Parator Oy:n tilat Autotalossa

Joustavaa toimistotilaa Perheyritysten liitolle
Asiakas: Parator Oy / Perheyritysten liitto
Paikka: Helsinki
Aika: 2023
Laajuus: 224 kem2
Projektityyppi: Muutostyö ja sisustussuunnittelu

Suunnittelimme joustavan ja aikaa kestävän toimistotilan Perheyritysten liiton käyttöön Helsingin Autotaloon. Yhdessä liiton ja tilan omistajan Parator Oy:n kanssa halusimme tehdä tiloista paitsi viihtyisät ja raikkaat, myös sellaiset, joihin sopivat niin työntekijät kuin liiton jäsenten koulutuksetkin.

Olohuonemainen tila toimistossa
Olohuonemainen tila on Perheyritysten kodin sydän.

Helsingin Kampissa, Autotalon 6. kerroksessa sijaitseva Parator Oy:n toimistotila oli jo pitkään ollut toimistokäytössä eri vuokralaisilla. Vuonna 1958 valmistunut Autotalo on yksi Helsingin keskustan tunnistettavimpia toimistorakennuksia. Toimistotilat sijaitsevat keskeisellä paikalla Kampissa, ja toimistoista on mainiot maisemat Helsingin yli. Toimiston sisätilat kaipasivat kuitenkin uudistamista. Vuosien mittaan tilan ilme oli kulahtanut, ja aiemmat vuokralaiset olivat jättäneet jälkeensä erilaisia kerrostumia.

Aloimme suunnitella tiloihin joustavaa työympäristöä. Suunnitelmassa huomioimme sekä tilan omistajan, Parator Oy:n, että tilan käyttäjän, Perheyritysten liiton, toiveet. Uudesta tilasta haluttiin tehdä paikka, jossa ihmiset kohtaavat, ja yhteisöidentiteetti vahvistuu. Toimiston roolista me-hengen luomisessa onkin tullut yhä tärkeämpi, kun korona-aika on siirtänyt monet kohtaamiset verkkoon.

Valitsimme yhdessä asiakkaamme kanssa tilaan kestäviä ja muuntojoustavia ratkaisuja. Suunnittelimme laadukasta toimistotilaa, mikä näkyy esimerkiksi pintamateriaalivalinnoissa. Laadukkaat materiaalit ja ratkaisut myös kestävät aikaa, ja muutoksia tarvitaan vähemmän, jos vuokralainen vaihtuu. Kun ratkaisut ovat muuntojoustavia ja materiaalit laadukkaita, myös vuokra-ajat pitenevät, mikä osaltaan vähentää tilojen muutostarpeita.

Suunnittelussa huomioitiin tilan vuokraajan ja käyttäjän tarpeet

Parator Oy:n toiveena olivat laadukkaat ja riittävän neutraalit tilat. Näin ne sopisivat myös mahdolliselle seuraavalle vuokralaiselle.

Perheyritysten liiton toiveena taas olivat tilat, jotka sopisivat yhdistyksen työntekijöille, mutta toisaalta isoillekin vierailijamäärille tapaamisiin ja koulutuksiin. Liitto tarvitsi siis samaan aikaan sekä tilat työntekijöilleen, että koulutus- ja kokoustilat jäsenilleen.

Neuvotteluhuoneet, joita erottaa siirtoseinä
Neuvotteluhuoneita erottava ja ääntä eristävä siirtoseinä mahdollistaa kokousten järjestämisen yhtä aikaa.

Suunnittelimme vierailijoiden käyttöön olohuonemaisen kirjastotilan sekä neuvottelutilan, ja työntekijöille avotyötilat sekä hiljaisen työskentelyn tilat. Olohuone on kuitenkin ollut niin pidetty työntekijöiden kesken, että sitä käytetään päivittäin.

Tilassa oli valmiina hyväkuntoinen taukokeittiö, jonka yhteyteen suunnittelimme verhoilla erotettavan tarjoilupisteen helpottamaan säännöllisten tilaisuuksien järjestämistä. Neuvottelutila suunniteltiin niin, että se taipuu siirrettävän seinän avulla joko isommaksi tilaksi, tai tarvittaessa kahdeksi pienemmäksi neuvotteluhuoneeksi.

Myös akustiikkaa parannettiin valitsemalla tilaan ääntä vaimentavat lattia- ja alakattomateriaalit. Erityistä huomiota kiinnitettiin neuvottelutiloja erottavan siirtoseinän äänieristykseen. Lisäksi uusittiin ovia ja parannettiin vanhojen seinien tiivistystä.

Sisustuksessa käytettiin Perheyritysten liiton jäsenten tuotteita

Suunnittelun alussa tutkimme yhdessä asiakkaiden kanssa sitä, mitä olemassa olevista rakenteista ja kalusteista voisi säilyttää. Olemassa olevan hyödyntäminen uutta suunnitellessa on paitsi taloudellista, myös kestävän kehityksen mukaista.

WC-tilat ja keittiö olivat hyvässä kunnossa, joten ne päätettiin säästää. Myös asiakkaan edellisestä tilasta käytettiin suuri osa toimistokalusteista ja joillekin niistä annettiin uusi käyttötarkoitus. Uudessa suunnitelmassa hyödynnettiin lisäksi edelliseltä vuokralaiselta jääneet hyväkuntoiset riippuvalaisimet.

Perheyritysten liitto toivoi rauhallista ja kodikasta tilaa ja sitä lähdettiin suunnittelemaan pitkälti liiton jäsenten irtokalusteilla, sisustusvalaisimilla ja tekstiileillä. Sisätilojen tunnelmaa parannettiin myös uusimalla valaistus. Valaisimet ovat Dali-ohjattavia, ja niiden avulla toimistoon saa luotua useita valaistustilanteita. Sisustussuunnittelussa tavoitteena oli luoda Perheyritysten liitolle helposti lähestyttävä ja kodikas tila. Tämän tyyppinen sisustusprojekti on hyvä esimerkki matalan kynnyksen palvelusta, jota tarjoamme.

Sisätilojen tunnelmaa parannettiin myös uusimalla valaistus.

Yhteistyö liiton kanssa oli meille erityisen mieluisaa, sillä suosimme projekteissamme kotimaisia tuotteita, mikä oli tämän asiakkaan kanssa itsestäänselvää. Vaikka kotimaisen irtokalusteen kartoittaminen onkin vain pieni osa kestävää ja vastuullista suunnitteluajattelua on se silti tärkeä osa kiertotalouden huomioimista vuokralaismuutoksissa.

Alakatto korjausrakentamisen haasteena

Sisustussuunnittelun ja muiden muutostöiden lisäksi toimistotilan talotekniikkaa uusittiin. Suurin haastava muutos tilassa oli alakattokorkeuden nostaminen. Korjausrakentamisessa nykyaikaisen talotekniikan sovittaminen vanhoihin kerroskorkeuksiin on toistuva haaste. Yhdessä LVI- ja sähkösuunnittelijan kanssa saimme toteutettua tekniikan alakattoihin niin, että alakattokorkeutta saatiin nostettua. Muutoksen ansiosta tiloihin saatiin lisää ilmavuutta.

Toimistotilaa Autotalossa.

Remonttiin toivat omat haasteensa purettujen rakenteiden alta löytyneet yllätykset, kuten esimerkiksi katossa aikoinaan ollut aukko, josta olivat aiemmin kulkeneet portaat toiseen kerrokseen. Aukon paikkaamiseen edellisessä remontissa käytetty rakenneratkaisu aiheutti haasteita talotekniikan reittien suunnitteluun. Koko tiimillä oli kuitenkin aikaisempaa kokemusta Autotalon remonteista, mikä auttoi suunnittelussa ja toteutuksessa.

Tengbom on myös Autotalon taloarkkitehti, ja olemme suunnitelleet kiinteistöön useita eri hankkeita vuonna 2015 valmistuneesta perusparannushankkeesta lähtien. Vuosien varrella olemme suunnitelleet Autotaloon useita tilamuutoksia, kuten kiinteistön ravintolamaailman, toimistotiloja sekä kattokerroksen kokous- ja saunatilat. Myös oma toimistomme sijaitsee Autotalossa.

Laajempien peruskorjausten ohessa myös ylläpitävät ja huoltavat hankkeet ovat meille tärkeä osa arkkitehdin työtä ja pyrkimystä kohti kestävämpää suunnittelua. Kun tiloja päivitetään tarpeen tullen, vuokralainen pysyy talossa pidempään, eikä suuria muutostarpeita synny yhtä usein. Pienet tilamuutokset ovatkin osa rakennuksen suurempaa kokonaisuutta.

Projektin työryhmä

Yhteyshenkilöt

Marcus Heinänen asiakkuusvastaava, projektipäällikkö 050 394 1674