Aleksis Kiven katu 3-5

Toimiva, tehokas, joustava ja kestävä
Asiakas: Yksityinen
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2016 -
Laajuus: Bruttoala: uudisrakennus 20 000 m2/ peruskorjaus 20 000 m2
Projektityyppi: Uudisrakentaminen, korjausrakentaminen, projektinhallinta

Vallilan sydämessä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun välissä sijaitsee kortteli, joka muistuttaa teknologian murroksesta 70–luvun pankkimaailmassa. Kortteli sijaitsee Helsingin kasvuakselilla, aivan Kalasataman ja Pasilan välissä osana Teollisuuskadun ympäristön pankkikeskittymää. Tengbom kehittää korttelin itäkulmaa yhteistyössä omistajan ja käyttäjän kanssa.

Näkymä Teollisuuskadulta

Korttelin Dallapénpuiston puoleinen pääty muodostuu kahdesta 60- ja 70-luvuilla rakennetuista taloista, jotka rakennettiin alun perin Kansallis-Osake-Pankin ATK-keskuksiksi. Vuonna 1974 valmistunut Ilmo Valjakan suunnittelema rakennus oli aikanaan Suomen suurin automaattinen tietojenkäsittelylaitos. Vuosien saatossa tilat ovat kokeneet suuria muutoksia, kun rakennukset on muokattu toimistokäyttöön.

Uuden ja vanhan liitto

Tarve päivittää nämä kahdella vuosikymmenellä rakennetut rakennukset vastaamaan nykypäivän toimistorakennuksen vaatimuksia on suuri. Tengbom kehittää yhdessä omistajan ja käyttäjän kanssa korttelin itäkulmaa, johon luodaan muuntojoustavia toimisto- ja liiketiloja.

Hanke yhdistää uudisrakentamisen ja peruskorjauksen. Aleksis Kiven kadun puolelle nousee kokonaan uusi toimistorakennus, jonka porrastettu julkisivu korottaa korttelin keskiosaa pitäen kadunpuoleisten julkisivujen korkeudet ennallaan. Uusi rakennus integroidaan osaksi jo rakennettua moni-ilmeistä korttelia sekä muuta ympäristöä.

60-luvulla rakennettu talo sekä osia 70-luvulla rakennetusta talosta puretaan uuden rakennuksen alta. Valtaosa Valjakan suunnittelemasta rakennuksesta peruskorjataan kunnioittaen rakennuksen ominaispiirteitä. Talon maantasokerrokseen luodaan avarampi yhteys katutilaan avaamalla suljettu julkisivu. Samalla rakennuksen edessä oleva katutila ehostetaan.

Nykytila
Uusi suunnitelma

 

 

Projektin työryhmä

  • Marcus Heinänen asiakasvastaava/projektipäällikkö
  • Petrus Laaksonen pääsuunnittelija
  • Jukka Rajala vastaava arkkitehti/projektipäällikkö
  • Iida Räsänen arkkitehti
  • Sandra Al-Neyazi arkkitehti
  • Galina Berezina arkkitehti
  • Elisa Ristoja nuorempi suunnittelija
  • Carita Lonka arkkitehti, RHS

Yhteyshenkilöt

Marcus Heinänen asiakkuusvastaava 050 394 1674

Projektiin liittyvät osaamisalueet

Uudisrakentaminen

Uudisrakentaminen

Kaikentyyppisten uudiskohteiden suunnittelu sujuu taitavilta arkkitehdeiltamme. Autamme hankesuunnittelusta ja asemakaavanmuutosprosessista lähtien, ja kohteen valmistuttua jatkamme kiinteistön kehityksen parissa – tarvittaessa sen koko elinkaaren ajan. Uudiskohteita suunniteltaessa tulevaisuus on vahvasti läsnä suunnitteluprosessin alkumetreiltä lähtien. Tengbomilla tavoitteemme on suunnitella rakennuksia, jotka joustavat käyttäjiensä tarpeiden mukana vuosikymmenienkin päästä ja taipuvat aikansa vaatimuksiin. Meille on myös tärkeää luoda kaupunkikuvaa,…

Lue lisää
Toimisto

Toimisto

Modernit ja miellyttävät työympäristöt ja toimitilat ovat ydinosaamistamme. Tengbom tarjoaa laadukasta toimistorakennusten ja toimitilojen arkkitehtisuunnittelua kaikissa projektin vaiheissa. Kehitämme sitten olemassa olevia toimistorakennuksia tai suunnittelemme kokonaan uusia, tavoitteena on aina suunnitella rakennuksia ja tiloja, jotka kestävät aikaa arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti. Meille on kertynyt vuosien mittaan laajaa osaamista erilaisten työympäristöjen vaatimuksista. Työnteon jatkuva muutos vaikuttaa yritysten…

Lue lisää
Kiinteistökehitys ja korjausrakentaminen

Kiinteistökehitys ja korjausrakentaminen

Oli kyseessä sitten uudistettava toimistorakennus tai vaikka kauppakeskus, jonka voisi tulevaisuudessa korvata viihtyisillä asuintaloilla, Tengbomin korjausrakentamisen ja kiinteistökehityksen asiantuntijat auttavat hahmottamaan rakennuksen ja tontin potentiaalin. Kiinteistökehityksessä korostuu riittävien lähtötietojen hankinta. Arvostamme kerroksellista ja mielenkiintoista kaupunkikuvaa ja suunnittelutyön lisäksi taidamme rakennushistoriaselvitysten laatimisen. Rakennushistoriallinen selvitys eli RHS luo läpileikkauksen rakennuksen vaiheista ja tarjoaa eri sidosryhmille arvokasta tietoa…

Lue lisää