Varjakan virkistys- ja loma-alueen suunnittelun kutsukilpailu

Ruudut ja raidat
havainnekuva Varjakan suunnitelmasta
arkkitehtuuri
kulttuuri & urheilu
Asiakas: Oulun kaupunki ja Oulunsalon kunta
Paikka: Oulunsalo
Ajankohta: 2012
Laajuus: 54 ha, 12 000 kem2
Loma-asuntoja: 130

Oulunsalon edustalla lymyää matala ja metsäinen Varjakansaari. Ensinäkemältä se vaikuttaa aivan tavalliselta Pohjanlahden saarelta: ryteikköistä metsää, jokunen umpeen kasvava niitty ja rantahietikko. Mutta tarkemmin katsottuna hietikko koostuukin puunkappaleista, kuusikosta löytyy kylänraitillinen talojen kivijalkoja ja rannasta valtavien rakennusten perustuksia. Saarella toimi sata vuotta sitten Pohjoismaiden suurin höyrysaha. On aika raivata pusikot, rakentaa unohdetuille kivijaloille ja täyttää saari taas elämällä! Pääsimme mukaan kutsukilpailuun suunnittelemaan Varjakasta virkistys- ja loma-aluetta.

Asiakkaamme tavoite on tehdä Varjakasta elämyksellinen paikka, jonka vetovoima perustuu paikan teolliseen historiaan, luontoon ja mereen. Suunnittelimme alueelle historiallisen sahaympäristön kunnostuksen, maiseman avaamisen, kaksi lomakylää palveluineen, lomamökin tyyppipiirustukset, pienvenesataman ja esteettömät ulkoilureitit. Haaste oli kiinnostava ja lopputulos jännittävä! Onnistuimme säilyttämään Varjakan ainutlaatuisen tunnelman ja kehitimme aikaa kestävän tyyppimökin.

Suuria purjelaivoja

Varjakan saaren teollinen historia on hämmentävän rikas. Se alkaa 1800-luvun puolivälissä, kun saarelle perustetaan laivaveistämö, Varjakan laivavarvi. Veistämössä rakennettiin suuria purjelaivoja, kuten kuunareita ja parkkeja. Veistämö oli alueen suurin työnantaja ja houkutteli ammattilaisia laajalta alueelta. Toiminta oli kansainvälistä: ankkurit ja kettingit tuotiin Englannista sekä purjeet ja köydet Venäjältä. Laivat toimitettiin avaimet käteen-periaatteella, joten uusi omistaja saattoi heti seilata tiehensä.

Höyrysahan omavarainen yhteisö

Telakkatoiminnan hiivuttua koitti Varjakan kultakausi. Höyrysaha perustettiin 1900-luvun alussa ja toiminta jatkui vilkkaana 1930-luvulle saakka. Sahayrityksen ympärille rakentui omavarainen yhdyskunta, johon kuuluivat työväen asuntojen lisäksi leipomo, kaksi kauppaa ja elokuvateatteri. Päällystön asunnot sijaitsivat saaressa ja työläisten niemessä. Sahayhdyskunnan rakennukset edustavat ulkoasultaan 1920-luvun klassismia, mutta rungot on rakennettu poikkeuksellisesti pystyhirsitekniikalla. Vastaavaa pystyhirsirakennustekniikkaa on löydettävissä lähinnä Norjan ja Ruotsin puukirkoista.

Sahan toiminta muokkasi saarta voimakkaasti: Eteläreunaa täytettiin sahausjätteellä eli losolla – tämä on maastokäynnillä huomaamaamme valehietikkoa. Tapuleille tasattiin puoli saarta varastokentiksi. Itse saharakennus oli valtava halli. Puutavara kuljetettiin sahalta satamaan kapearaiteista rautatietä pitkin. Satamaan rakennettiin pitkät rannansuuntaiset laiturit lastaamista varten. Niiden mustuneet paalut törröttävät edelleen veneilijöiden ihmeteltävänä.

havainnekuva Varjakan suunnitelmasta
Ilmakuva Varjakan saaresta ja niemestä. Metsään avatut niityt tuovat maisemaan avoimuutta.

Rauhoittumista ja yhteisöllisyyttä

Ehdotimme Varjakan saareen ja niemeen rakennettavaksi lomakylät, yhteensä 130 lomamökkiä. Mökkien sijoittelu perustuu alueen aiempaan käyttöön: saarella mökit on ryhmitelty tapulien muotoon, niemellä kiiloiksi. ”Mökkikorttelien keskelle jäävät pihapiirit sopivat puutarhaviljelyyn, erilaisiin juhliin ja miksei vaikka yhteisöllisiin taideprojekteihin.” kertoo projektipäällikkö Eila Lahdenperä. Lomaansa voi viettää joko omassa rauhassa metsissä tai yhteisöllisemmin pihoilla.

Aurinkoa metsään

Kukoistuskaudellaan Varjakka on ollut avoin. Asukkailla on ollut hyötypuutarhoja, pienviljelmiä ja laidunmaita. Lisäksi metsää on kaadettu polttopuiksi ja rakennustarpeiksi. Nyt alue on lähes kokonaan metsän peitossa. Haluamme palauttaa Varjakkaan pitkät näkymät ja aurinkoisuuden. Sekä saaren keskiosaan että niemeen avataan laaja maisemaniityt. Merelle päin metsäinen ilme säilyy. Pihat on suojattu voimistuvilta tuulilta reunustamalla ne taloilla.

Saari haltuun esteettömästi

Esteetön puupintainen virkistysreitti yhdistää saaren eri toiminnot mielenkiintoisella tavalla. Reitiltä voi bongata losorannan, laiturien paalut, sahan kivijalan, uimarannan, tehtaan päällystön asuntoalueen ja konttorin. Reitti päättyy palvelukeskukseen ja uudelle sillalle. Suurin osa reitistä kulkee rannassa ja aukean reunassa puikahtaen välillä metsään. Kävelijä saa kokea valoa, varjoa, suojaa ja tuulta. Ja tietysti Varjakan maagisen tunnelman!

Kauniisti vanhenevat mökit

Suunnittelimme Varjakkaan pienen tyyppitalon ympärivuotiseen vapaa-ajan käyttöön. Vaatimuksia oli runsaasti ja vastasimme niihin yksinkertaisella ja muunneltavalla mökillä. Lomamökki on puurakenteinen ja puulla verhoiltu. Rakenteet ovat yksinkertaisia, joten mökki on helppo korjata. Kattorakenteet ja -kulma sopivat aurinkopaneelien asentamiseen. Hieman muunneltuna tyyppitalon voi pystyttää vanhalle kivijalalle. Mökki on muodoltaan yksinkertainen, koruton ja harmaantuu kauniisti. Näistä mökeistä on iloa vielä pitkään!