Tengbomin ehdotus lunastettiin Keravan uudistuvan asemanseudun ideakilpailussa

2023-02-27

Keravan kaupunki järjesti vuonna 2022 yleisen kansainvälisen ideakilpailun, jonka kohteena oli Keravan asemanseudun ympäristö. Palkintolautakunta lunasti Tengbomin kilpailuehdotuksen.

Ehdotuksen ilmakuva alueesta

Keravan uudistuvan asemanseudun ideakilpailu järjestettiin yhdessä Suomen Arkkitehtiliitto ry:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto ry:n kanssa 15.11.2021–15.2.2022. Kilpailuun saatiin yhteensä 46 ehdotusta.

Voittajat julkistettiin palkintojenjakotilaisuudessa 20.6.2022. Tuloksia on hyödynnetty niin Keravan keskustan aluekehityskuvassa kuin asemanseudun asemakaavatyössä.

Tavoitteena elävöittää monipuolisesti Keravan asemanseudun aluetta

Ideakilpailun tavoitteena oli luoda asema-alueesta ilmastoviisas portti Keravalle. Aseman läheisyyteen tavoiteltiin uutta vetovoimaista, viihtyisää ja toimivaa asuinympäristöä monipuolisine palveluineen ja toimintoineen.

Julkisen liikenteen matkaketjujen sekä alueen ajoneuvoliikenteen kehittämisen ohella alueella haluttiin myös tukea entisestään kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksia.

Tehtävässä painotettiin kestävää elinkaarta ja toteutuskelpoisuutta. Kilpailun avulla haettiin myös näkemyksiä korkean rakentamisen ratkaisuista. Erityisesti toivottiin mahdollisuuksia kaupunkimaiselle puurakentamiselle.

Ehdotuksen havainnekuva kadulta

Tengbomin ehdotus oli kiinnostava ja huolellisesti tehty

Tengbom osallistui kilpailuun ”Kulmilla”-ehdotuksella, jonka tekijät olivat Enni Wiljanen, Iida Räsänen, Netta Halonen ja Joonas Väkiparta.

Ehdotuksen tavoitteena oli luoda Keravan aseman seudusta kokonaisuus, joka luo kaupungin eri verkostoille alustan kestävälle ja toimivalle olemassaololle ja kehitykselle. Suunnittelualueen uusi kaupunkirakenne olisi vahvistanut alueella sijaitsevien vanhempien rakennusten asemaa osana uutta kaupunkitilaa.

Tuomariston mukaan ehdotus oli yleisilmeeltään kiinnostava ja huolellisesti tehty. Siinä oli nostettu keskiöön sosiaalinen hyvinvointi, ilmastoviisaus ja paikallisuus. Asemanaukiolle ja sen lähiympäristöön ideoitujen olemassa olevien rakenteiden hyödyntäminen ja uudisrakentaminen osana uutta asemamiljöötä saivat tuomaristolta erityiskiitokset poikkeuksellisen hyvinä ratkaisuina.

Ehdotuksen havainnekuva kadulta

Voitto jakaantui usealle tekijälle

Tuomariston mukaan kilpailussa ei ollut yhtään ehdotusta, jossa kilpailun kaikki eri osa-alueet olisi ratkaistu kaikkia muita ehdotuksia paremmin. Esiin nousi kuitenkin kärkikolmikko, joiden ehdotuksissa esitetyt ratkaisut ovat tasoltaan pääosin erinomaisia, vaikka kussakin oli myös heikompia osa-alueita.

Palkintolautakunta päätti jakaa jaetun toisen palkinnon ehdotuksille, joiden takana olivat RE-Studio (Alankomaat), Arkkitehtitoimisto AJAK Oy ja Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy / Arkkitehtitoimisto Kristina Karlsson. Aluetta jatkokehitetään näiden ehdotuksen pohjalta, mutta myös muista palkituista töistä voidaan tarvittaessa ottaa ideoita.

Palkintolautakunta päätti lisäksi lunastaa Tengbomin ja de Architekten Cie (Alankomaat) tekemät ehdotukset.

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Tutustu kilpailun arvostelupöytäkirjaan ja ehdotuksiin sekä projektiesittelyymme.