatko lukea lisää kilpailusta?
Lue lisää Leppävaaran keskuksen ideakilpailusta Espoon kaupungin sivuilta ja tutustu kilpailun ehdotuksiin. Ideakilpailun tulos ratkeaa alkuvuodesta 2024.
Tengbomin maankäytön asiantuntijoilla on kokemusta inspiroivien ja kestävän kehityksen mukaisten ympäristöjen suunnittelusta. Tutustu projekteihimme!
Visualisoinnit: Oladesign Oy
Projektin työryhmä
Yhteyshenkilöt
Projektiin liittyvät osaamisalueet
Uudisrakentaminen
Kaikentyyppisten uudiskohteiden suunnittelu sujuu taitavilta arkkitehdeiltamme. Autamme hankesuunnittelusta ja asemakaavanmuutosprosessista lähtien, ja kohteen valmistuttua jatkamme kiinteistön kehityksen parissa – tarvittaessa sen koko elinkaaren ajan. Tengbomilla tavoitteemme on suunnitella rakennuksia, jotka joustavat käyttäjiensä tarpeiden mukana vuosikymmenienkin päästä ja taipuvat aikansa vaatimuksiin. Meille on myös tärkeää luoda kaupunkikuvaa, joka on arkkitehtonisesti laadukasta ja kestää aikaa. Kestävä kehitys…
Lue lisääKaupunkisuunnittelu
Arkkitehtitoimisto Tengbomin kaupunkisuunnittelun asiantuntijoilla on kokemusta inspiroivien ja kestävän kehityksen mukaisten ympäristöjen suunnittelusta. Toimistomme on vuosien varrella ollut mukana suunnittelemassa useita suuria asuinalueita kuten Espoossa Suurpellon ja Vantaalla Kartanonkosken alueita. Palvelumme kattavat niin strategiset maankäytön suunnitelmat, lainvoimaiset yleiskaavat kuin yksityiskohtaiset asemakaavat, konseptisuunnitelmat, analyysit ja ohjeistukset. Tarjoamme kaupunkisuunnittelua kaiken kokoisille alueille, kaikkiin maankäytön vaiheisiin. Projektiemme mittakaava…
Lue lisääAsuminen
Hyvä asuntosuunnittelu on meille henkilökohtainen asia. Suunnittelemme asiakkaillemme erilaisia asuinkohteita, pientaloyhtiöistä laajoihin asuntokortteleihin. Kaupunki ei tule koskaan valmiiksi ja kaupunkiympäristössä asuminen liittyy yhä useammin muihin toimintoihin, mikä vaatii monipuolista osaamista koko tiimiltä. Toisinaan rakennus on toiminut aivan muussa tarkoituksessa vuosikymmeniä, kunnes se korjataan ja uudistetaan asunnoiksi. Koska Tengbomilla työskentelee niin arkkitehteja, maisema-arkkitehteja kuin kaupunkisuunnittelijoita, voimme…
Lue lisää