Tengbom vahvistaa sisustusarkkitehtuurin osaamistaan Helsingissä
Tengbom vahvistaa sisustusarkkitehtuurin osaamistaan Helsingin toimistollaan. Tehokasta Helsingin tiimiä täydentää keväällä aloittanut Heli Sonkkila, joka tuo mukanaan osaamista kaupallisten tilojen suunnittelusta. Lisäksi Tengbomilla on jatkossakin käytössään myös Ruotsin Tengbomin sisustusarkkitehtien osaaminen.
Tengbomilla loppukeväästä 2023 aloittanut Heli Sonkkila täydentää Tengbomin sisustusarkkitehtien tiimiä Helsingin toimistolla. Heli on työskennellyt tila- ja kalustesuunnittelijana 20 vuoden ajan niin yrittäjänä, arkkitehtitoimistoissa kuin sisustusarkkitehtitoimistoissakin.
Kokemusta Heli on kartuttanut erityisesti hotelli- ja ravintolasuunnittelusta sekä kalustesuunnittelusta. Viimeiset vuodet hän on keskittynyt hotelli- ja ravintolasuunnitteluun, mutta hänellä on monipuolista kokemusta myös vähittäismyymälöiden ja yksityisten tilojen suunnittelusta.
“Kaupallisten tilojen suunnittelussa minua kiinnostaa eniten mahdollisuus hyödyntää laajalla skaalalla muotoilun voimaa ja nautin suunnattomasti eri suunnitteluammattilaisten kanssa työskentelystä”, Heli kertoo.
Helin mielestä eri suunnitteluammattilaisten yhteistyö onkin yksi Tengbomin vahvuuksista. Kun arkkitehdit ja sisustusarkkitehdit työskentelevät samassa toimistossa, keskusteluyhteys eri alojen osaajien välillä pysyy luontevasti avoinna.
Parhaat onnistumiset syntyvät keskustelemalla.
“Meillä on Helsingissä ihan mahtava porukka ja monen alan erikoisosaamista. Tarjoamme suunnittelupalveluita projektin koosta riippumatta ja saman katon alta. Parasta mielestäni on toimiston keskusteleva ja avoin ilmapiiri”, Heli kertoo.
Parhaat onnistumiset syntyvätkin hänestä ennen kaikkea keskustelemalla.
Tengbomilla tehdään niin suuria kuin pieniäkin projekteja – laidasta laitaan
Sisustusarkkitehdit työskentelevät Tengbomilla niin suurten kuin pientenkin projektien parissa. Tengbomin sisustusarkkitehtipalveluihin kuuluvat niin tuote- ja kalustesuunnittelu kuin esimerkiksi hotellien, myymälöiden, toimistojen, ravintoloiden, terveydenhuollon ympäristöjen ja oppimisympäristöjen suunnittelu.
“Teemme Tengbomilla töitä erikokoisten projektien parissa. Projektin ei aina tarvitse olla kahden vuoden mittainen uudisrakennusprojekti, eikä korjausrakentamisessakaan koko rakennuksen laajuinen. Meiltä voi tilata myös matalan kynnyksen palveluita, kuten vaikka suunnitelman aulatilaan, tai ravintolan kalustusten tai valaistuksen uusimiseen”, Heli kertoo.
Helsingin toimiston sisustusarkkitehtien erilaiset taustat hän kokee ehdottomasti vahvuudeksi.
“Esimerkiksi Tuulilla on vahvaa osaamista toimitilojen suunnittelusta, ja hän on tehnyt muun muassa suunnitelmia museoihin. On aina ilo tehdä yhteistyötä oman alan ihmisten kanssa ja ammentaa toisten erilaisista taustoista”, Heli sanoo.
Kestävä kehitys näkyy myös Tengbomin sisustusarkkitehtuurissa
Tengbomilla kestävä kehitys pidetään mielessä myös sisustusarkkitehtuurissa. Rakennusalan kestävään kehitykseen liittyen puhutaan paljon siitä, miten korjausrakentaminen on usein kestävämpää, kuin uudisrakentaminen. Mitä tulee sisustusarkkitehtuuriin, Tengbomilla materiaalien pitkäikäisyys ja kierrätettävyys ovat tärkeitä arvoja.
Myös kaupallisiin tiloihin suunnittelemme lähtökohtaisesti pitkäikäisiä materiaaleja.
Tengbomilla kestävä kehitys pidetään mielessä myös kaupallisia tiloja suunnitellessa, mikä ei Heli Sonkkilan mukaan ole aina itsestäänselvyys.
“Myös kaupallisiin tiloihin suunnittelemme lähtökohtaisesti pitkäikäisiä materiaaleja. Lisäksi materiaalien kierrätysmahdollisuudet ovat tärkeitä. Parasta on, jos myös materiaalien kierrätys ja uusiokäyttö tapahtuu Suomessa”, hän sanoo.
Erityisesti kotimainen kalustesuunnittelu on lähellä Helin sydäntä.
“Olen myös suomalaisen muotoiluosaamisen puolestapuhuja, ja haluankin kannustaa myös muita alallani tekemään enemmän yhteistyötä kotimaisten kaluste- ja tekstiilivalmistajien kanssa. Vaikka kotimaisuus ei ole suunnittelun lähtökohta, olen aina iloinen jos voin hyödyntää kotimaisia kalusteita, tekstiilejä tai pintamateriaaleja”, Heli kertoo.
Sopivan kotimaisen yrityksen kartoittaminen projektiin on vain pieni osa vastuullistasuunnitteluajattelua; Tengbomin kehittämä Kestävyyslabra – THE LAB Sustainable by Tengbom – on kattava yhteistyön ja suunnittelun työkalu ja apuväline, josta on tulossa pian myös erikoisversiot muun muassa sisustusarkkitehtien käyttöön. Sen tavoitteena on tuoda näkyviin kestävän kehityksen kaikki eri ulottuvuudet, jotka luovat arvoa pitkällä aikavälillä – kiinteistölle, asiakkaalle ja yhteiskunnalle.