Asuntosuunnittelua Tengbomilla

2021-05-03

Kysyimme Tengbomin asuntosuunnittelutiimiltä, mitkä projektit ovat erityisesti jääneet mieleen, ja millaista on tehdä asuntosuunnittelua Tengbomilla.

Alusta saakka hankkeessa mukana

“Itselle muistuvat monesti mieleen rakennushankkeet, joissa on saanut olla mukana alusta asti – kaavoituksesta rakennussuunnitteluun ja työmaan hoitoon”, kertoo Tengbomin asuntoarkkitehti Ahti Tahvanainen.

Ari Tahvanainen

Hän itse asuu 60-luvun kerrostalossa, jonka aikakaudelle tyypillinen selkeä pohjaratkaisu ja läheinen ympäröivä luonto ovat olleet mieluisia.

Tahvanaisen mielestä parasta Tengbomilla on rento ja mukava henki ja työntekijöitä kannustava ilmapiiri. Suuri konserni on hyvä tuki taustalla ja mahdollistaa ajantasaiset suunnittelutyökalut, koulutusta ja mukavat työtilat. Kollegoiden ikäjakauma on monipuolinen ja sitä kautta hyvä oppimisympäristö, jossa pääsee laajentamaan osaamistaan.

Korjausrakentaminen kiinnostaa eniten

Hanna Koskela

Arkkitehti Hanna Koskelalle käyttötarkoituksenmuutokset asunnoiksi ovat suosikkihankkeita, koska niissä on ratkaistava asunnon mitoitus vanhan rungon sisään. On pohdittava, millainen osuus uutta voidaan – ja saadaan – tuoda julkisivuihin kertomaan siitä, että rakennus on muuttunut asuinrakennukseksi. Hanna toivookin, että saamme tulevaisuudessa suunnitella enemmänkin korjausrakentamista, jossa suunnitellaan vanhan tilalle asuntoja.

Koskela itse asuu kerrostalossa, jossa asunto on tavallisesta poiketen kahdessa ylimmässä kerroksessa.

Hannan mukaan Tengbomilla on tavoitteena tehdä hyvää asuntorakentamista ja arkkitehtuuria porukalla niin, että jokainen pääsee vaikuttamaan lopputulokseen, josta voidaan olla yhdessä ylpeitä.

Aina viimeisin projekti mielessä

“Kun suunnittelee uusia asuintaloja työkseen, halusi myös itse muuttaa sellaiseen”, mainitsee arkkitehti Anne Huuki, joka asuu 2018-rakennetussa kerrostalossa.

Anne Huuki

Ystäville ja tutuille tulee kerrottua yleensä viimeisimmästä suunnitteluprojektista, joka on usein alitajunnassa myös työpäivän jälkeen.

Tuleville Tengbomin asuntosuunnittelijoille Huuki toteaa, että Tengbomilla halutaan panostaa laatuu ja kehittää asuntosuunnittelua ihmislähtöisestä lähtökohdasta, ottamalla myös muuttuvan maailman vaatimukset – kuten kestävän kehityksen ja ilmastonmuutoksen – huomioon.

Hyvä ammatillinen kasvualusta

Arkkitehti Irina Väisäselle ehkä mieleenpainuvin projekti on tähän saakka ollut Pohjois-Tapiolassa, jonne suunniteltiin kahdeksan omakotitaloa, joissa oli oma viihtyisä piha. Siellä erityisen mielenkiintoista oli miettiä, miten tulevat asiakkaat tulisivat käyttämään pihaa ja yhteisiä tiloja. Sekä se miltä jokainen rakennus näyttäisi pihalta käsin.

Irina Väisänen

Väisänen itse asuu pienkerrostaloa lähellä maatasoa: “Ikkunoista näkyy puita, tämä on toki tosi tavanomaista, mutta puut eivät koskaan lakkaa olemasta kauniita – vuodenajasta riippumatta”.

Väisäsen mukaan Tengbomilla on hyvä yhteishenki ja kohtelias työilmapiiri, jossa työtä tehdään rennosti mutta tehokkaasti. Toisia pyritään pitämään ajan tasalla kaikista päätöksistä, ja työskentelyrytmi on hyvä.

Asumista kaupungin sykkeessä

Chau Nguyen

Tengbomin tuoreimpia asuntosuunnittelijoita on Chau Nguyen, joka asuu Helsingin kantakaupungissa lähellä kahviloita, kivijalkakauppoja ja muita palveluita.

Nguyen arvostaa Tengbomin pitkää historiaa arkkitehtuurissa. Tiimin tausta on monipuolinen ja mielenkiintoisia projekteja on alkamassa. Myös yhteistyö Spacemakerin kanssa on lupaavaa. “On tärkeä olla oikeassa paikassa oppiakseen, ottaakseen osaa ja kasvaakseen ammatillisesti”, toteaa Chau.

 


Tekstiin on haastateltu Tengbomin asuntosuunnittelutiimistä Anne Huukia, Ari Tahvanaista, Hanna Koskelaa, Irina Väisästä ja Chau Nguyenia. Asuntoarkkitehti, liity joukkoomme – Tengbom etsii jatkuvasti uusia työntekijöitä kasvavaan tiimiinsä!