Ruotsin kansallismuseo

Silmiä avaavaa arkkitehtuuria
Asiakas: Statens fastighetsverk
Paikka: Tukholma
Ajankohta: 2013-2018
Arkkitehdit: Wingårdhs ja alikonsulttina Tengbom

Tengbom toteutti Erik Wikerstålin (ent. Wikerstål Arkkitehdit) kautta Wingårdhsin alkihankkijana Ruotsin Kansallismuseon restauroinnin. Yleisölle kaikin tavoin valoisamman museon ovet avattiin uudelleen lokakuun 13. päivä 2018.

Viidessä vuodessa Kansallismuseo purettiin ensin osiin osoittaen suurta kunnioitusta, hienotunteisuutta ja taitoa, jonka jälkeen se uudelleenrakennettiin päivitetyksi, moderniksi ja saavutettavaksi versioksi itsestään. 150 vuoden aikana museota on peruskorjattu ja uudistettu erilaisiin ihanteisiin perustuen: ikkunoita on suljettu, alakattoja rakennettu ja pohjapiirrosta muutettu. Statens fastighetsverkin toimeksiannosta Tengbom on yhdessä Wingårdhin kanssa vertauskuvallisesti avannut museon silmät antaessaan valon tulvia rakennukseen ja näin uudelleenrakentanut yhteyden sen ulkopuolella sijaitsevaan kaupunkiin.

”Toimeksiantomme oli palauttaa Friedrich August Stülerin suunnittelema rakennus alkuperäiseen tarkoitukseensa sovittaen museotoiminta tämän päivän ihanteisiin ja julkisen rakennuksen tarpeisiin ja odotuksiin”, selittää Erik Wikerstål, Tengbomin vastaava arkkitehti.

Projekti on ennen kaikkea sisältänyt merkittäviä teknisiä uudistuksia, joissa keskityttiin henkilöturvallisuuteen, paloturvallisuuteen, ilmastoon ja esteettömyyteen. Lopputuloksena on museo, joka on parempi sekä vierailijoille, taiteelle että siellä työskentelevälle henkilöstölle.

Valopihat valokeilassa

Valopihan lattiaa korotettiin, jotta saatiin tilaa uusille ilmastointilaitteille, jotka puhaltavat kohti Blasieholmenin kalliota. Kirkkosalin lattia laskettiin alkuperäiseen tasoonsa, jotta tulotasanteesta saatiin yhtenäinen. Samasta syystä kahdeksan ikkunaa sijoitettiin valopihan ympärille linjaan oviaukkojen kanssa.

Eteläinen valopiha sai merkittävän lisäyksen hissitornin muodossa. Se on suunniteltu kuin suureksi ääntä vaimentavaksi laatikoksi, joka toimii kuten alttarikaappi. Sen kahden suuren oven suojissa sijaitsee seminaareihin tarvittavat näytöt ja muu tekniikka.

Erik Wikerstål hissitornin edessä.

”Ainoa lisäyksemme muotokieleen on periaatteessa punos, jota löytyy hissitornista sekä pienemmästä betonisesta huoltorakennuksesta museon takapihalta”, kertoo Erik.

Molemmat valopihat on avattu sekä kohti museon sisätiloja että taivasta. Uudet lasiset kattokupolit päästävät päivänvalon sisään ja auttavat luomaan tilaan miellyttävän akustiikkan. Syntyvä ääni kohoaa ylös kattoon jakautuen siellä pienien lasipyramidien avulla seinille, johon ääni pysähtyy läpivärjätyn akustiikkarappauksen ansioista.

Vuonna 2013 Wingårdhs ja Wikerstål Arkkitehdit voittivat Statens fastighetsverkin hankinnan Kansallismuseon peruskorjauksesta. Projekti on saanut Ruotsissa mm. vuoden 2018 Kivipalkinnon ja Wingårdhs ja Wikerstål ovat Vuoden 2018 Betoniarkkitehteja Kansallismuseon takapihalle suunnittelemastaan huoltorakennuksesta. Wikerstål Arkkitehdit yhdistyivät osaksi Tengbomia vuonna 2017.

Betoninen huoltorakennus sijaitsee Kansallismuseon takapihalla.

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Erik Wikerstål Vastaava arkkitehti +46 4219 4856