Arkisto

Patterimäen itäosan viitesuunnitelma

Asuinkortteleita liikenneväylien ja virkistysalueen solmukohtaan
Patterimäki viitesuunnitelman visualisointi Pitäjänmäentien suunnasta
kaupunkisuunnittelu
kaavoitus, viitesuunnitelmat
Asiakas: Helsingin kaupunki
Paikka: Pitäjänmäki, Helsinki
Ajankohta: 2023-2024
Laajuus: 30 000 k-m²
Projektin tyyppi: Viitesuunnitelma

Helsingin kaupunki suunnittelee uutta asuinrakentamista Pitäjänmäentien ja Pajamäentien risteykseen. Suunnittelualue sijoittuu Patterimäen itäosan metsäalueelle pikaraitiolinjan tunneliaukon ympärille. Tengbom laati asemakaavan muutoksen tueksi kaksi vaihtoehtoista maankäytön viitesuunnitelmaa visualisointiaineistoineen.

Patterimäki ilmakuvasovitus
Patterimäen uudisrakennukset sovitettuna ilmakuvaan. Kolme tornitaloa (10-14 kerrosta) sijoittuvat Pajamäentien ja Pitäjänmäentien risteykseen. Vasemmalla näkyvät matalammat kerrostalot, jotka vastaavat kooltaan Pajamäen asuinalueen nykyisiä rakennuksia. Uusi leikkipuisto on sijoitettu pikaraitiotien tunnelin päälle.

Tengbom sai laadittavaksi Patterimäen itäosan asemakaavan muutoksen tueksi asuinkerrostalokorttelien kaksi vaihtoehtoista maankäytön viitesuunnitelmaa. Työhön kuului lisäksi visualisointiaineiston ja varjoselvityksen laatiminen.

Luontoalue, maalitehdas ja melu ohjasivat suunnittelua

Suunnitelman lähtökohtana oli huomioida Patterimäki virkistys- ja luontoalueena, suunnittelualuetta pohjoispuolelta reunustavan Teknoksen maalitehtaan läheisyys sekä liikenteestä syntyvä melu. Suunnittelualue sijaitsee uuden pikaraitiolinjan myötä merkittävässä liikenteen solmukohdassa.

Vaihtoehdoissa vertailtiin korkean tornirakentamisen (14- ja 16-kerroksisen) sijoittumista, korttelirakenteen avautumista sekä liittymistä olemassa olevaan rakennuskantaan.

Inspiraatioina 1950-luvun arkkitehtuuri ja tehdasmiljöö

Tengbom suunnitteli alueelle kaksi vaihtoehtoista ilmettä: toinen sai inspiraationsa Pajamäen 1950-luvun arkkitehtuurista, toinen puolestaan Teknoksen maalitehtaan tehdasmiljööstä.

Patterimäki asemapiirros
Jatkosuunnitteluun edennyt Patterimäen asemapiirros. 5-14-kerroksiset asuinkerrostalot sijoittuvat pääkatujen varteen sekä Patterinmäen itäosan metsäalueelle Pajamäen rakennuskannan viereen.
Patterimäki viitesuunnitelman visualisointi Pitäjänmäentien suunnasta
Visualisointi. Kolme tornitaloa ja kadunvarren asuinkerrostalot nähtynä Pitäjänmäentieltä pikaratikan pysäkiltä.
Patterimäki näkymä Tykkitieltä
Visualisointi. Tornitalot sekä viisikerroksiset pistetalot nähtynä Patterimäen puistoalueen niin kutsutulta tykkitieltä.
Patterimäki visualsiointi näkymä Pitäjänmäeltä vaihtoehto2
Vaihtoehtoisen asemapiirroksen visualisointi. Korkeimman talon korkeus on tässä vaihtoehdossa 16 kerrosta.

Yhteyshenkilö

Iida Räsänen

Arkkitehti
+358 40 549 5129

Katrinebergin yleinen ideakilpailu

1800-luvun kartanomiljöön kehittäminen
Na?kyma?kuva puistoalueelta ja hulevesiaihe
kaupunkisuunnittelu
Asiakas: Vantaan kaupunki
Paikka: Seutula, Vantaa
Ajankohta: 2024
Laajuus: 80 ha, 33000 k-m2
Projektin tyyppi: Yleinen ideakilpailu

Tengbom osallistui Vantaan kaupungin järjestämään Katrinebergin alueen yleiseen ideakilpailuun. Tavoitteena oli suunnitella 2030-luvun kestävä pientaloalue arvokkaaseen kulttuurimaisemaan sekä täydentää historiallista rakennettua ympäristöä.

Kilpailussa haettiin ratkaisuja ja ideoita Katrinebergin alueelle tulevan asemakaavoituksen pohjaksi. Alueen sydämessä sijaitsee vanha kartanomiljöö sekä pieni sairaala, josta sairaalatoiminnot ovat poistumassa lähiaikoina.

Kilpailijoiden tehtävänä oli esittää periaatteet alueen täydennysrakentamiselle sen historiallisia ja maisemallisia arvoja kunnioittaen. Alueelle toivottiin myös uusia lähipalveluita sekä uudet sijaintiehdotukset koululle ja päiväkodille.

Katrineberg kilpailualue
Katrinebergin kilpailualue Seutulassa Vantaanjokilaakson laidalla. Maaseutumaisella alueella sijaitsevat tällä hetkellä Katrinebergin kartano aitta- ja navettarakennuksineen, Katriinan sairaalan rakennusryhmä, Seutulan koulu ja päiväkoti sekä yksityisten omistamia pientaloja ja kesämajoja. Kuva arviointipöytäkirjasta.

Vanha sairaala uuteen käyttöön

Kilpailuehdotuksessamme vältettiin vanhojen rakennusten purkamista. Keskeiseen nykyisin sairaalana toimivaan rakennukseen sijoittuvat koulu, päiväkoti, tuettua asumista sekä kaupallisia palveluita. Vanha navettarakennus muuntuu kehittyvän keskuksen aktiiviseksi osaksi, jossa sijaitsee maatilatoimintojen lisäksi järjestötoiminnan tiloja.

Yli 200-vuotiaasta kartanoa piha-alueineen voidaan käyttää esimerkiksi tapahtumiin sekä ravintolapalveluille.

Katrineberg kokonaissuunnitelma
Tengbomin laatima Katrinebergin kokonaissuunnitela. Ehdotuksessa korostuvat pientalovaltainen uudisrakentaminen, runsaat viherkäytävät ja uusien kortteleiden luonteva sijoittuminen maisemarakenteeseen.

Kyläkeskus kartanon ja sairaalan ympärille

Pientalovaltainen uudisrakentaminen sijoittuu keskuksen alueella muutamaan suurempaan kortteliin kylämäen ja sen palveluiden ympärille.

Katrineberg keskuskortteli
Pientalojen reunustama keskuskortteli sijoittuu koulun viereen, kehittyvän kyläkeskuksen sydämeen kartanolle johtavan tien varteen.
Keskusalueen tyyppikortteli
Katrinebergin keskusalueen tyyppikortteli.

Uudet korttelit ja viherkäytävät vuorottelevat

Suunnittelualueen itäpuoliskolla uuden rakentamisen sijoittuminen suunniteltiin väistämään olemassa olevia puustoisia alueita sekä luonnonmukaisia hulevesireittejä. Uusia kortteleita katkovat vahvat viheralueet, joihin sijoittuu jalankulun ja pyöräilyn reittien lisäksi erilaisia oleskelualueita.

Kortteleiden välisten hulevesiuomien ympärille on suunniteltu puistovyöhykkeitä.
Katrineberg viheralue- ja hulevesikaavio
Viheralue- ja hulevesikaavio. Metsät, puistot, pellot ja kartanon puutarhat rytmittävät maisemaa. Hulevesireitistö vahvistaa alueen ilmettä.

Tengbomin ehdotus ”Kylillä” sijoittui kilpailun yläluokkaan.

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Tutustu Katrinebergin ideakilpailun arviointipöytäkirjaan ja ehdotuksiin.

Yhteyshenkilö

Enni Wiljanen

Arkkitehti
+358 40 563 4414

Pekka Vehniäinen

Suunnittelujohtaja, kaupunkisuunnittelu
+358 50 524 9133

Tassumäen viitesuunnitelma ja asemakaava

Idyllisen kyläalueen täydentäminen
Tassumäki Maisema ja kulttuuriympäistöselvitys
kaupunkisuunnittelu
kaavoitus, selvitykset, viitesuunnitelmat
Asiakas: Yksityinen maanomistaja
Paikka: Luoma, Kirkkonummi
Ajankohta: 2023-
Laajuus: 68 ha, 77000 k-m²
Projektin tyyppi: Viitesuunnitelma ja asemakaava

Kirkkonummella sijaitsevaa Luoman kylää suunnitellaan täydennettäväksi uudella pienimittakaavaisella ja viihtyisällä asuinalueella. Tavoitteena on suunnitella monipuolisia pientalokortteleita ja täydentää vanhoja huvilatontteja arvokkaiden rakennusten ja vanhan kulttuurimaiseman arvot huomioiden. Tengbom on laatinut alueen viitesuunnitelman sekä asemakaavan.

Tassumäen suunnittelutyön ensimmäisessä vaiheessa Tengbom laati alustavan viitesuunnitelman alueen maankäytön kehittämisen mahdollisuuksista.

Toinen, meneillään oleva vaihe sisältää alueen asemakaavan laatimisen. Vuonna 2025 on asemakaavaehdotuksen ja sekä sitä tukevien korttelisuunnitelman ja kunnallisteknisen yleissuunnitelman laatimisvaihe.

Arvokkaat maisemat ja rakennukset määriteltiin

Työn alkuvaiheessa Tengbom laati maisema- ja kulttuuriympäristöselvityksen, jossa määritettiin alueen tärkeimmät maisema-arvot sekä arvioitiin alueen rakennettu ympäristö. Selvitystyössä tunnistettiin muun muassa yli kymmenen arvokasta rakennusta pihapiireineen.

Selvityksessä todetut arvot ovat toimineet lähtökohtina viitesuunnitelma- ja asemakaavatöille.

Tassumäki Maisema- ja kulttuuriympäristoöselvitys
Tengbom laati maisema- ja kulttuuriympäristöselvityksen Tassumäen alueen asemakaavoituksen pohjaksi. Selvityksessä tunnistettiin useita arvokkaita rakennetun ympäristön kohteita sekä kulttuurimaiseman arvoja, kuten arvokkaita näkymiä ja avoimia alueita.

Monipuolisia pientalokortteleita

Tassumäen hankkeessa on tavoitteena täydentää Luoman pientaloaluetta uusilla melko tehokkailla rivi-, pari- ja omakotitalokortteleilla sekä rakentaa sen tarvitsema uusi katu- ja reittiverkosto.

Alueen koululle ja kylätalolle esitetään laajennusmahdollisuuksia ja alueelle varataan tila uudelle päiväkodille. Vanhoille, väljästi rakennetuille omakotitonteille esitetään täydennysrakentamista – maanomistajien kanssa tehdyssä tiiviissä vuorovaikutuksessa selvitettyjen toiveiden mukaisesti.

Tassumäki idealuonnokset
Ennen kaavaluonnoksen tekemistä Tengbom laati idealuonnoksia, joissa pohdittiin rakentamisen ja metsäisenä säilytettävän alueen suhdetta sekä liikenneyhteyksiä. Idealuonnoksiin on merkattu tiiviimmän ja väljemmän rakentamisen alueet, täydennysrakentamisen alueet (viivoitus), nykyiset ja uudet ajoyhteydet sekä tilavaraukset muun muassa uudelle päiväkodille.

Alueelta selvitetyt keskeisimmät suojeluarvot (mm. liito-orava, sammalet ja jäkälät sekä muinaismuistot) huomioidaan suunnittelutyössä.

Tassumäki kaavakartta
Tassumäen kaavakartta. Valtaosa kaava-alueesta on osoitettu asuinpientalojen ja erillispientalojen korttelialueiksi sekä viheralueiksi. Pohjoisosassa on aluevaraukset koululle, kylätalolle sekä uudelle päiväkodille. Alueelle on osoitettu uusi kokoojakatu, josta lähtee päättyviä tontti- ja pihakatuja.
Asemakaavan havainnekuva
Tassumäen asemakaavan havainnekuva. Rivitalojen ja kytkettyjen pientalojen tiiviimmät korttelit sijoittuvat suunnittelualueen keskelle. Erillispientalojen väljemmät korttelit sijoittuvat lähemmäksi nykyistä asutusta sekä nykyiselle metsäalueelle.

Yhteyshenkilö

Pekka Vehniäinen

Suunnittelujohtaja, kaupunkisuunnittelu
+358 50 524 9133

Leppävaaran keskuksen ideakilpailu

Inhimillinen keskusta-alue
kaupunkisuunnittelu
idea- & yleissuunnitelmat
Asiakas: Espoon kaupunki ja SAFA
Paikka: Espoo
Aika: 2022–2023
Laajuus: n. 16 ha
Projektin tyyppi: Kilpailu

Espoon kaupungin ja Suomen Arkkitehtiliiton (SAFA) järjestämässä yleisessä ideakilpailussa etsittiin Leppävaaran aseman tuntumaan tulevalle uudelle keskukselle kokonaisvisiota, jonka tarkoituksena on ohjata alueen asemakaavoitusta ja rakentamista seuraavan 10–20 vuoden ajan.  Kilpailun tehtävänä oli kehittää kokonaisvisio uudesta monipuolisesta keskusta-alueesta, jossa yhdistyisivät palvelut, asuminen, työpaikat, tapahtumat sekä harrastusmahdollisuudet. Kilpailuajankohta sijoittui vuodenvaihteeseen 2022-2023.

Leppävaara ideakilpailu Tengbom suunnitelma
Tengbomin ehdotuksessa korostuvat vehreys, ilmastoviisaat ratkaisut ja mittakaavallinen vaihtelu.

Tengbomin työryhmän tavoitteena oli luoda vetovoimaista, ilmastoviisasta sekä inhimillistä keskusta-aluetta, jossa kestävä liikkuminen on priorisoitua ja julkiset kaupunkitilat sitoutuvat tiiviisti ympäristöönsä. Ehdotuksessamme ’Käänne’ Leppävaaran uusi, laajennettu keskusta kietoutuu vahvasti uusien julkisten kaupunkitilojen sekä sujuvien kävelyn ja pyöräilyn yhteyksien ympärille.

Suunnitelmassa kaupunkirakenteellinen kokonaisuus jaettiin toiminnoiltaan ja teemoiltaan kolmeen erilaiseen alueeseen. Alueiden mittakaava pienentyy ja hiljalleen rauhoittuu idästä länteen siirtyessä.

Kaupunkirakenteellinen kokonaisuus on jaettu toiminnoiltaan ja teemoiltaan kolmeen erilaiseen alueeseen.

Suunnittelualueen itäinen alue (”Kuhina”) toimii uuden keskuksen kaupunkielämän pisteenä ja joukkoliikenteen solmukohtana, jossa sijaitsee uuden matkakeskuksen lisäksi hotelli, kauppahalli ja toimistotilaa. Suunnittelualueen keskelle sijoittuva, keskustamainen alue (”Pöhinä”) on suunniteltu moderniksi yritysten ja opiskelijoiden kohtaamispaikaksi. Suunnittelualueen länsiosaan on sijoitettu asuinalue (”Kotona”), josta kävelyn ja pyöräilyn yhteydet niin palveluiden kuin virkistysalueiden äärelle ovat omaa luokkaansa. Alueita sitoo yhteen itä-länsi-suuntainen, koko alueen läpi kulkeva ja ajoneuvoliikenteeltä rauhoitettu vehreä reitti, jonka varrelta löytyy erilaisia viihtymisen ja oleskelun alueita.

Leppävaara ideakilpailu Tengbom ehdotus
Vehreys yhdistää eri alueita toisiinsa.

Korttelirakenne sekä rakennusten arkkitehtoninen ote ja typologia seuraavat alueen itä-länsi-suunnassa vähitellen muuttuvaa toimintojen jakautumisen muutosta. Liikenteen ja kaupunkitilallisten ratkaisujen ansiosta myös olemassa olevat liike- ja toimistorakennukset saavat uuden elämän.

Suunnitelman liikenteellisessä keskiössä on uusi matkakeskuskokonaisuus palveluineen sekä siihen liittyvä uusi reitistö. Matkakeskuskokonaisuus muodostuu kolmesta osasta, joissa toiminnot ja eri liikennemuodot sijoittuvat eri tasoille. Katutason yläpuolella sijaitsee esimerkiksi liike- ja odotustiloja, vehreää ja aurinkoista kansiympäristöä sekä kävelyn ja pyöräilyn reittejä autoliikenteen yläpuolella. Matkakeskuskokonaisuus pitää sisällään myös liityntäpysäköinnin sekä pyöräparkkirakennuksen, jonka sijainti on mahdollisimman lähellä juna-asemaa.

Suunnitelman matkakeskuskokonaisuus mahdollistaa monipuoliset liikkumisen muodot.

Julkiset ulkotilat on suunniteltu toiminnallisuuden lisäksi resilienssin vahvistamisen perusteet mielessä pitäen. Suunnitelmassa resilienssiä on pyritty kasvattamaan muun muassa hulevesien ja kasvillisuuden luonnonmukaisen toiminnan keinoin. Suunnitelmassa on kiinnitetty erityistä huomiota kävelyn ja pyöräilyn reitteihin, niiden viihtyisyyteen ja turvallisuuteen sekä sujuvaan yhteyteen bussi- ja junapysäkeille.

Alueen rakennuksille on suunniteltu laajoja etelään ja länteen avautuvia vinokattoja, joille voidaan sijoittaa aurinkokeräimiä. Alueen hulevesien käsittely hoidetaan paikallisesti: lukuisiin istutusaltaisiin, puustoisten viherkaistojen yhteyteen toteutettaviin painanteisiin, katupuuston alle jätettäviin läpäiseviin alueisiin sekä tarvittavilta osin hulevesiviemäreihin. Alueen katujen mitoitus on tehty siten, että suurelle osalle katuverkostoa mahtuu puurivejä.

Leppävaara Ideakilpailu rakennus ja kaupunkitilan leikkaus

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Lue lisää Leppävaaran keskuksen ideakilpailusta Espoon kaupungin sivuilta ja tutustu kilpailun  ehdotuksiin. Ideakilpailun tulos ratkeaa alkuvuodesta 2024.

Tengbomin maankäytön asiantuntijoilla on kokemusta inspiroivien ja kestävän kehityksen mukaisten ympäristöjen suunnittelusta. Tutustu projekteihimme!

Visualisoinnit: Oladesign Oy

Yhteyshenkilö

Iida Räsänen

Arkkitehti
+358 40 549 5129

Moisiontien 5-11 ja Annilanrannan kulttuuriympäristöselvitys

Sairaalatoimintaa ja huvilaelämää veden äärellä
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: Mikkelin kaupunki
Paikka: Mikkeli
Ajankohta: 2022
Laajuus: 259 ha, 25 inventoitua rakennusta

Noin neljä kilometriä Mikkelin keskustan eteläpuolella sijaitsee vaikuttava Moision 1920-luvulla perustettu sairaala. Puistomaista sairaala-aluetta ympäröivät peltomaisemat maatalousrakennuksineen, järvien ja lampien rannoilla pilkahtelee huvilarakentamista 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Tengbom laati alueesta kulttuuriympäristöselvityksen asemakaavoitusta varten. Näin arvokasta ja monipuolista aluetta voidaan kehittää sen pitkä historia huomioiden ja jatkosuunnittelussa hyödyntää rakennetun ympäristön ja maiseman arvoja ja ominaispiirteitä.

Mustavalkoinen, vanha ilmakuva sairaala-alueesta.
kuva Mikkelin kaupungin arkisto

Noin 259 hehtaarin laajuisella selvitysalueella on useita tunnistettuja arvoja. Siellä sijaitsee kaksi muinaisjäännöstä, ja se kuuluu lähes kokonaisuudessaan RKY-alueeseen Porrassalmen historiallinen maisema, jonka läpi kulkee Porrassalmen museotie. Moision sairaala-alue on osayleiskaavassa määritelty kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi alueeksi. Alueella sijaitsee sairaalan rakennusten lisäksi monia muita osayleiskaavassa sr-merkinnällä merkittyjä rakennuksia, muun muassa huvilarakennuksia vuosisadan alusta, jotka muodostavat tärkeän osan alueen perinteistä miljöötä.

Valokuva ranta-maisemasta, jonka keskiössä rantaviiva, syksyinen metsikkö sekä rannan tuntumassa rakennus sekä rantasauna.

Moision sairaala-alue on alueen maisemaa hallitseva kokonaisuus. Niin sairaala-alueella kuin selvitysalueella laajemminkin rakennuskanta on vaihtelevaa ja historiallisesti kerroksellista: eri-ikäisiä rakennuksia, erilaisia rakennustyyppejä ja -typologioita. Varsinaisten sairaalarakennusten lisäksi alueella sijaitsee alun perin sairaalan henkilökunnalle rakennettuja asuinrakennuksia, avoimien peltoalueiden reunoilla maisemassa näkyvät maatalousrakennukset. Myös ranta-alueille sijoittuva huvilarakentaminen pää- ja lisärakennuksineen 1900-luvun alusta on perinteinen rakennustyyppi alueella. Maisemalle tyypillisiä piirteitä ovat historiallisesti avoimet maisematilat kuten peltoaukeat, puuston lomasta aukeavat järvinäkymät sekä kulttuurihistoriallisten rakennusten yhdessä piha- ja puistoalueiden kanssa muodostamat kokonaisuudet.

Maisemakuva avarasta pelto-alueesta.

Kulttuuriympäristöselvityksen tarkoituksena oli tarkentaa alueelle osayleiskaavojen yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja inventointeja asemakaavatasolle. Selvityksessä myös arvioitiin suunniteltua maankäyttöä kulttuuriympäristön ominaispiirteiden ja arvojen säilymisen kannalta. Lisäksi inventoitiin alueen keskeiset rakennukset.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Pernasaaren kulttuuriympäristöselvitys

Sotilasvirkatalosta poikakodiksi, vankilasta asuinalueeksi
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: Laukaan kunta
Paikka: Laukaa
Ajankohta: 2021-2022
Laajuus: 11 ha, 26 inventoitua rakennusta

Pernasaarelle on ehtinyt sijoittua monia eri toimintoja sen pitkän historian aikana 1600-luvulta lähtien. Arvokkaat rakennukset eri aikakausilta sijoittuvat luonnonkauniille paikalle Leppäveden rannalle. Tengbom pääsi paneutumaan alueen historiaan ja suunnittelemaan sen tulevaisuutta tässä mielenkiintoisessa projektissa. Täydensimme alueelle aikaisemmin laadittua kulttuuriympäristöselvitystä ja laadimme ehdotuksen alueen täydennysrakentamisesta, jossa yhdistyvät alueen historiallisten arvojen vaaliminen sekä kaavakävelyllä kerätyt ideat alueen kehityksestä ja uusista toiminnoista.

Talvinen maisemakuva, jossa kolme piha-aluetta reunustavaa harjakattoista pientaloa.

Selvitysalue sijaitsee Laukaalla Leppäveden Vuonteensalmen rannalla, Savion kylässä. Selvitysalueella on pitkä historia. Siellä on sijainnut sotilasvirkatalo vuodesta 1695 läh­tien, vuodesta 1931 eteenpäin Pernasaaren koulukoti sekä viimeisimpänä Laukaan van­kila. Alue on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jolla sijaitsee useita arvokkaita rakennuksia.

Vanha mustavalkoinen valokuva puurakennuksen pihalta. Pihan kuistilla istuu kaksi naista, joiden vaatetus on arviolta 1800- ja 1900-luvun taitteesta.
kuva: Keski-Suomen museo

Aluetta leimaava erityispiirre on raken­nuskannan historiallinen kerroksellisuus ja alueella sijainneet useat eri toiminnot, jotka ovat jättäneet jälkensä rakennettuun ympäristöön. Vanhimmat rakennukset ovat sotilasvirkatalon ajalta 1800-luvulta. Vallitseva tyylisuunta alueella on 1920-luvun klassismi, mutta rakennuskan­ta on hyvin vaihtelevaa käsittäen rakennuksia niin koulukodin alkuajoilta 1930-luvulta kuin 1960- ja 1980-luvuilta. Maiseman kannalta merkityksellisiä piirteitä ovat rantapuusto, järvimaisema sekä säilyneet puukujanteet.

Talvinen maisemakuva tonttikadusta, jota reunustaa puurivistö. Taustalla pilkottaa rakennuksia.

Työssä täydennettiin Laukaan Pernasaaren alueelle aiemmin laadittua kulttuuriympä­ristöselvitystä muun muassa rakennusten ja maiseman arvotusten osalta sekä annettiin suosituksia jatkosuunnittelua, kaavamäärä­yksiä ja rakennustapaohjeita varten. Lisäksi laadittiin ehdotus alueen täydennysraken­tamisesta selvityksen tulosten ja uusien ideoiden pohjalta, jotka kerättiin kaavakävelyllä kunnan edustajilta, maanomistajilta ja alueen asukkailta.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Pappilanpellon kulttuuriympäristöselvitys

Keskiaikainen pitäjänkeskus jokirannassa
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: T2H Rakennus Oy, Espoon seurakuntayhtymä
Paikka: Espoo
Ajankohta: 2020
Laajuus: 55 ha

Pääsimme Tengbomilla laatimaan kulttuuriympäristöselvityksen yhdestä Espoon historiallisesti arvokkaimmista alueista, kirkonmäen ympäristöstä. Espoon tuomiokirkko on rakennettu 1480-luvulla, mutta yhtäjaksoinen peltoviljely jokilaakson alueella on alkanut jo 1000-luvulla. Historian havinan tuntee hyvin kauniissa jokilaaksossa, jossa harmaakivikirkon lisäksi sijaitsee muun muassa pappila, pitäjäntupa, vanhojen tilojen päärakennuksia sekä Espoon ensimmäinen kansakoulu.Keväinen ulkokuva ajotieltä, jonka kupeessa harjakattoisia, punamultamaalattuja puutaloja puuston seassa.Selvitysalue sijaitsee Espoon keskuk­sen pohjoispuolella, Espoon tuomio­kirkon ympäristössä. Alue rajautuu lännessä Espoonväylään, pohjoisessa Espoontiehen ja idässä Kirkkokatuun. Etelässä alue rajautuu osittain Es­poonjokeen kattaen kuitenkin myös osan joen eteläpuolella sijaitsevista kulttuurihistoriallisesti arvokkaista ra­kennuksista.

Selvitysalue on historiallisesti arvo­kas ja monipuolinen alue. Se sijoittuu lähes kokonaan Espoon kirkonmäen RKY-alueelle. Lisäksi alueelle sijoittuvat kokonaan tai osittain Pappilanmäen paikallisesti arvokas kulttuuriympäris­tö ja Espoonjokilaakson maakunnalli­sesti arvokas maisema-alue. Selvitys­alueella sijaitsee myös neljä tunnettua muinaisjäännöstä. Selvitysalueella ris­teävät kaksi historiallisesti tärkeää kul­kureittiä: Espoonjoki sekä 1300-luvulta peräisin oleva Suuri Rantatie.

Vanha, mustavalkoinen valokuva alueelta talvi-aikaan. Kuvan taustalla Espoon tuomionkirkko, joka on peräisin 1400-luvulta.
kuva Espoon kaupunginmuseo

Alueen rakennuskanta on historiallisesti hyvin kerroksellista. Selvitysalueella sijaitsee Espoon tuomiokirkko 1400-luvulta, joka on Espoon vanhin säilynyt rakennus. Tämän lisäksi alueella sijaitsee arvokasta rakennuskantaa 1700-luvulta lähtien sekä uutta rakentamista 1900-luvun lopulta ja 2000-luvulta. Alueen maisemaa leimaavat kulttuurihistoriallisesti arvokas puoliavoin ja puistomainen ympäristö, hautausmaa-alueet, kasvuston seasta pilkahtelevat näkymät kirkolle sekä Espoonjokilaakson ympäristö.

Valokuva alueelta keväällä, jonka keskiössä puisto-maisemaa ja puistoa halkova puro.

Selvityksen tavoitteena oli tuottaa kaavoitusta varten tietoa alueen historiasta, kehityksesta ja nykytilasta sekä määritellä alueen maiseman ja rakennetun ympäristön keskeisimmät ominaispiirteet ja arvot, jotta ne voidaan ottaa huomioon alueen jatkosuunnittelussa. Lisäksi annettiin suosituksia alueen kehittämiselle ja täydennysrakentamiselle.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Korson keskustan kaavarunko

Korson keskustan kaavarungon suunnittelu
kaupunkisuunnittelu
kaavoitus
Asiakas: Vantaan Kaupunki
Paikka: Vantaa
Ajankohta: 2022-2023
Laajuus: Noin 60 ha

Tengbom sai Vantaan kaupungilta tehtäväksi suunnitella Korson keskusta-alueen kaavarungon. Kaavarunko tarkentaa alueen yleiskaavaa ja ohjaa asemakaavaa. Kaavarungon tavoitteena oli etsiä alueelta potentiaalisia täydennysrakentamisen sijainteja sekä tutkia rautatieaseman ympäristön tiivistämisen mahdollisuuksia muun muassa korkeamman rakentamisen keinoin. Tavoitteenamme oli tiivis, kylämäinen, viihtyisä, vehreä, käveltävä ja kestävästi saavutettava ihmisen mittakaavainen keskusta-alue.

Havainnekuva keskusta-alueen ideasuunnitelmasta esitettynä karttakuvan tavoin.
Kaavarunkoa tukeva ja havainnollistava julkisen tilan ideasuunnitelma Korson keskustan ytimeen.

Korson kaupunginosa sijaitsee Vantaan koillisosassa, noin kuuden kilometrin päässä Keravan rajasta, ja se on yksi Vantaan keskustatoimintojen alueista. Palvelut ovat levittäytyneet aluetta halkovan junaradan molemmin puolin. Lisäksi alueen läpi kulkee pyöräilyn pääreitti. Suunnittelualue on vahvasti rakennettua ympäristöä, mutta sitä reunustaa lännessä laaja puistoalue.

Mielikuvat Korsosta ovat monella aluetta tarkemmin tuntemattomalla monesti huonoja. Yksi tärkeä seikka suunnittelussa olikin, miten voisimme parantaa Korson keskustan ilmettä kaupunkisuunnittelun keinoin, säilyttäen silti paikallisen tunnelman.

Vantaan kaupunki laati Korson keskusta-aluetta ja sen ympäristöä koskien avoimen verkkopohjaisen kyselyn, jota hyödynsimme suunnittelussa. Kyselyssä negatiivisena aiheena nousi esiin erityisesti rautatieaseman ympäristö: laiturille johtava alikulkutunneli ja sen välitön ympäristö molemmin puolin. Positiivisena elementtinä aseman läheisyydessä kuitenkin nähtiin monitoimikeskus Lumo, joka on suosittu kulttuurin, liikunnan, oppimisen ja tapahtumien kohtaamispaikka kaikenikäisille. Erityisen miellyttävänä paikkana kyselyssä korostui lähellä keskustaa sijaitseva korsolaisten suosima virkistysalue Ankkapuisto.

Korson keskustan pienimittakaavaisia kaupallisten palvelujen alueita sekä sen ympäristöä kartoittaessamme alue vaikuttikin olevan mainettaan parempi ja monipuolinen alue – sen parhaat puolet piti vain saada esiin.

Havainnekuva keskusta-alueesta esitettynä visualisointina. Kuvassa kävelykatu kävelijöineen ja pyöräilijöineen, kivijalan palveluita sekä asuinkerrostaloja.
Visualisointi kaavarungon mukaisesta Korson keskustasta.

Miellyttävämpää asemanseutua

Kaavarungon suunnittelussa kiinnitimme erityistä huomiota asemanseudun viihtyisyyteen. Keskustelimme paljon siitä, mihin esimerkiksi linja-autojen pysäkit tulisi jatkossa sijoittaa. Lisäksi halusimme huomioida helpon yhteyden kävelykeskustasta korsolaisten suosimaan Ankkapuistoon.

Korson asemalla junalaiturille kuljetaan alikulun kautta. Koska varsinkin pitkät tunnelit vaikuttavat helposti jalankulkijoiden turvallisuudentunteeseen, emme halunneet pidentää alikulkua. Päätimme siis sijoittaa bussilaiturit niin, että alikulku pysyy mahdollisimman lyhyenä.

Suunnittelimme liiketiloja bussilaiturien yhteyteen myös alikulun tasoon lisäämään käytävän viihtyisyyttä, jotta tunneli ei olisi pelkkää betoniseinää. Julkisen liikenteen käyttöympäristön viihtyvyydestä huolehtiminen on myös kestävää, sillä miellyttävän ympäristön myötä julkisen liikenteen palveluja myös käytetään todennäköisemmin. 

Ilmakuva keskusta-alueen ideasuunnitelmasta. Rakennukset on eistetty valkoisina massoina.
Visualisointi/massamallikuvaote kaavarungon mukaisesta uuden rakentamisen sijoittumisesta Korson keskustaan.

Kävelykehä luo viihtyisyyttä ja saavutettavia palveluita

Korsossa palvelut jakautuvat junaradan kummallekin puolelle. Jotta keskustan erilaiset toiminnot, kaupunkitilat sekä asuinkorttelit molemmin puolin rataa saataisiin nivottua yhdeksi käveltäväksi kokonaisuudeksi, suunnittelimme alueelle kävelykehäkonseptin, joka onkin kaavarungossa esitettyjen toimintojen ydin.

Suunnittelimme kehästä jatkumon, jonka varrelle palvelut sijoittuvat. Näin yksittäiset liikkeet eivät jää niin sanotusti pussinperälle, vaan kaikki palvelut ovat samalla kehällä. Kehällä on tilaa myös uusille kävellen saavutettaville palveluille. Kävelykehän viihtyisyyttä lisäämään suunnittelimme esimerkiksi uusia katupuita ja istutuksia sekä muutimme ajoneuvoliikenteen järjestelyjä kävelyn sujuvoittamiseksi.

Konseptin tarkoituksena on tehdä palveluista helposti saavutettavia erityisesti jalankulkijoille. Kävelykehä korostaa kävelyn roolia ensisijaisena kulkumuotona, ja kävelykeskusta myös elävöittää aluetta.

Kaavarungon ratkaisut kasvattavat ja tiivistävät nykyistä asuinrakentamisen ja palvelujen rakennetta sekä tuottavat entistä viihtyisämpää ja kaupallisesti aktiivisempaa ympäristöä kasvavan väestön tarpeisiin.

Porrastetut rakennukset tarjoavat viihtyisää katuympäristöä ja tehokasta asumista

Kaavarunkotyön alussa järjestettiin ideatyöpaja, johon osallistui omien suunnittelijoidemme lisäksi liikennesuunnittelijoita, kaupallisten palveluiden edustajia sekä Vantaan kaupungilta eri osa-alueiden suunnittelijoita. Ideatyöpajassa kiinnitettiin huomiota Korson Maakotkantien osuuden viihtyisään katuympäristöön: vaikka rakennuskanta olikin melko iäkästä, viihtyisyyttä toivat parin kerroksen korkuiset talot ja katupuut molemmin puolin tietä.

Tällaista ympäristöä haluttiin lisää, mutta nykyvaatimukset mielessä pitäen. Niinpä suunnittelimme Korson keskustaan porrastuvia kerrostaloja, jotka näyttävät katutasosta 1–2 -kerroksisilta, mutta ovat korkeampia. Niiden tornimainen osa on hieman kauempana ensimmäisen kerroksen räystäslinjasta. Ensimmäisten kerrosten matalampien liiketilojen avulla katutasoon saatiin viihtyisyyttä ja ilmavuutta, mutta toisaalta keskustaan tehokasta ja nykyaikaista asuntorakentamista.

Keskustan kävelykehälle suunnitelluille nykyaikaisille kerrostaloille onkin kysyntää, sillä muut Korson alueet ovat pientalovaltaisia. Ikääntyvät ihmiset kuitenkin tarvitsevat helpompaa, esteetöntä asumista lähellä palveluita. Keskustan kerrostalot myös mahdollistavat ekologisen asumisen ilman autoa, kun kulkemaan pääsee näppärästi junalla.

Yhteyshenkilö

Enni Wiljanen

Arkkitehti
+358 40 563 4414

Kruunuvuorenrannan kilpailu

Tyylikäs asuinkortteli
Havainnekuva
arkkitehtuuri
asuminen, uudisrakentaminen, viitesuunnitelmat
Asiakas: Helsingin kaupunki
Paikka: Helsinki
Aika: 2022
Laajuus: n. 6600 kem2
Projektityyppi: Asuminen, uudisrakentaminen, kilpailu

Tengbomin ”Berget” ehdotuksen keskiössä ovat luonto, valo ja monipuoliset asuintilat. Monimuotoinen kortteli on tiukasti kiinni peruskalliossa Kruunuvuorenrannan korttelin 49338 kutsukilpailussa.

Havainnekuva rakennuksesta ulkoa esitettynä. Rakennus edustaa tiili-arkkitehtuuria, ja sen tiiliset julkisivupinnat ovat vaaleat.

Kilpailun tavoitteena oli suunnitella asuinkorttelikokonaisuus, jossa on hyvä taloarkkitehtuuri ja asuinympäristö taloudellisuutta unohtamatta. Rakentamisen suunnittelussa tuli huomioida meren läheisyyden tuomat haasteet ja sovittaa rakennukset maastoon pyrkien välttämään tarpeettoman laajat kallioleikkaukset ja louhinnat.

Ehdotuksemme lähtökohdat olivat paikan tärkeimmät ominaisuudet: kallio, joka luo kortteliin suuret korkeuserot sekä monimuotoinen kortteli, jonka jokainen lamelli avautuu uuteen suuntaan. Näitä ominaisuuksia on käytetty kantavana teemana hyödyntäen niitä sekä arkkitehtuurin lähtökohtana sekä miellyttävän asuinympäristön luomisessa. Ehdotuksen keskiössä ovat luonto, valo ja monipuoliset asuintilat.

Havainnekuva lamellikerrostalojen sisäpihalta. Viihtyisällä sisäpihalla näkyy runsaasti kasvustoa, havupuustoa sekä oleskelu- ja leikkialueita.

Tuomariston mukaan Tengbomin kilpailuehdotuksessa oli huomioitu parhaiten auringon säteilyn vaikutus kesäajan sisäolosuhteisiin ja siinä oli korkein viherkerroin. Samoin kiitosta tulit kiertotalousnäkökulmasta paikalta louhittavan kiviaineksen osalta, materiaalinkäytöstä ja pihasuunnitelmasta. Arkkitehtuuria kiiteltiin omaleimaiseksi ja kiinnostavaksi esimerkiksi rennon esikaupunkimaisesta arkkitehtuurista.

Maisemasuunnittelusta vastasi Helma Oy:n maisemarkkitehdit.

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Lue uutinen kilpailusta sivultamme ja tutustu kilpailun arvostelupöytäkirjaan.

Visualisoinnit Oladesign Oy

 

 

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Keravan asemanseudun kilpailu

Keravan asemanseudun alueen elävöittäminen
Ehdotuksen havainnekuva kadulta
kaupunkisuunnittelu
idea- & yleissuunnitelmat
Asiakas: Keravan kaupunki
Paikka: Kerava
Ajankohta: 2021-2022
Projektityyppi: Maankäyttö, kilpailu

Tengbom osallistui Keravan kaupungin järjestämään kansainväliseen ideakilpailuun 2022, jonka kohteena oli Keravan asemanseudun ympäristö.

Ehdotuksen ilmakuva alueesta

Ideakilpailun tavoitteena oli luoda asema-alueesta ilmastoviisas portti Keravalle. Aseman läheisyyteen tavoiteltiin uutta vetovoimaista, viihtyisää ja toimivaa asuinympäristöä monipuolisine palveluineen ja toimintoineen. Julkisen liikenteen matkaketjujen sekä alueen ajoneuvoliikenteen kehittämisen ohella alueella haluttiin myös tukea entisestään kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksia.

Ehdotuksen havainnekuva kadulta

Tengbomin ehdotus oli kiinnostava ja huolellisesti tehty

Tengbom osallistui kilpailuun ”Kulmilla”-ehdotuksella. Ehdotuksen tavoitteena oli luoda Keravan aseman seudusta kokonaisuus, joka luo kaupungin eri verkostoille alustan kestävälle ja toimivalle olemassaololle ja kehitykselle. Suunnittelualueen uusi kaupunkirakenne olisi vahvistanut alueella sijaitsevien vanhempien rakennusten asemaa osana uutta kaupunkitilaa.

Tuomariston mukaan ehdotus oli yleisilmeeltään kiinnostava ja huolellisesti tehty. Siinä oli nostettu keskiöön sosiaalinen hyvinvointi, ilmastoviisaus ja paikallisuus. Asemanaukiolle ja sen lähiympäristöön ideoitujen olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen ja uudisrakentaminen osana uutta asemamiljöötä saivat tuomaristolta erityiskiitokset poikkeuksellisen hyvinä ratkaisuina. Ehdotuksen runsaita ja moninaisia reittejä ja tarkasti tutkittuja aktiivisia kaupunkitiloja kehuttiin korkealaatuisena ja kiinnostavana asuinympäristönä. Asemantien uutta linjausta pidettiin yhtenä kilpailun onnistuneimmista.

Tuomariston mukaan ehdotus oli yleisilmeeltään kiinnostava ja huolellisesti tehty. Siinä oli nostettu keskiöön sosiaalinen hyvinvointi, ilmastoviisaus ja paikallisuus.

Ehdotuksen havainnekuva kadulta ilta-hämärässä

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Uutinen aiheesta sivuillamme. Tutustu myös kilpailun arvostelupöytäkirjaan ja ehdotuksiin.

Yhteyshenkilö

Enni Wiljanen

Arkkitehti
+358 40 563 4414