Skutholmenin maankäyttösuunnitelma
Karhusaaren kainalossaSkutholmen kuuluu Helsingin Sipoolta vuonna 2009 lunastamaan liitosalueeseen. Koko liitosalueelle suunnitellaan rakennettavaksi puutarhamainen pientalokaupunki. Joukkoliikenne kulkee raiteilla ja palvelut sijaitsevat asemilla. Meidät palkattiin suunnittelemaan tiivis ja matala asuinalue Skutholmenin niemelle. Suunnitelmassa pääroolin sai meri – se kimaltaa katujen päätteenä, näkyy asunnoista ja huojuttaa kaislaa rantapuistossa. Merta kaikilla tavoilla, olkaa hyvät!
Karhusaari on Helsingin uusi kultahammasrannikko, joka lunastettiin Sipoolta vuonna 2009. Alueen verotulot ovat neljänneksi suurimmat pääkaupunkiseudulla. Uudenkarheat omakotitalot nousevat istutusten keskellä. Tunnelma on rauhallinen ja ympäristö vehreää. Takana välkkyy meri. Skutholmenin niemi on asumaton. Liitosalueen rakentaminen tuo alueelle varmasti hyvää monipuolisuutta, mutta jotain karhusaarelaisuudesta halusimme myös säilyttää. Ainakin seesteisen tunnelman ja vapaat rannat. Ja tietysti näkymät merelle.
Ylös alas katuja
Suunnittelimme alueelle kaksi katua ja niiden varsille kaupunkipientaloja. Kolmikerroksisissa kapeissa taloissa on alakerrassa autotalli ja keittiö, ylempänä oleskelutiloja ja ullakolla makuuhuoneet. Ullakkokerrosten myötä syntyy mahdollisuuksia parvekkeille merinäköalalla myös alueen keskellä. Missäpä sitä mieluummin joisi aamukahviaan? Jokaisen talon takana on oleskelupiha ja etupuolella edustuspiha. Tiiviit talorivit ja jämptit katulinjat toimivat vastapainona rantapuiston reheville muodoille. Skutholmenin viehätys syntyy siitä, että rakennetun ja luonnontilaisen raja on terävä. Kaksi eriluonteista maailmaa on aivan lähekkäin.
Salmi auki
Skutholmenin itäpuolella on umpeenkasvanut Svinvikenin salmi. Ehdotamme sen avaamista veneille ja alueen oman venesataman rakentamista rantaan. Alueen rannat ovat yhteisiä ja niitä kiertää ulkoilureitti. Näiden luonnontilaisten rantojen lisäksi kaipasimme alueelle pätkää urbaanimpaa rantabulevardia. Suunnittelimme venesatamaan puukantisen boardwalkin, jota talorivi reunustaa. Parvekkeelta voi hypätä suoraan veneeseen (älä kokeile kotona)! Salmen toisella puolella on sataman vastakappale ja yhdessä ne muodostavat mieleenpainuvan maamerkin sisäsaariston veneilijälle.
Sorsa torilla
Alueen kohokohta ja kohtauspaikka on niemen nokassa kallion päällä oleva rantatori. Torilta avautuvat näkymät vastapäiselle Björkuddenin kartanolle ja Östersundomin lintuvesien NATURA-alueelle. Sorsia voi siis kiikaroida esimerkiksi torikahvilan terassilta. Ympäröivää merellistä luontoa symboloi toria hallitseva kuusimetrinen jättisorsa. Sorsa on paitsi maamerkki myös leikkiväline ja valaisin. Kiiltäväpintainen sorsa heijastaa taivasta ja pohjoista valoa joka hetki eri tavalla – aivan kuin meri.
Projektin työryhmä
- Patrick Eriksson johtava arkkitehti
- Eila Lumme suunnittelija
- Julio Orduna suunnittelija
Yhteyshenkilöt
Projektiin liittyvät osaamisalueet
Kaupunkisuunnittelu
Arkkitehtitoimisto Tengbomin kaupunkisuunnittelun asiantuntijoilla on kokemusta inspiroivien ja kestävän kehityksen mukaisten ympäristöjen suunnittelusta. Toimistomme on vuosien varrella ollut mukana suunnittelemassa useita suuria asuinalueita kuten Espoossa Suurpellon ja Vantaalla Kartanonkosken alueita. Palvelumme kattavat niin strategiset maankäytön suunnitelmat, lainvoimaiset yleiskaavat kuin yksityiskohtaiset asemakaavat, konseptisuunnitelmat, analyysit ja ohjeistukset. Tarjoamme kaupunkisuunnittelua kaiken kokoisille alueille, kaikkiin maankäytön vaiheisiin. Projektiemme mittakaava…
Lue lisääAsuminen
Hyvä asuntosuunnittelu on meille henkilökohtainen asia. Suunnittelemme asiakkaillemme erilaisia asuinkohteita, pientaloyhtiöistä laajoihin asuntokortteleihin. Kaupunki ei tule koskaan valmiiksi ja kaupunkiympäristössä asuminen liittyy yhä useammin muihin toimintoihin, mikä vaatii monipuolista osaamista koko tiimiltä. Toisinaan rakennus on toiminut aivan muussa tarkoituksessa vuosikymmeniä, kunnes se korjataan ja uudistetaan asunnoiksi. Koska Tengbomilla työskentelee niin arkkitehteja, maisema-arkkitehteja kuin kaupunkisuunnittelijoita, voimme…
Lue lisää