Viet-Mong Ekokylä
Teetä ja luksus-huviloitaViet Mongin alueen maanomistaja otti meihin yhteyttä etsiessään kansainvälistä ekorakentamisen osaajaa matkailuhankkeeseensa. Suosittelimme itseämme ja saimme työn! Lähtökohtina olivat paikallisuuden korostaminen, vehreän ympäristön vaaliminen ja rakentamisen korkea taso. Kohderyhmänä ovat kotimaiset ja ulkomaiset matkailijat. Suunnittelimme herkän ja persoonallisen ekomatkailualueen eksoottiseen järvimaisemaan. Tervetuloa Vietnamiin!
Suunnittelualue sijaitsee maaseudulla, Ba Vi-luonnonpuiston vieressä, ja matkailukeskus palvelee luonnonpuistossa vierailevia. Ekokylä rakennetaan kolmelle järvelle kurottuvalle niemelle. Niemet ovat korkeita ja jyrkkärinteisiä, pengerretyillä pelloilla kasvatetaan teetä ja vihanneksia, alempana riisiä. Kukkuloiden päällä nököttää taloryhmiä. Paikka on tyypillistä vietnamilaista maaseutua – meidän näkökulmastamme kuin matkailumainoksesta. Näin halusimme jatkossakin olevan.
Tavoitteena omavaraisuus ja uudet elinkeinot
Ekomatkailu on sellaista matkailua luonnonympäristöihin, jossa ympäristö säilyy ja paikallisten ihmisten elinolot paranevat. Mitä se sitten voisi tässä kohteessa tarkoittaa? Ehdotimme asiakkaalle, että alueella pyritään omavaraisuuteen. Eli jatketaan ruuantuotantoa, käsitellään jätteet ja tuotetaan energiaa aurinkopaneeleilla ja jätteestä saatavalla biokaasulla paikan päällä. Rakentaminen sijoitetaan olemassa olevien kotien lomaan kukkuloiden päälle, perinteisille rakentamispaikoille, jolloin vältetään maaston muokkaamisesta aiheutuva eroosio. Tällä tavalla sekä säilytetään paikallisten elinkeinot että luodaan uusia työpaikkoja.
Vetonauloina kylät ja järvi
Miten saada luonnonpuistossa vierailevat ottamaan ekokylä tukikohdakseen? Alue kilpailee turisteista Hanoin hotellien ja lomakeskusten kanssa. Vahvuuksia kyllä riittää! ”Viet Mongissa voidaan tarjota upeita näkymiä alas järvelle, asumista huviloissa idyllisissä pikkukylissä, lähiruokaa, hiljaisuutta ja kilometreittäin kävelyreittejä rannalla.” kertoo projektipäällikkö Patrick Eriksson. Jokaisella yhdellätoista kylällä on oma paikasta kumpuava identiteetti, kuten teekylä, rantakylä, meditaatiokylä, aurinkokylä jne. Missä sinä haluaisit asua?
”Viet Mongissa voidaan tarjota upeita näkymiä alas järvelle, asumista huviloissa idyllisissä pikkukylissä, lähiruokaa, hiljaisuutta ja kilometreittäin kävelyreittejä rannalla.”
– projektipäällikkö Patrick Eriksson.
Energiaa rinteiltä
Jyrkät rinteet tuovat alueelle luonnetta. Paikoin niistä ei pengertämälläkään saa viljelymaata, mutta energiantuotantoon ne kyllä soveltuvat. Suunnittelimme tällaisille rinteille sijoitettavaksi aurinkopaneeleita. Yhdessä biokaasuvoimalan kanssa ne voivat tuottaa merkittävän osan alueella tarvittavasta energiasta. Tehokkuuden vuoksi paneelit kannattaa koota suuriksi pinnoiksi, joten ne myös helposti näkyvät kauas maisemaan. Sen takia sijoitimme kentät etelään antaviin suojaisiin paikkoihin. Kukkuloiden kainaloissa ne kehräävät energiaa kuin huomaamatta.
Sadekausi on otettava huomioon suunnittelussa
Vietnamissa sataa ihan toisella tavalla kuin Suomessa. Yhtenä päivänä katolle saattavat lotista koko Suomen kesän sateet. Onneksi hiekkainen maaperä imee veden nopeasti, varsinkin kun se on kasvillisuuden sitoma. Avomaa ei rinteessä kestä, vaan lähtee herkästi valumaan. Paikallisilla onkin tapana pengertää viljelmänsä ja pihansa lähes vaakasuoriksi. Jatkamme tätä tapaa pengertämällä uudet ulkoilureitit huolella ja jättämällä rinteiden kasvillisuuden rauhaan. Rantaan sijoitetaan ylemmät ja alemmat reitit – alemmat jäävät sadekaudella veden alle Ho Dong Mo-järven pinnan noustessa. Varsinainen matkailusesonki on kuivana kautena, mutta sumuisessa järvimaisemassa voisi viihtyä sadekaudellakin!
.
Projektin työryhmä
- Patrick Eriksson Leading Architect
- Lasse Olaste suunnittelija
- Eila Lumme suunnittelija
- Thuy Pham suunnittelija