TAKO

Astu lohikäärmeen sisään
Asiakas: Elite Hotels through Stockholm Krogbolag
Sijainti: Östermalm, Tukholma
Ajankohta: 2016-2017
Partnerit: Light Support (lightning consultant), Lerch Träinredningar (carpentry), Oscar Liedgren (graphic design), Blumenthalgroup (construction), Jan Engström (project management)

”Eloisa ympäristö ripauksella hienovaraista dekanssia” oli toiveena, kun Stockholm Krogbolag äskettäin tilasi Tengbomilta täysin uudenlaisen ruokailukonseptin. Ravintola kutoo skandinaavisia, japanilaisia sekä korealaisia vaikutteita arvoituksellisen nimensä, TAKO, alle, joka tarkoittaa lohikäärmettä tai mustekalaa. Tengbom on luonut tilasta ainutlaatuisen lähestymällä laatua tinkimättömästi ja sovittamalla itäistä hohdokkuutta arkkitehtoniseen ja graafiseen ilmeeseen.

Nykyaikaista tarinalla

Sisarravintolansa, Vessa Eggenin, seinien toiselle puolelle, TAKO piilottaa kulinaristisia elämyksiä, joita Tukholmassa ei ole ennen nähty. Birger Jarlsgatan 29 sijaitseva tila on tunnettu kukoistavasta iltaelämästään, jossa aikoinaan useat klubit viihdyttivät mahtipontisia massoja. Tästä ajasta muistuttavat vaihtelevat lattiatasot ja kapeat käytävät henkivät nyt Tokion mystisten kujien tunnelmaa. Hämärä, melkein arvoituksellinen sisäänkäynti johtaa vieraansa alas pitkin hohtavaa portaikkoa, joka aukeaa jalokivisävyillä kyllästettyyn maanalaiseen maailmaan.

”Kun on mahdollisuus olla suunnitteluprosessin johdossa aina viimeistä yksityiskohtaa myöten, syntyy vahvoja konsepteja.”

Mystistä eleganssia

TAKOn sushibaari, avoin grilliasema sekä suuri drinkkibaari tarjoavat istumapaikan 180 ja mukavat oltavat jopa 300 vieraalle. Valaistut käytävät ohjaavat asiakkaat läpi lukemattomien huoneiden jättäen heidät löytämään verkkoverhojen taakse kätketyt kodikkaat sopet. Syrjäkatujen tunnelmaa korostavat himmeät valot ja vaihtelevat ruokailutilat. Meislatut luonnonmateriaalit, kuten kivi, puu ja betoni viimeistelevät tilan. Kuparielementit yhdistettynä lokoisaan verhoiluun ja maansävyiseen nahkaan tuovat tilaan tervetullutta lämpöä. Keskellä huonetta sijaitseva tila omaksuu asemansa keskeisenä näyttämönä, mittatilaustyönä tehdyn kalalampimaton juhlistaessa sitä.

Pitkäaikaisia suhteita

Projekti on osa pitkäaikaista yhteistyötä Stockholm Krogbolagin ja Tengbomin välillä, TAKOn ollessa viides ravintola, jonka olemme suunnitelleet ravintoloitsijalle.

”Kun on mahdollisuus olla suunnitteluprosessin johdossa aina viimeistä yksityiskohtaa myöten, syntyy vahvoja konsepteja. Yhteistyömme Stockholm Krogbolagin kanssa on vain vahvistunut vuosien myötä. Keskinäinen luottamuksemme mahdollistaa interiöörien viemisen uusiin suunnittelukorkeuksiin”, sanoo Filip Svensson, Tengbomin sisustussuunnittelija, joka on toiminut projektissa yhdessä Ninna Helena Söderströmin ja Josef Zettermanin kanssa.

”Ravintolassa ei kuitenkaan tehty kompromissia korkeimman mahdollisen laadun ja persoonallisuuden ja yllätyksellisyyden välillä.”

Pilkettä silmäkulmassa

Ravintolan graafisen identiteetin on luonut Studio Oscar Liedgren, jonka kanssa niin ikään jaamme pitkän ja menestyksekkään historian.

”Kun eri tiimit työskentelevät saman asiakkaan kanssa ja saavat samat perustiedot, on mielenkiintoista nähdä kuinka erilaiset tulkinnat heijastelevat toisiaan, mutta siitä tulee vieläkin mielenkiintoisempaa, kun tulkinnat alkavat kannattelemaan toisiaan. Sellainen sytyttää erityisen luovuuden kipinän, aivan kuten TAKO-projektissa. Kaikki sopivat yhteen, kuin täydellisen palapelin palat”, sanoo Oscar Liedgren.

Hallitsemalla koko suunnitteluprosessia, ja sitoutumalla asiakkaan ja timpurien kanssa tiiviiseen dialogiin, pystyimme matkan varrella pitämään joka ikistä yksityiskohtaa silmällä. Luonteeltaan hienostuneesta TAKOsta on tullut jälleen yksi mestariteos Kristofer Sandströmin ja Christian Olssonin portfolioihin sekä jännittävä lisäys Tukholman ravintolaskeneen.

”TAKO on kuin elegantti kaveri, jolla on pilkettä silmäkulmassa. Haluamme luoda ainutlaatuisia kokemuksia täynnä olevan seurallisen miljöön, ja rakentaa yhdessä omaa ruokailukulttuuriamme. Ravintolassa ei kuitenkaan tehty kompromissia laadun ja persoonallisuuden ja yllätyksellisyyden välillä” sanoo Kristofer Sandström, Stockholm Krogbolagin perustaja.

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Kjerstin Björk Studiochef Hotell & Restaurang +46 8 412 52 58