Kulma21

KY-talo on nyt Kulma21
Asiakas: NCC
Paikka: Helsinki
Aika: 2020-2023
Laajuus: 8 700 kem2

Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kodiksi rakennettu talo on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. KY-talona tunnetun Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan rakennuksen värikäs historia sai uuden kerroksen ja terassin mittavan peruskorjauksen myötä ja jatkaa nimellä Kulma21. Tengbom suunnitteli rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon, jossa alkuperäinen ilme pääsee taas arvoonsa.

Kulma21 havainnekuva

Opiskelija-asunnoista tasokkaaksi toimistorakennukseksi

Alun perin KY-yhteisön kodiksi rakennettu Seppo Hytösen ja Toivo Paatelan suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1941. Valmistuessaan rakennuksen ensimmäisissä kerroksissa sijaitsi myymälöitä, ravintola sekä ylioppilaskunnan omia tiloja. Ylimmät kerrokset oli varattu asumiselle. Ensimmäisen peruskorjauksen yhteydessä 70-luvulla talon käyttötarkoitusta kuitenkin muutettiin, kun viimeisetkin asuinkerrokset muutettiin toimistokäyttöön.

Uuden laajan peruskorjauksen aika tuli, kun kiinteistön uusi omistaja NCC Property Development halusi päivittää rakennuksen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja tehdä rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon. Vaikka rakennuksen peruskerrokset on alun perin suunniteltu asumista varten, se soveltuu erinomaisesti moderniksi muuntojoustavaksi toimistotilaksi pilareihin perustuvan pystyrungon myötä. Joustavat tilaratkaisut vaihtelevat 200–6000 m2 välillä tarjoten erinomaiset, helposti saavutettavissa olevat toimitilat. Uusittujen tilojen päävuokralainen on Wolt Enterprises Oy, ja lisäksi rakennuksessa toimii ravintola ja kahvila.

Pohjoisen Rautatiekadun ja Frederikinkadun kulmassa sijaitseva rakennus nostettiin uudelleen ansaitsemaansa arvoon laajan saneerauksen myötä. Julkisivuun tuotiin eloa uusimalla julkisivumateriaalit vastaamaan paremmin alkuperäisiä 1940-luvun materiaaleja. Rakennuksen ilmeen viimeistelee ylimmän kerroksen terassille avautuva lasiseinä. Uudelleen käyttöönotettavalta kattoterassilta on hulppeat näkymät Helsingin kattojen yli.

Kulma21 kattoterassi korjausrakentaminen
Entisen KY-talon, nykyisen Kulma 21:n kattoterassi

Haasteena matalat kerroskorkeudet

Peruskorjauksessa haluttiin tuoda rakennus nykypäivään, mutta toisaalta palauttaa se oman aikakautensa loistoon ja säilyttää historiallinen kerrostuma kaupunkiympäristössä. Tärkeänä tavoitteena oli toteuttaa rakennukseen uudet talotekniset ratkaisut ja ilmanvaihto niin, että tiloista tulisi nykypäivän vaatimuksia vastaavia.

Rakennuksen runko säilytettiin, mutta sisätilat uusittiin muuten kokonaan väliseinien ja alapohjan purkamisesta lähtien. Ylin seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan, sillä sieltä purettiin myös ulkoseinät ja muut kantavat rakenteet porrashuoneita ja säilyvää konehuonetta lukuun ottamatta. Vanha ulkoterassi kadun puolella otettiin uudestaan käyttöön.

Kulma21 7 kerros kattoterassi
Seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan. Sisätiloista pääsee suoraan kattoterassille.

Suurimpana haasteena projektissa oli rakennuksen matala alle 3,5 metrin kerroskorkeus, joka asetti rajoituksia tilojen suunnittelulle. Hankkeessa hyödynnettiin tietomallinnusta ja muita digitaalisia ratkaisuja yhdessä eri suunnittelualojen ja työmaaorganisaation kanssa, mikä auttoi ratkaisujen löytämisessä ja yhteensovittamisessa. Esimerkiksi kellarikerrokseen saatiin lisää tilaa purkamalla alapohja ja paikoin jopa louhimalla sen alapuolella ollutta kalliota, jolloin kellarin lattiapinta saatiin alemmas. Peruskerroksissa innovatiiviset talotekniikan ratkaisut, kuten keskitetty poistoilmanvaihto, mahdollisti riittävän vapaan korkeuden toteuttamisen toimistotiloissa. Onnistunut lopputulos osoitti, että vanhoja rakennuksia voidaan peruskorjata ja tuoda ne uudelleen käyttöön matalasta kerroskorkeudesta huolimatta.

Kulma21 Wolt sisätilat
Matalat kerroskorkeudet olivat suurimpia projektin haasteita. Onnistuneeseen lopputulokseen auttoivat muun muassa tilojen virtuaalimallinnus.

Julkisivu alkuperäiseen ilmeeseen

Kulma21 kuuluu Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Rakennuksen alkuperäisestä tunnelmasta on sisätiloissa säilytetty se, mitä siellä vielä oli jäljellä peruskorjausta aloitettaessa. Porrashuoneissa tunnelmaan pääsee vielä kiinni, ja avotoimistotilassa siitä muistuttavat julkisivua rytmittävät alkuperäiset ikkuna-aukot syvine ikkunapenkkeineen.

Portaissa pääsee taas KY-talon alkuperäiseen tunnelmaan.

Julkisivun peruskorjauksessa rakennus haluttiin tuoda mahdollisimman lähelle alkuperäistä ilmettä. Kadun puolella asuntojen ikkunoina palvelleet ikkunat uusittiin täyspuisina vanhaa mallia mukaillen. Julkisivun pilasterien pintoihin palautettiin vuolukivi, jonka mitoitus pääteltiin vanhojen valokuvien pohjalta. Aiemmissa korjauksissa piiloon pellitetty rappaus purettiin ja uusittiin kolmikerrosrappauksena. Kadun puolella rappaukseen toteutettiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat, jotka aikanaan tehtiin imitoimaan kivilaatoitusta.

Rappaukseen tehtiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat imitoimaan kivilaatoitusta.

Sun Effects on suunnitellut Kulma21:n julkisivuvalaistuksen, jonka pehmeät valot korostavat rakennuksen kulmaa. 1940-luvun henkeen sopii lisäksi erinomaisesti erkkerin ylä- ja alareunaan lisätyt valonauhat. Myös tarkoin ajan henkeen suunnitellut valomainokset täydentävät julkisivun kokonaisuutta ja antavat rakennukselle oman tunnistettavan ilmeen.

Suunnittelua tulevaisuuden ehdoilla

Hankkeen tavoitteena oli huomioida rakennuksen koko elinkaari ja näin saavuttaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä rakennus. Materiaalivalinnoissa kiinnitettiin huomiota niiden hiilijalanjälkeen ja rakennuksessa on panostettu kestävään energiaan muun muassa asentamalla aurinkopaneelit katolle. Kulma21 sai Suomen ensimmäisenä korjaushankkeena suunnitteluvaiheen BREEAM Excellent-tason sertifioinnin ja se täyttää vuoden 2022 EU-taksonomian vaatimukset.

Muuntojoustavia tiloja voidaan mukauttaa helposti muuttuviin tarpeisiin tulevaisuudessa. Peruskorjauksen myötä Kulma21 säilyttää arvonsa ja käyttökelpoisuutensa pitkään.

Tennispalatsin kupeessa sijaitseva Kulma21 on tärkeä osa kaupunkikuvaa.

 

Kuvat: Kuvio Oy, julkisivun kuvat Jukka Rajala/Tengbom Oy

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Marcus Heinänen asiakkuusvastaava 050 394 1674

Projektiin liittyvät osaamisalueet

Toimisto

Toimisto

Modernit ja miellyttävät työympäristöt ja toimitilat ovat ydinosaamistamme. Tengbom tarjoaa laadukasta toimistorakennusten ja toimitilojen arkkitehtisuunnittelua kaikissa projektin vaiheissa. Kehitämme sitten olemassa olevia toimistorakennuksia tai suunnittelemme kokonaan uusia, tavoitteena on aina suunnitella rakennuksia ja tiloja, jotka kestävät aikaa arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti. Esimerkkinä tilasuunnittelustamme toimii peruskorjattu Helsingin Autotalo, jossa myös Tengbomin oma toimisto sijaitsee. Tervetuloa tutustumaan toimitilaamme…

Lue lisää
Kiinteistökehitys ja korjausrakentaminen

Kiinteistökehitys ja korjausrakentaminen

On kyseessä sitten yksittäinen uudistusta kaipaava toimistorakennus tai kokonainen kortteli, jonka käyttötarkoitusta halutaan muuttaa ja kehittää, Tengbomin korjausrakentamisen ja kiinteistökehityksen asiantuntijat auttavat hahmottamaan rakennusten ja tontin potentiaalin. Meillä on vahva kokemus eri ikäisten kiinteistöjen korjausrakentamisesta ja osaamme sujuvasti ratkaista korjausrakentamisen haasteita. Lempiprojektejamme ovat haastavat kehityshankkeet, joiden lopputuloksena voimme antaa jo parhaat päivänsä nähneille rakennuksille kymmeniä…

Lue lisää

Kestävä kehitys

EU:n uuden taksonomian mukaan vain kaikkein energiatehokkaimmat kiinteistöt luokitellaan kestäviksi investoinneiksi. Myös kiinteistönomistajiin kohdistuvat vaatimukset tulevat kasvamaan uusien määräysten ja ilmastotavoitteiden myötä. Halusimme löytää konkreettisen tavan tukea asiakkaitamme hankkeiden kestävyyden huomioimisessa laajasti eri näkökulmista. Samalla meistä on tärkeää keskittyä olennaiseen. Kehittämämme Kestävyyslabran, Sustainable by Tengbom -työkalun avulla tuomme näkyviin kestävän kehityksen kaikki eri ulottuvuudet, jotka…

Lue lisää