Arkadiankatu 4-6 toimistotalon peruskorjaus

Arkadia n:o 6
Asiakas: Sponda Oyj
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2012-2015 (I-vaihe), 2016- (II-vaihe)
Laajuus: 23 500 kem2 / 34 000 brm2

Einari Teräsvirran suunnittelema, Innotalona tunnettu Arkadiankatu 4-6 valmistui 1977 näkyvälle paikalle nykyisen Kampin kauppakeskuksen kupeeseen. Peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi 2010-luvulla ja tiloja on uudistettu useissa vaiheissa. Tengbomin Spondalle suunnittelemat uudet tilat taipuvat monenlaisten toimijoiden tarpeisiin toimialasta riippumatta, sillä kerrokset voidaan useiden sisäänkäyntien ja porrashuoneiden ansiosta jakaa jopa yhdeksään eri toimistotilaan.

Arkadia Aula

Talo sijaitsee erinomaisella paikalla keskellä Helsingin vilkkainta liikealuetta. Kaikki Helsingin keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Viereisen Kampin kauppakeskuksen lisäksi naapurissa on Pikkuparlamentti ja viereisellä Lasipalatsin aukiolla sijaitseva Amos Rex -taidemuseo, joka avasi ovensa 2018. Rakennuksessa on tarjolla vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa suurten asiakasvirtojen varrella yhteensä yli 27 000 m2. Toimistotilojen ohella kiinteistössä on kolme ravintolaa ja erikoisliikkeitä, joista yksi on helmikuussa 2020 tiloihin muuttanut fine dining –ravintola Farang.

Arkadia Farang

Vaivattomasti saavutettavissa

Kohde on liikenteellisesti hyvin saavutettavissa: sinne on helppo tulla niin omalla autolla kuin julkista liikennettä käyttäen. Työmatka-autoilijoille on vuokrattavana autopaikkoja kiinteistön omassa autohallissa ja keskustan pysäköintilaitoksissa. Kevyen liikenteen väylä Baana kulkee aivan vieressä ja kiinteistöstä löytyy runsaasti myös pyörätelineitä.

Kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus

Tummat julkisivut on verhoiltu messinkikaseteilla ja julkisivuja elävöittävät pysty- ja vaakaosien profiloinnit. Rakennuksen ylimpiä kerroksia on vedetty sisään vaikutelman keventämiseksi. Pääsisäänkäynti on Arkadiankadun puolella, missä katua rajaavasta julkisivusta on ”lohkaistu” kahden kerroksen korkuinen katettu sisäänveto korostamaan sisäänkäyntiä.

Katutason kerroksessa rakennuksen kaikilla sivuilla on pilarien rajaama katettu pylväskäytävä. Myöhemmin Salomonkadun varrelle rakennetut naapuritalot jatkavat rakennuksen pylväskäytävän linjaa. Salomonkatu mullistui Kampin keskuksen rakentamisen yhteydessä, jolloin myös katujärjestelyihin tehtiin muutoksia. Rakennusten väleihin rakennettiin katosrakennelmia täydentämään pylväskäytävärivin aukkopaikkoja. Yksi peruskorjauksen tavoitteista olikin ottaa kaikki irti pylväskäytävien potentiaalista ja elävöittää rakennuksen ensimmäisiä kerroksia sekä ympäröivää katutilaa.

Havainnekuva Arkadiankatu 4-6
Havainnekuva Salomonkadun suunnasta

Koppikonttorista monitilatoimistoksi

Sisätiloiltaan rakennus oli ajalleen tyypillinen toimistotalo koppikonttoreineen. Vuosikymmenten aikana vuokralaiset vaihtuivat ja rakennuksen sisätiloissa tehtiin lukuisia muutoksia. Peruskorjauksen yhteydessä koppikonttorit purettiin ja uudet, nykyaikaiset toimistotilat suunniteltiin mahdollisimman joustaviksi.
Nykyään toimistokerrokset voidaan jakaa pienempiin osiin useilla eri tavoilla. Rakennuksessa on neljä porrashuonetta ja uusittu talotekniikka on peruskorjauksen yhteydessä suunniteltu huolellisesti arkkitehdin ja insinöörien yhteistyönä ja toteutettu siten, että väliseiniä voi rakentaa lähes minne tahansa. Kerrokset voidaan jakaa joustavasti 173 m2-3500 m2 kokoisiin toimistoihin, jopa yhdeksälle eri toimijalle. Kaikki uusitut toimistohuoneistot ovat myös esteettömiä.

Arkadia Toimisto

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Marcus Heinänen asiakkuusvastaava 050 394 1674