Puu-Myllypuro sai taas tunnustusta

2017-09-25

HS nosti Puu-Myllypuron esiin jutussaan Lähiöfest-2017 -tapahtumasta ja Helsingin kaupungin lähiökehittämisestä. Arkkitehti hyrisee tyytyväisenä: oma tuotos on mainittu positiivisessa valossa. 

Itä-Helsinkiläinen pientaloalue on ollut suunnittelupöydällämme jo kymmenkunta vuotta. Lähtölaukaus suunnittelurupeamallemme oli vuoden 2008 voittoisa tontinluovutuskilpailu. Siitä lähtien olemme pakertaneet Myllyväenkadun yli 25 taloyhtiön kimpussa. Puu-Myllypuro ei  kompaktiudestaan huolimatta ole ihan pikkujuttu: alueen tavoiteltu asukasmäärä on noin 2000, siis satoja asuntoja. Tengbomin osuus niistä on lähes 150 asuntoa, koti yli 350 helsinkiläiselle. Alueella on useita suunnittelijoita ja toteuttajia.

Mihin Puu-Myllypuron suosio perustuu? Ehkä tasavahvaan kokonaisuuteen: hyvä sijainti kaupungissa (mutta silti suojaisa fiilis), kaupunkilaiset talot (yhdessä ja lähekkäin, mutta vähän niinkuin omakotitalossa), mittakaava sekä sisällä että ulkona: taloja jotka hahmottaa asuintaloiksi, ja joissa on napakat asuntopohjat (mutta silti avaruutta, kiitos huolellisesti harkittujen asuntopohjien ja näkymien). Ja puu materiaalina! Onhan se nyt muuta toista katsella elävää puupintaa, kuin monotonista betoniruudukkoa.

Lähiöfest2017 pidetään kuluvalla viikolla (25.9.–1.10.2017). Se on kymmeneen Helsingin lähiöön ja kaupunginosaan levittäytyvä tapahtuma, joka tuo yhteen asukkaat, yritykset ja yhteisöt sekä kaupungin. Tavoittena on nostaa lähiöt ja niiden kehittäminen keskustelun aiheeksi.

Helsingin kaupungin Lähiöprojektissa esikaupunkialueita kehitetään kaupungin sanojen mukaan ”monipuolisesti kantakaupungin kanssa tasaveroisina kaupunginosina, asukkaiden parhaaksi. Esikaupunkien eriarvoistumisen välttämiseksi tehdään laajaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä”. Projekti on pyörinyt vuodesta 1996 asti.