Ylläksen matkailukylän arkkitehtuurikilpailu ja master plan

Huskylla baariin
Asiakas: Metsähallitus, Lapland Hotels ja Kolarin kunta
Paikka: Äkäslompolo
Ajankohta: 2010-2012
Laajuus: noin 11,5 km2, 350 000 kem2
Rakentamista: 13 000 uutta vuodepaikkaa
Sijoitus: 1. palkinto nimimerkillä “Kuura”

Ylläs on Suomen suurin hiihtokeskus. Latuja ja rinteitä riittää, lisäksi tarjolla on safareita, lumikenkäilyä ja kalastusta. Kysyntää ja tilaa laajentumiselle löytyy. Voitimme suunnittelukilpailun Ylläksen uudesta matkailukylästä ehdotuksellamme ”Kuura” ja laadimme jatkotyönä alueen yleissuunnitelman (master plan). Siitä tuli hyvä. ”Ensiluokkainen matkailualue, joka hyödyntää Lapin luontoa, muotokieltä ja materiaaleja ja lisäksi toimii edelläkävijänä Suomen ekologisen matkailun kehittämisessä.” kertoo maisema-arkkitehti Kaisa Junkkonen.

Uusi matkailukylä sijaitsee Yllästunturin juurella nykyisen matkailukeskuksen ja laskettelurinteiden välissä. Suurin vetovoimatekijä on Ylläksen ainutlaatuinen luonto. Alue on luonnontilaista puoliavointa kangasta, jossa varvikosta nousevat kapeat kynttiläkuuset. Paikoittain karut rakkakivikot aukeavat eteen laajoina kenttinä. Vieressä kohoaa jyhkeä Yllästunturi ja hiljaisuus soi korvissa. Lapin taika on läsnä. Tähän paikkaan tulisi suunnitella majoitus yli 10 000 matkailijalle. Miten tarjota mukavuudet ja samalla säilyttää paikan lumo?

Suksi katolle!

Halusimme, että Lapin luonnosta voi nauttia ilman autojen melua ja pakokaasuja. Että oman auton voisi jättää parkkiin koko loman ajaksi. Suunnittelimme matkailukylän sellaiseksi, että omalta pihalta pääsee suoraan ladulle ja rinteeseen ylittämättä ajoväyliä. Päätie ylitetään viherkantta pitkin. Loivasti nousevan katon alle jää kyläkeskus, jossa on mm. kylpylähotelli, kulttuurikeskus ja ravintoloita. Vaihtoehtoina autoilulle ovat kävelyn ja hiihtämisen ohella talvipyöräily, koira- sekä porotaksi ja siirtohissi.

Lähtökohtana poronsarvet

Poronsarvia muistuttavan tieverkon varaan tukeutuvat alueet, tieverkko ja julkinen liikenne ovat rakennettavissa vaiheittain.  Sarviteema jatkuu isommissa rakennuksissa, jotka jaetaan useisiin siipiin ja osiin. Tällöin alueen tunnelmasta tulee kylämäinen ja mutkittelevat rakennusmassat suojaavat sisäpihoja ja aukioita talven kovilta tuulilta. Kulku pihoilla ohjataan kävelykansille, jotta alkuperäinen varvikko säilyy. Luonnoltaan arvokkaimmat ja herkimmät paikat on pyhitetty katselemiselle, niihin avautuu näkymiä loma-asunnoista ja laduilta.

havainnekuva Ylläksen suunnitelmasta
”Poronsarvirakenne” erottuu havainnekuvasta selvästi. Rakentamisen tehokkuus pienenee ja ”sarvet” kevenevät keskustasta pois päin mentäessä.

Rakkakivien piirit

Suunnitelmassamme suuri osa majoituksesta järjestetään perinteiseen ylläsläiseen tapaa mökeissä. Sekä mökkien lohkaremainen muoto että sijoittelu ryppäisiin saavat inspiraationsa alueen rakkakivikoista. Rakennusmateriaali on luonnollisesti puuta. ”Arkkitehtuuri on selkeää ja luonnonmaiseman aiheista koostuvaa.” kuvasi palkintolautakunnan jäsen, arkkitehti Ilmari Lahdelma työtämme. Sijoittelussa on pyritty siihen, että maastoa ei tarvitse juuri muokata ja suurin osa pihapiirin puista voidaan säilyttää. Sommittelu muistuttaa luonnon monimuotoisuudesta ja sattumanvaraisuudesta. Toisaalta mökit muodostavat harkittuja kehiä, joiden sisälle jää rauhaisia pihapiirejä. Ja toivottavasti myös hiven Lapin taikaa!

 

Projektin työryhmä

  • Arja Sippola projektipäällikkö
  • Joonas Mikkonen suunnittelija
  • Kaisa Baiardi suunnittelija
  • Julio Orduña Sánchez suunnittelija, 3D-visualisoinnit
  • Matías Celayes suunnittelija, 3D-visualisoinnit
  • Caroline Sjöström suunnittelija

Yhteyshenkilöt

Pekka Vehniäinen suunnittelujohtaja, kaupunkisuunnittelu +358 50 524 9133