Moisio-Kyyhkylän osayleiskaava
Kolme kärpästä yhdellä iskulla
Moisio-Kyyhkylän alueen suunnittelu käynnistyi kertarysäyksellä, kun Suomen asuntomessut valitsi toukokuussa 2013 Mikkelin vuoden 2017 messupaikaksi. Messualue oli kaavoitettava pian. Samaan aikaan Moision mielisairaalan toimintaa oltiin siirtämässä muualle ja sairaalan tuleva käyttö tuli ratkaista. Joten kaava-aluetta laajennettiin sairaalaan. Ja kun kerran vauhtiin päästiin, miksei samalla kaavoittaa myös läheisen golfkeskuksen laajennus? Saimme kolme kärpästä yhdellä iskulla.
Kaavoitettava alue sijaitsee muutaman kilometrin Mikkelin keskustan eteläpuolella. Alue on monipuolinen: siltä löytyy vanhaa viljelysmaisemaa tilakeskuksineen, perinteikäs mielisairaala, historiallinen tie, rantahuviloita, tekopohjavesialue ja pitkä pätkä rakentamatonta Saimaan rantaa. Siis juuri sellainen haaste, joista pidämme.
Sairaalasta matkailukeskus
Yleiskaava-alueen merkittävin paikka on Moision sairaala. Vuonna 1927 perustettu mielisairaala edustaa ajattelua, jossa sairaat haluttiin erottaa terveistä ja maaseutuympäristön uskottiin parantavan. Nykyihmisen silmin Moisio on paratiisimainen paikka – klassiset ja funkistyyliä edustavat rakennukset kohoavat vanhan puiston keskeltä. Huoneista on näkymiä isoille peltoaukeille, läheiselle lammelle ja ilmavaan kangasmetsään. Kun sairaalatoiminta siirtyy muualle, paikasta on tarkoitus tehdä matkailukeskus. Kaavoitimme alueen niin, että sairaala-alueen arvoja ei menetetä: päärakennus jää hallitsemaan maisemaa ja sairaalarakennusten sommitelma entiselleen. Lisärakentaminen on kuitenkin sallittu ja sairaala-alueen käyttö on hyvin joustavaa. Alueella saa olla niin asuntoja, loma-asuntoja, palveluita kuin työpaikkojakin.
Työn tärkein tavoite oli saada lainvoimainen yleiskaava asuntomessualueelle puolessatoista vuodessa. Tähän pääsimme ahkerilla neuvotteluilla, hyvin koordinoidulla työllä ja yhteistyökumppanien joustavuudella.
Asuntomessualue aikataulussa
Työn tärkein tavoite oli saada lainvoimainen yleiskaava asuntomessualueelle puolessatoista vuodessa. Tähän pääsimme ahkerilla neuvotteluilla, hyvin koordinoidulla työllä ja yhteistyökumppanien joustavuudella. ”Kiitos tästä kuuluu yhtä lailla tilaajalle ja ELY-keskukselle kuin tiimiläisille.” sanoo projektipäällikkö Eila Lahdenperä. Kaavaprosessin vetämisen lisäksi työhön kuului runsaasti selvityksiä ja vaikutusten arviointia, jotka saimme alikonsulttien avulla kunnialla maaliin. Sama työryhmä jatkoi asuntomessualueen suunnittelua asemakaavavaiheessa, josta kerrotaan lisää Kirkonvarkauden projektissa.



Yllä: Näkymiä suunnittelualueelta.
Golfia kulttuurimaisemassa
Porrassalmen historiallinen tie Mikkelistä Lappeenrantaan seurailee harjun lakea ja laskeutuu sitten kohti Annilan ratsutilaa ja sen peltoaukeita. Tilan päärakennus on lomakartano ja golfklubi, pellolle on rakennettu 18-reikäinen golfkenttä. Kenttää on tarvetta laajentaa ja tehtävänämme oli varmistaa peltomaiseman säilyminen. Se on golfkentän kanssa varsin helppoa: riittää, kun metsänreunat säilyvät. Annilassa pääsee siis kohta pelaamaan entistä laajemmilla viheriöllä!
Tuota lähienergiaa vanhassa hiekkakuopassa, saat maisemoinnin kaupan päälle!
Alueen pohjoisosa ei ole järin kaunis. Valtatie ja sähkölinja katkaisevat metsäisen harjun. Entinen maanotto- ja maankaatopaikka-alue ammottaa kuoppana kumpuilevassa maastossa. Suunnittelijan näkökulmasta maisemavauriot kuitenkin tarkoittavat mahdollisuuksia. Mikkelin kaupungin kaavapäällikkö Ilkka Tarkkanen ehdotti alueelle sijoitettavaksi paikallista voimalaitosta. Pohjoisosa oli sille luonteva sijoituspaikka sillä maanottoalueelle muodostunut etelään antava rinne on omiaan aurinkopaneeleille ja kuopan rinteet kätkevät muut voimalarakenteet. Täällähän voi tuottaa lähienergiaa ihan huomaamatta! Yleiskaavoitus ei valitettavasti ole tarkemman suunnittelun paikka – siksi odotamme mielenkiinnolla millaisen muodon voimala saa.
