Pernasaaren kulttuuriympäristöselvitys

Sotilasvirkatalosta poikakodiksi, vankilasta asuinalueeksi
Asiakas: Laukaan kunta
Paikka: Laukaa
Ajankohta: 2021-2022
Laajuus: 11 ha, 26 inventoitua rakennusta

Pernasaarelle on ehtinyt sijoittua monia eri toimintoja sen pitkän historian aikana 1600-luvulta lähtien. Arvokkaat rakennukset eri aikakausilta sijoittuvat luonnonkauniille paikalle Leppäveden rannalle. Tengbom pääsi paneutumaan alueen historiaan ja suunnittelemaan sen tulevaisuutta tässä mielenkiintoisessa projektissa. Täydensimme alueelle aikaisemmin laadittua kulttuuriympäristöselvitystä ja laadimme ehdotuksen alueen täydennysrakentamisesta, jossa yhdistyvät alueen historiallisten arvojen vaaliminen sekä kaavakävelyllä kerätyt ideat alueen kehityksestä ja uusista toiminnoista.

Selvitysalue sijaitsee Laukaalla Leppäveden Vuonteensalmen rannalla, Savion kylässä. Selvitysalueella on pitkä historia. Siellä on sijainnut sotilasvirkatalo vuodesta 1695 läh­tien, vuodesta 1931 eteenpäin Pernasaaren koulukoti sekä viimeisimpänä Laukaan van­kila. Alue on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jolla sijaitsee useita arvokkaita rakennuksia.

kuva Keski-Suomen museo

Aluetta leimaava erityispiirre on raken­nuskannan historiallinen kerroksellisuus ja alueella sijainneet useat eri toiminnot, jotka ovat jättäneet jälkensä rakennettuun ympäristöön. Vanhimmat rakennukset ovat sotilasvirkatalon ajalta 1800-luvulta. Vallitseva tyylisuunta alueella on 1920-luvun klassismi, mutta rakennuskan­ta on hyvin vaihtelevaa käsittäen rakennuksia niin koulukodin alkuajoilta 1930-luvulta kuin 1960- ja 1980-luvuilta. Maiseman kannalta merkityksellisiä piirteitä ovat rantapuusto, järvimaisema sekä säilyneet puukujanteet.

Työssä täydennettiin Laukaan Pernasaaren alueelle aiemmin laadittua kulttuuriympä­ristöselvitystä muun muassa rakennusten ja maiseman arvotusten osalta sekä annettiin suosituksia jatkosuunnittelua, kaavamäärä­yksiä ja rakennustapaohjeita varten. Lisäksi laadittiin ehdotus alueen täydennysraken­tamisesta selvityksen tulosten ja uusien ideoiden pohjalta, jotka kerättiin kaavakävelyllä kunnan edustajilta, maanomistajilta ja alueen asukkailta.

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Carita Lonka Projektipäällikkö