Kulma21

KY-talon uusi tuleminen
Asiakas: NCC
Paikka: Helsinki
Aika: 2020-
Laajuus: 8 700 kem2

Alun perin Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kodiksi rakennettu talo on kokenut vuosien varrella merkittäviä muutoksia. KY-talona tunnetun Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan rakennuksen värikäs historia saa uuden kerroksen mittavan peruskorjauksen myötä ja jatkaa nimellä Kulma21. Tengbom suunnittelee rakennuksesta BREEAM Excellent-tasoisen muuntojoustavan toimistotalon.

Kulma21 havainnekuva

Opiskelija-asunnoista tasokkaaksi toimistorakennukseksi

Alun perin KY-yhteisön kodiksi rakennettu Seppo Hytösen ja Toivo Paatelan suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1941. Valmistuessaan rakennuksen ensimmäisissä kerroksissa sijaitsi myymälöitä, ravintola sekä ylioppilaskunnan omia tiloja. Ylimmät kerrokset oli varattu asumiselle. Ensimmäisen peruskorjauksen yhteydessä 70-luvulla talon käyttötarkoitusta kuitenkin muutettiin, kun asuinkerrokset muutettiin toimistokäyttöön.

Myös tulevaisuudessa toimistotalona palveleva Pohjoisen Rautatiekadun ja Frederikinkadun kulmassa sijaitseva rakennus nostetaan uudelleen ansaitsemaansa arvoonsa laajan saneerauksen myötä. Julkisivuun tuodaan eloa uusimalla julkisivumateriaalit vastaamaan paremmin alkuperäisiä materiaaleja ja ilmeen viimeistelee ylimmän kerroksen terassille avautuva lasiseinä. Uudelleen käyttöönotettavalta kattoterassilta on hulppeat näkymät Helsingin kattojen yli.

Kulma21 havainnekuva kattoterassilta

Vaikka rakennuksen peruskerrokset on alun perin suunniteltu asumista varten, soveltuu se erinomaisesti moderniksi muuntojoustavaksi toimistotilaksi pilareihin perustuvan pystyrungon myötä. Joustavat tilaratkaisut vaihtelevat 200 m2 – 6000 m2 välillä tarjoten hyvin erityyppisille yrityksille erinomaiset, helposti saavutettavissa olevat toimitilat.

Suunnittelua tulevaisuuden ehdoilla

Hankeen tavoitteena on saavuttaa BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-taso ensimmäisenä korjausrakennushankkeena Suomessa. Tavoitteena huomioida rakennuksen koko elinkaari ja näin saavuttaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä rakennus. Muun muassa aurinkoenergiaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ja materiaalivalinnoissa kiinnitetään huomiota niiden hiilijalanjälkeen.

Rakennus on osa Museoviraston määrittämää valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa 2021 ja arvioidaan valmistuvan 2023.

Projektin työryhmä

  • Hanna Koskela pääsuunnittelija / projektipäällikkö
  • Minna Hulkkonen arkkitehti
  • Adrián Bonet Cózar arkkitehti
  • Satu Tervo suunnittelija
  • Katja Krooka suunnitteluassistentti

Yhteyshenkilöt

Marcus Heinänen asiakkuusvastaava 050 394 1674