Savilahden maankäytön yleissuunnitelmat
Uusi elävä kaupungin-osa
Tengbom laati Kuopion Savilahteen kokonaisvaltaisen maankäytön yleissuunnitelman, joka pohjautuu osayleiskaavaehdotukseen sekä kaupunginhallituksen hyväksymiin tavoitteisiin. Savilahdesta hahmotellaan yhteensä 34 000 työntekijän, opiskelijan ja asukaan keskittymää 2020-luvun loppuun mennessä.
Savilahti on Kuopion kaupungin strateginen kärkihanke. Alueen potentiaali on huikea: alueella on kaunista järvenrantamaisemaa, metsäisiä selänteitä, korkeakoulu ja yritystoimintaa – ja paljon rakentamiskelpoista maata vain parin kilometrin päässä Kuopion ruutukaavakeskustasta.
Hybridikaupunki ei nuku
Kuopion kaupungin tavoite on rakentaa Savilahdesta viihtyisä ja nykyaikainen osaamiskeskittymä, hybridikaupunki, yhteensä yli 34 000 ihmiselle. Savilahden alueen monipuoliset toiminnot – asuminen, opiskelu, työnteko, yritystoiminta, tutkimus ja kehitys sekä virkistys ja vapaa-aika – luovat edellytykset vilkkaalle elämälle kellon ympäri. Esimerkiksi sairaala-alue ei nuku koskaan.
Savilahden ydin, Hybridikampus, sitoo Yliopistollisen sairaalan, Yliopiston tilat, Technopoliksen ja kolmen koulutusasteen kampuksen yhdeksi aluekokonaisuudeksi suunnittelualueen kaakkoisosassa. Uudet työpaikat, joita voi tulla jopa 4000-5000, keskittyvät kampuksen luo Savilahdentien varteen. Palvelut on sijoitettu pääosin maantasokerroksiin kulkureittien varrelle.
Moninaista asumista
Savilahteen on kaavailtu asuntoja jopa 7500 asukkaalle. Asuminen painottuu Savisaaren Kanavakaupunkiin, Marikonrantaan ja Varikon alueelle. Alueilla on oma ilmeensä, samaa ratkaisua ei monisteta paikasta toiseen. Savisaaressa asuinalueen ytimessä on kanava, joka jatkuu puistoakselina kortteleiden läpi pohjoiseen. Marikonranta kampuspuiston vieressä on luonteeltaan urbaani ja tiivis asuinalue.
Selkeän ja ruutukaavamaisen korttelirakenteen rinnalla tarjolla on virkistystoimintoja. Rannoille pääsy on monin paikoin helppoa ja rantojen luonne vaihtelee korkeatasoisesti rakennettujen ja luonnonmukaisempien vyöhykkeiden välillä. Rantaan rajautuvat townhouse-tyyppiset asunnot luovat ainutlaatuiset asumispuitteet veden äärelle. Entisen asevarikon alueen rakennukset ovat kampus- ja rantarakentamista pienipiirteisempiä sekä monimuotoisempia.
Viheralueisiin ja joukkoliikenteeseen panostetaan
Maankäytön yleissuunnitelmassa on painotettu mahdollisimman monipuolista korttelirakennetta ja suurta vaihtelevuutta rakennustyypeissä. Tehokas rakentaminen ei tarkoita monotonista kivikaupunkia, vaan kun alue rakennetaan tehokkaasti, voidaan vastaavasti viher- ja katurakentamiseen satsata tosissaan. Laadukkaalla viher- ja katurakentamisella sekä valaisulla luodaan ihmisille luontevia kohtaamispaikkoja ja viihtyisiä oleskelualueita, aukioita ja sisäpihoja, kanavia ja hulevesiaiheita.
Osa-alueiden ja rakennettujen kortteleiden väliin jäävät viheralueet sekä pyöräilyn ja jalankulun pääväylät nivovat eri osat yhteen ja tarjoavat sujuvia yhteyksiä toimintojen ja palvelujen välillä. Viheralueverkoston kautta alue yhdistyy myös ympäröiviin kaupunginosiin, virkistysalueisiin ja maisemakokonaisuuksiin.
Rakentamisen ja käyttäjämäärien kasvun myötä myös joukkoliikenteen edellytykset paranevat ja alueen sisälle syntyy houkuttelevia aktiviteetteja.
Savilahden yleissuunnitelmaa on täydennetty useissa otteissa.