Kestävää asumista Sepänkalliossa – asuinalueen rakentamisen toinen vaihe käynnistyy

2024-03-21

Espoon Suurpeltoon, Sepänkallion asuinalueelle nousee kestäviä asuntoja, joiden suunnittelussa on huomioitu metsäinen ympäristö. Tengbomin suunnittelemien kortteleiden rakentamisessa alkaa toinen vaihe.

Lamellitalon havainnekuva
Näkymä Kyläsepäntielle.

Kotimainen asuntorakennuttaja TA rakennuttaa parhaillaan ensimmäisiä vuokra- ja asumisoikeusasuntoja uudelle Espoon Sepänkallion asuinalueelle, ja projektin toinen vaihe on juuri alkamassa. Sepänkallio sijaitsee Espoon Suurpellossa, Turunväylän ja Kehä II:n välissä. Alueen rakentamisprojektiin sisältyy kaksi hanketta, joista ensimmäinen käynnistyi viime kesänä. Tengbom on hankkeiden arkkitehti- ja pääsuunnittelija.

Ensimmäisen hankkeen on määrä valmistua tammikuussa 2026, ja keväällä 2024 alkava hanke on jatkumoa sille. Projektissa Sepänkallioon rakennetaan kaksi uutta asuinkorttelia. Nyt alkavassa toisessa vaiheessa rakennettaviin taloihin tulee yhteensä 105 ARA-vuokra-asuntoa.

Yhteisiä tiloja ja kalliometsää koko korttelin käyttöön

Toisen vaiheen taloihin rakennetaan ARA-vuokra-asuntoja kahteen yhtiöön, joista toinen, Hehkurinne 2C, on lamellitalo Kyläsepäntien puolella. Lamellitaloon tulee yhteensä 61 vuokra-asuntoa. Toinen yhtiö, Hehkurinne 2A, puolestaan käsittää kaksi erillistä kerrostaloa, joihin tulee yhteensä 44 uutta vuokra-asuntoa. Asunnot ovat 1H+KT – 4H+KT ja pinta-alaltaan 33 m2–88 m2.

Kyläsepäntien puolta reunustava lamellitalo luo korttelille suojaisan sisäpihan. Rakennusten erityispiirteitä ova jyrkät kattolappeet, jotka laskeutuvat pihan puolella myös rakennusten julkisivuiksi. Talojen parvekkeet on lasitettu, ja ne ovat viihtyisän sisäpihan puolella. Talojen yhteistilat, kuten saunat, pesulat ja kerhohuoneet ovat kummankin yhtiön käytössä. Yhteissaunoja taloissa on tavallista enemmän, yhteensä viisi, sillä asunnoissa ei ole omia saunoja.

Hehkurinne 2A:n ja Hehkurinne 2C:n pihanäkymää.

Myös korttelin piha-alue on yhteinen. Piha-alueella on myös kalliometsää, josta osa säilytetään luonnontilaisena. Alueen suunnittelussa onkin huomioitu sekä luontoarvot, että asukkaiden viihtyvyys. Lisäksi kortteliin rakennetaan pihakansi, jonne saadaan autoille pysäköintitilaa kahteen kerrokseen sekä latauspaikkoja sähköautoille.

Nyt alkava uusi hanke, sekä viime kesänä alkanut ensimmäisen vaiheen hanke ovat koko Sepänkallion ensimmäiset, mutta alueelle on kaavoitettu lisää asumista. Nyt rakennettavat talot näyttävät suuntaa alueen tulevalle rakennuskannalle.

Kestäviä asuntoja eri elämäntilanteissa olevien asukkaiden tarpeisiin

Rakennukset on suunniteltu kestäviksi, ja niiden rungon käyttöiäksi on suunniteltu 100 vuotta. Hehkurinne 2A:n kerrostalot lämpenevät maalämmöllä, ja Hehkurinne 2C:n lamellitaloon tulee kaukolämpö. Lisäksi talojen katoille asennetaan aurinkopaneeleita, joiden sähköllä katetaan osa kiinteistösähkön kulutuksesta.

Kutsuvien asuinrakennusten suunnittelussa otetaan huomioon eri elämäntilanteissa olevat asukkaat. Pihoille tulee paitsi lasten leikkivälineitä, myös liikuntavälineitä kaikenikäisille. Lisäksi kortteliin tulee yhteinen palvelueteinen, jossa voi järjestää matalan kynnyksen pop up -toimintaa. Kiinteistöön ei siis tehdä varsinaista liiketilaa, mutta pop up -tilan voi vuokrata esimerkiksi ruoanlaittokurssia tai polkupyörien korjauspajaa varten.