Arkisto

Tietokuja 2

Toimisto-rakennuksen vaiherikas evoluutio
arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu
aulat & porrashuoneet, korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: Nordika
Paikka: Helsinki
Aika: 2024
Laajuus: Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe: 6 000 m2

Tietokuja 2 on esimerkki pitkäjänteisestä yhteistyöstä ja suunnitteluprosessista, joka alkoi Tengbomin osalta jo vuonna 2012 edellisen omistajan aikaan. Kiinteistön peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin suojellun rakennuksen yleisiin tiloihin, kuten aulaan, ravintolaan sekä pyöräsäilytykseen. Ensimmäinen korjausvaihe valmistui alkuvuonna 2024.

Tietokuja 2 toimistorakennuksen pääsisäänkäynti kunnostettuna.
Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Tietokuja 2 -toimistokiinteistön peruskorjauksen ensimmäinen vaihe piti sisällään rakennuksen pääsisäänkäynnin, aulan, ravintolan ja muiden yleisten tilojen kunnostuksen.

Tietokuja 2 on entinen IBM:n pääkonttori, joka on kooltaan noin 36 000 m2. Alun perin kahdessa vaiheessa 1980-luvun taitteessa valmistunut toimistojättiläinen on arkkitehtitoimisto Osmo Lapon suunnittelema. Kiinteistö on ollut valmistumisestaan saakka IBM:n omistuksessa ja saman toimijan käytössä viime vuosikymmenelle saakka.

Pääkonttorina toimineen rakennuksen uusi käyttötapa on merkki siitä, miten työskentelykulttuuri toimistoissa on kehittynyt vuosien varrella ja kehittyy edelleen. Pääkonttorin tilat jäivät 2010-luvulla yhdelle konsernille liian suuriksi, ja tiloihin hankittiin ulkoisia vuokralaisia. Kiinteistö päätettiin myydä , ja ryhdyimme yhdessä kehittämään kiinteistöä.

Kiinteistö oli koko kehitysvaiheen ajan normaalisti käytössä ja lähikoulujen väistötilatkin saivat sieltä väliaikaisen paikan. Erilaisia käyttötarkoituksia mietittiin useita. Ensimmäiset vaihtoehdot sisälsivät jopa asuntoja ja vaativat taustalleen monenlaista osaamista, joten kiinteistöstä tuli tuttu monelle Tengbomin asiantuntijalle.

”Kiinteistön pitkä historia ja monivaiheinen suunnitteluprosessi tekevät tästä projektista erityisen kiinnostavan. Alusta asti on ollut hienoa nähdä, miten eri tahot ovat olleet mukana rakentamassa Tietokuja 2 -kiinteistöä uuteen kukoistukseen”, sanoo projektissa alusta lähtien mukana ollut suunnittelujohtaja Petrus Laaksonen.

Ensimmäisen vaiheen yhteistilat

Ensimmäinen vaihe kiinteistön peruskorjauksesta käsitti noin 6 000 m2 sisätiloja ja uusia tai kunnostettuja sisäänkäyntejä ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin pääosin yhteisiä tiloja, jotta uusista toimitiloista tulisi erityisen houkuttelevia: Rakennuksen pääsisäänkäynnin ja sen näyttävät kunnostetut katokset, aulan, neuvottelutiloja sisältävän alueen, kiinteistön ravintolan, kaupallisen kuntosalin sekä rakennuksen käyttäjien sosiaalitiloja, esimerkiksi pyörähuoltopaikan ja pukuhuoneet.

1980-luvun toimistokiinteistön kuvattuna ulkopuolelta.
1980-luvun taitteessa valmistunut toimistojättiläinen on ollut IBM:n omistuksessa ja saman toimijan käytössä viime vuosikymmenelle saakka.

Aulan muutos ja uusi sisäänkäynti

Kiinteistön käyntikortista aulasta haluttiin avoin ja raikas kokonaisuus yhdessä toisesta kerroksesta aulaan avautuvien neuvottelutilojen kanssa. Neuvottelualueelle nouseva porras sekä uusi pyöröovinen sisäänkäynti olivat suurimmat rakenteelliset muutokset. Uusi porras on käyttäjäystävällisempi kuin edeltäjänsä sijaintinsa ja leveytensä ansiosta ja toimii aulaan avautuvan toisen kerroksen kaiteen kanssa visuaalisena kulkuopasteena neuvottelutiloihin.  Muutoin uusittu aula sovitettiin olemassa oleviin rakenteisiin ja vain väliseinien paikkoja, kalusteita ja pintamateriaaleja uusittiin. Aulan uusien pintamateriaalien alle jätettiin alkuperäisen aulan laatoitettu pinta talteen.

Tietokuja 2 -toimistokiinteistön sisääntuloaulan sisustus.
Tietokuja 2 kiinteistön uusittu aula sovitettiin olemassa oleviin rakenteisiin ja vain väliseinien paikkoja, kalusteita ja pintamateriaaleja uusittiin. Uudet portaat toimivat visuaalisena kulkuopasteena neuvottelutiloihin.
Lähikuva sisääntuloaulan portaista ja arkkitehtonisista detaljeista.

Ainutlaatuinen välipohjarakenne

Ravintolaprojektin ensimmäisessä vaiheessa saatiin esiin ainutlaatuinen ”vohvelikatto”, joka on tyypillinen Osmo Lapon 1980-luvun taitteen konstruktivistiselle arkkitehtuurille. Tämä yksityiskohtainen välipohjarakenne nousi heti koko tiimin suosikiksi. Ravintolassa hyödynnettiin myös olemassa olevia materiaaleja. Compass Group oli tiiviisti mukana suunnittelussa tuoden projektiin oman asiantuntemuksensa. Lisäksi pyöräparkkialueella nähtiin sama ”vohvelikatto”, ja tilaan saatiin sovitettua myös pyöränhuolto- ja sosiaalitilat, jotka tuovat värikkyyttä ja toiminnallisuutta.

Toisen kerroksen neuvottelukeskuksen aulan sisustus. Sisäkuva lounasravintolan värikkäästä sisustuksesta.
Pyöräparkki toimistokiinteistössä.
Pyöräparkkitilaan saatiin sovitettua myös pyöränhuolto- ja sosiaalitilat.

Tulevaisuuden muutokset

Tänä vuonna voimaan astuneessa asemakaavassa kiinteistö suojeltiin sr-3 merkinnällä.  Tietokujan evoluutio jatkuu ensimmäisen vaiheen jälkeen ja seuraavaksi peruskorjataan julkisivu ja toteutetaan käyttötarkoituksenmuutoksia toimistokerroksissa.

Kuvat: Anders Portman, Kuvio Oy

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Kulma21

KY-talo on nyt Kulma21
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
aulat & porrashuoneet, korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: NCC
Paikka: Helsinki
Aika: 2020-2023
Laajuus: 8 700 kem2

Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kodiksi rakennettu talo on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. KY-talona tunnetun Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan rakennuksen värikäs historia sai uuden kerroksen ja terassin mittavan peruskorjauksen myötä ja jatkaa nimellä Kulma21. Tengbom suunnitteli rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon, jossa alkuperäinen ilme pääsee taas arvoonsa.

Kulma21 havainnekuva kadulta

Opiskelija-asunnoista tasokkaaksi toimistorakennukseksi

Alun perin KY-yhteisön kodiksi rakennettu Seppo Hytösen ja Toivo Paatelan suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1941. Valmistuessaan rakennuksen ensimmäisissä kerroksissa sijaitsi myymälöitä, ravintola sekä ylioppilaskunnan omia tiloja. Ylimmät kerrokset oli varattu asumiselle. Ensimmäisen peruskorjauksen yhteydessä 70-luvulla talon käyttötarkoitusta kuitenkin muutettiin, kun viimeisetkin asuinkerrokset muutettiin toimistokäyttöön.

Uuden laajan peruskorjauksen aika tuli, kun kiinteistön uusi omistaja NCC Property Development halusi päivittää rakennuksen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja tehdä rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon. Vaikka rakennuksen peruskerrokset on alun perin suunniteltu asumista varten, se soveltuu erinomaisesti moderniksi muuntojoustavaksi toimistotilaksi pilareihin perustuvan pystyrungon myötä. Joustavat tilaratkaisut vaihtelevat 200–6000 m2 välillä tarjoten erinomaiset, helposti saavutettavissa olevat toimitilat. Uusittujen tilojen päävuokralainen on Wolt Enterprises Oy, ja lisäksi rakennuksessa toimii ravintola ja kahvila.

Pohjoisen Rautatiekadun ja Frederikinkadun kulmassa sijaitseva rakennus nostettiin uudelleen ansaitsemaansa arvoon laajan saneerauksen myötä. Julkisivuun tuotiin eloa uusimalla julkisivumateriaalit vastaamaan paremmin alkuperäisiä 1940-luvun materiaaleja. Rakennuksen ilmeen viimeistelee ylimmän kerroksen terassille avautuva lasiseinä. Uudelleen käyttöönotettavalta kattoterassilta on hulppeat näkymät Helsingin kattojen yli.

Kulma21 -toimistorakennuksen korjauksen yhteydessä uudelleen avattu kattoterassi
Entisen KY-talon, nykyisen Kulma 21:n kattoterassi

Haasteena matalat kerroskorkeudet

Peruskorjauksessa haluttiin tuoda rakennus nykypäivään, mutta toisaalta palauttaa se oman aikakautensa loistoon ja säilyttää historiallinen kerrostuma kaupunkiympäristössä. Tärkeänä tavoitteena oli toteuttaa rakennukseen uudet talotekniset ratkaisut ja ilmanvaihto niin, että tiloista tulisi nykypäivän vaatimuksia vastaavia.

Rakennuksen runko säilytettiin, mutta sisätilat uusittiin muuten kokonaan väliseinien ja alapohjan purkamisesta lähtien. Ylin seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan, sillä sieltä purettiin myös ulkoseinät ja muut kantavat rakenteet porrashuoneita ja säilyvää konehuonetta lukuun ottamatta. Vanha ulkoterassi kadun puolella otettiin uudestaan käyttöön.

Kulma21 7 kerros sisältä sekä kattoterassi
Seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan. Sisätiloista pääsee suoraan kattoterassille.

Suurimpana haasteena projektissa oli rakennuksen matala alle 3,5 metrin kerroskorkeus, joka asetti rajoituksia tilojen suunnittelulle. Hankkeessa hyödynnettiin tietomallinnusta ja muita digitaalisia ratkaisuja yhdessä eri suunnittelualojen ja työmaaorganisaation kanssa, mikä auttoi ratkaisujen löytämisessä ja yhteensovittamisessa. Esimerkiksi kellarikerrokseen saatiin lisää tilaa purkamalla alapohja ja paikoin jopa louhimalla sen alapuolella ollutta kalliota, jolloin kellarin lattiapinta saatiin alemmas. Peruskerroksissa innovatiiviset talotekniikan ratkaisut, kuten keskitetty poistoilmanvaihto, mahdollisti riittävän vapaan korkeuden toteuttamisen toimistotiloissa. Onnistunut lopputulos osoitti, että vanhoja rakennuksia voidaan peruskorjata ja tuoda ne uudelleen käyttöön matalasta kerroskorkeudesta huolimatta.

Kulma21 -toimistorakennuksen Wolt -toimiston sisätilat
Matalat kerroskorkeudet olivat suurimpia projektin haasteita. Onnistuneeseen lopputulokseen auttoivat muun muassa tilojen virtuaalimallinnus.

Julkisivu alkuperäiseen ilmeeseen

Kulma21 kuuluu Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Rakennuksen alkuperäisestä tunnelmasta on sisätiloissa säilytetty se, mitä siellä vielä oli jäljellä peruskorjausta aloitettaessa. Porrashuoneissa tunnelmaan pääsee vielä kiinni, ja avotoimistotilassa siitä muistuttavat julkisivua rytmittävät alkuperäiset ikkuna-aukot syvine ikkunapenkkeineen.

Sisäkuva porraskäytävästä
Portaissa pääsee taas KY-talon alkuperäiseen tunnelmaan.

Julkisivun peruskorjauksessa rakennus haluttiin tuoda mahdollisimman lähelle alkuperäistä ilmettä. Kadun puolella asuntojen ikkunoina palvelleet ikkunat uusittiin täyspuisina vanhaa mallia mukaillen. Julkisivun pilasterien pintoihin palautettiin vuolukivi, jonka mitoitus pääteltiin vanhojen valokuvien pohjalta. Aiemmissa korjauksissa piiloon pellitetty rappaus purettiin ja uusittiin kolmikerrosrappauksena. Kadun puolella rappaukseen toteutettiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat, jotka aikanaan tehtiin imitoimaan kivilaatoitusta.

Ulkokuva Kulma 21 -toimistorakennuksen julkisivusta
Rappaukseen tehtiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat imitoimaan kivilaatoitusta.

Sun Effects on suunnitellut Kulma21:n julkisivuvalaistuksen, jonka pehmeät valot korostavat rakennuksen kulmaa. 1940-luvun henkeen sopii lisäksi erinomaisesti erkkerin ylä- ja alareunaan lisätyt valonauhat. Myös tarkoin ajan henkeen suunnitellut valomainokset täydentävät julkisivun kokonaisuutta ja antavat rakennukselle oman tunnistettavan ilmeen.

Suunnittelua tulevaisuuden ehdoilla

Hankkeen tavoitteena oli huomioida rakennuksen koko elinkaari ja näin saavuttaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä rakennus. Materiaalivalinnoissa kiinnitettiin huomiota niiden hiilijalanjälkeen ja rakennuksessa on panostettu kestävään energiaan muun muassa asentamalla aurinkopaneelit katolle. Kulma21 sai Suomen ensimmäisenä korjaushankkeena suunnitteluvaiheen BREEAM Excellent-tason sertifioinnin ja se täyttää vuoden 2022 EU-taksonomian vaatimukset.

Muuntojoustavia tiloja voidaan mukauttaa helposti muuttuviin tarpeisiin tulevaisuudessa. Peruskorjauksen myötä Kulma21 säilyttää arvonsa ja käyttökelpoisuutensa pitkään.

Sisäkuva Wolt-toimiston taukokeittiötilasta
Tennispalatsin kupeessa sijaitseva Kulma21 on tärkeä osa kaupunkikuvaa.

Kuvat: Kuvio Oy, julkisivun kuvat Jukka Rajala/Tengbom Oy

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Moisiontien 5-11 ja Annilanrannan kulttuuriympäristöselvitys

Sairaalatoimintaa ja huvilaelämää veden äärellä
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: Mikkelin kaupunki
Paikka: Mikkeli
Ajankohta: 2022
Laajuus: 259 ha, 25 inventoitua rakennusta

Noin neljä kilometriä Mikkelin keskustan eteläpuolella sijaitsee vaikuttava Moision 1920-luvulla perustettu sairaala. Puistomaista sairaala-aluetta ympäröivät peltomaisemat maatalousrakennuksineen, järvien ja lampien rannoilla pilkahtelee huvilarakentamista 1900-luvun ensimmäisiltä vuosikymmeniltä. Tengbom laati alueesta kulttuuriympäristöselvityksen asemakaavoitusta varten. Näin arvokasta ja monipuolista aluetta voidaan kehittää sen pitkä historia huomioiden ja jatkosuunnittelussa hyödyntää rakennetun ympäristön ja maiseman arvoja ja ominaispiirteitä.

Mustavalkoinen, vanha ilmakuva sairaala-alueesta.
kuva Mikkelin kaupungin arkisto

Noin 259 hehtaarin laajuisella selvitysalueella on useita tunnistettuja arvoja. Siellä sijaitsee kaksi muinaisjäännöstä, ja se kuuluu lähes kokonaisuudessaan RKY-alueeseen Porrassalmen historiallinen maisema, jonka läpi kulkee Porrassalmen museotie. Moision sairaala-alue on osayleiskaavassa määritelty kaupunkikuvallisesti arvokkaaksi alueeksi. Alueella sijaitsee sairaalan rakennusten lisäksi monia muita osayleiskaavassa sr-merkinnällä merkittyjä rakennuksia, muun muassa huvilarakennuksia vuosisadan alusta, jotka muodostavat tärkeän osan alueen perinteistä miljöötä.

Valokuva ranta-maisemasta, jonka keskiössä rantaviiva, syksyinen metsikkö sekä rannan tuntumassa rakennus sekä rantasauna.

Moision sairaala-alue on alueen maisemaa hallitseva kokonaisuus. Niin sairaala-alueella kuin selvitysalueella laajemminkin rakennuskanta on vaihtelevaa ja historiallisesti kerroksellista: eri-ikäisiä rakennuksia, erilaisia rakennustyyppejä ja -typologioita. Varsinaisten sairaalarakennusten lisäksi alueella sijaitsee alun perin sairaalan henkilökunnalle rakennettuja asuinrakennuksia, avoimien peltoalueiden reunoilla maisemassa näkyvät maatalousrakennukset. Myös ranta-alueille sijoittuva huvilarakentaminen pää- ja lisärakennuksineen 1900-luvun alusta on perinteinen rakennustyyppi alueella. Maisemalle tyypillisiä piirteitä ovat historiallisesti avoimet maisematilat kuten peltoaukeat, puuston lomasta aukeavat järvinäkymät sekä kulttuurihistoriallisten rakennusten yhdessä piha- ja puistoalueiden kanssa muodostamat kokonaisuudet.

Maisemakuva avarasta pelto-alueesta.

Kulttuuriympäristöselvityksen tarkoituksena oli tarkentaa alueelle osayleiskaavojen yhteydessä tehtyjä selvityksiä ja inventointeja asemakaavatasolle. Selvityksessä myös arvioitiin suunniteltua maankäyttöä kulttuuriympäristön ominaispiirteiden ja arvojen säilymisen kannalta. Lisäksi inventoitiin alueen keskeiset rakennukset.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Koskelan kirjaston ja neuvolan rakennushistoriallinen selvitys

Kirjasto kohtaamispaikkana ja asukkaiden olohuoneena
kulttuuriperintö
rakennushistorialliset selvitykset
Asiakas: Oulun kaupunki
Paikka: Oulu
Ajankohta: 2022

1970-luvulla haluttiin vuosikymmenen ihanteiden mukaan tehdä niin sivistyksestä kuin terveydenhoidosta tasa-arvoista ja tuoda julkiset palvelut vastarakennettuihin lähiöihin lähelle ihmisiä. Lähikirjastot toimivat alueen asukkaiden kohtaamispaikkoina ja olohuoneina, terveyspalveluista haluttiin tehdä mahdollisimman saavutettavia. Tengbom laati rakennushistoriallisen selvityksen Koskelan kirjastosta ja neuvolasta, jossa näkyvät 1970-luvun arkkitehtuurin lisäksi myös aikakauden aineettomat ihanteet. Betonirakennuksen avarat ja valoisat sisätilat kutsuivat niin viereisen koulun oppilaat kuin muutkin alueella viihtymään ja viettämään aikaa kirjojen parissa. Yläkerrasta löytyivät kouluterveydenhuolto- ja myöhemmin neuvolapalvelut.

Betoniarkkitehtuuria edustava kirjastorakennus. Julkisivu on paljaaksi jätettyä betonia, ikkunakarmit ja ikkunoiden detaljit kirkkaanpunaiset.

Koskelan kirjasto on valmistunut vuonna 1972. Rakennuksen on suunnitellut Esko Hä­mäläinen Oulun kaupungin rakennusviras­ton talonsuunnitteluosastolla. Rakennus muodostaa yhdessä viereisten Koskelan koulun ja ostoskeskuksen kanssa maakun­nallisesti arvokkaan kokonaisuuden.

Kirjastorakennuksessa näkyvät aikakauden arkkitehtuurille tyypilliset piirteet: Betoniset jul­kisivut, joihin on luotu vaihtelua betonin kuviointia vaihtamalla, sisäänvedot ja katokset, värillä korostetut nauhaikkunat, ho­risontaalinen vaikutelma sekä anonymiteetti ulkoarkkitehtuurissa. Sisäti­loissa taas näkyvät aikakauden kirjastosuun­nittelun ihanteet: Ajatus kirjastosta alueen asukkaiden palvelulaitoksena ja kohtaamis­tilana, jonka tilat ovat muokattavissa erilaisia tarpeita varten. Kirjaston tiloissa on käytetty hyväksi eritasoratkaisuja ja epäsuoraa luonnonvaloa muiden saman aikakauden kirjastorakennusten tapaan yhdistettynä paikalla valettuihin rakennusosiin sekä hienostuneeseen detaljiikkaan.

Sisäkuva kirjaston oleskelu-alueen värikkäästä sisustuksesta.

Koskelan kirjaston toimipiste on suunniteltu lakkautettavaksi kirjastoverkon päivittymi­sen myötä. Myös neuvola on siirtynyt muual­le. Oulun kaupunki suunnittelee rakennuksen purkamista tai myymistä. Rakennushisto­riallisen selvityksen tarkoituksena on raken­nuksen säilyessä toimia lähtötietoina ja oh­jaavana dokumenttina tulevissa korjaus- ja muutoshankkeissa tai mikäli rakennus pure­taan dokumenttina rakennuksen piirteistä ja historiasta.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Lummintie 15 rakennushistoriallinen selvitys

Lämpöä, inhimillisyyttä ja mielenkiintoisia detaljeja
kulttuuriperintö
rakennushistorialliset selvitykset
Asiakas: Oulun kaupunki
Paikka: Oulu
Ajankohta: 2022

Oulunsalo tunnetaan erityisesti vuonna 1982 valmistuneesta kunnantalostaan, joka edustaa Oulun kouluna tunnettua arkkitehtuurisuuntausta. Oulun koulu syntyi 1970-luvun puolivälissä vastareaktiona modernismille ja korosti omaleimaisuutta ja paikallisuutta. Oulun koulun vaikutus näkyy laajasti Oulunsalon keskustassa ja myös keskustan tuntumassa sijaitsevassa Suunnittelukylässä, josta Tengbom pääsi laatimaan rakennushistoriallisen selvityksen.

Lummitie 15 kuvattuna kadulta katsottuna. Kadun julkisivu on pääosin punatiilinen, mutta pinnoiltaan ja väritykseltään vaihteleva.

Oulunkylän Suunnittelukylä on vuosina 1986-1990 rakentunut neljän toimistorakennuksen kokonaisuus Lentokentäntien varressa. Kohde sijaitsee Oulunsalon keskustan pohjoispuolella ja se edustaa Oulun koulun suunnitteluasennetta. Lummitie 15 on Seppo Huttu-Hiltusen suunnittelema ja kokonaisuuden rakennuksista vanhin. Se on arvotettu maakunnallisesti arvokkaaksi.Ulkokuva kohteesta. Rakennuksen julkisivussa yhdistyy punatiili sekä valkoiseksi peitemaalattu puuverhoilu.

Oulun koulun vaikutus on selvästi havaittavis­sa Oulunsalon keskustassa, myös Suunnittelukylän alueella. Suun­nittelukylä on aikanaan ollut kunnianhimoinen hanke ja esimerkki pienen kunnan teknolo­giarakentamisesta. Lummintie 15:ssa näkyvät monet Oulun koululle tyypilliset piirteet: Inhi­millinen mittakaava, käyttäjälähtöisyys, luon­nonmateriaalit, harjakatto, vaihtelevat julkisi­vut sekä mielenkiintoiset ja pirteät yksityiskohdat.Sisäkuva kohteesta, jonka keskiössä valkoiset puupinnat sekä tunnelmallinen valaistus.Työssä tutkittiin Oulunkylän Suunnitteluky­län kokonaisuutta sekä laadittiin tarkempi rakennushistoriallinen selvitys Lummintie 15:sta asemakaavamuutoksen lähtötiedoiksi.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Pernasaaren kulttuuriympäristöselvitys

Sotilasvirkatalosta poikakodiksi, vankilasta asuinalueeksi
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: Laukaan kunta
Paikka: Laukaa
Ajankohta: 2021-2022
Laajuus: 11 ha, 26 inventoitua rakennusta

Pernasaarelle on ehtinyt sijoittua monia eri toimintoja sen pitkän historian aikana 1600-luvulta lähtien. Arvokkaat rakennukset eri aikakausilta sijoittuvat luonnonkauniille paikalle Leppäveden rannalle. Tengbom pääsi paneutumaan alueen historiaan ja suunnittelemaan sen tulevaisuutta tässä mielenkiintoisessa projektissa. Täydensimme alueelle aikaisemmin laadittua kulttuuriympäristöselvitystä ja laadimme ehdotuksen alueen täydennysrakentamisesta, jossa yhdistyvät alueen historiallisten arvojen vaaliminen sekä kaavakävelyllä kerätyt ideat alueen kehityksestä ja uusista toiminnoista.

Talvinen maisemakuva, jossa kolme piha-aluetta reunustavaa harjakattoista pientaloa.

Selvitysalue sijaitsee Laukaalla Leppäveden Vuonteensalmen rannalla, Savion kylässä. Selvitysalueella on pitkä historia. Siellä on sijainnut sotilasvirkatalo vuodesta 1695 läh­tien, vuodesta 1931 eteenpäin Pernasaaren koulukoti sekä viimeisimpänä Laukaan van­kila. Alue on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö, jolla sijaitsee useita arvokkaita rakennuksia.

Vanha mustavalkoinen valokuva puurakennuksen pihalta. Pihan kuistilla istuu kaksi naista, joiden vaatetus on arviolta 1800- ja 1900-luvun taitteesta.
kuva: Keski-Suomen museo

Aluetta leimaava erityispiirre on raken­nuskannan historiallinen kerroksellisuus ja alueella sijainneet useat eri toiminnot, jotka ovat jättäneet jälkensä rakennettuun ympäristöön. Vanhimmat rakennukset ovat sotilasvirkatalon ajalta 1800-luvulta. Vallitseva tyylisuunta alueella on 1920-luvun klassismi, mutta rakennuskan­ta on hyvin vaihtelevaa käsittäen rakennuksia niin koulukodin alkuajoilta 1930-luvulta kuin 1960- ja 1980-luvuilta. Maiseman kannalta merkityksellisiä piirteitä ovat rantapuusto, järvimaisema sekä säilyneet puukujanteet.

Talvinen maisemakuva tonttikadusta, jota reunustaa puurivistö. Taustalla pilkottaa rakennuksia.

Työssä täydennettiin Laukaan Pernasaaren alueelle aiemmin laadittua kulttuuriympä­ristöselvitystä muun muassa rakennusten ja maiseman arvotusten osalta sekä annettiin suosituksia jatkosuunnittelua, kaavamäärä­yksiä ja rakennustapaohjeita varten. Lisäksi laadittiin ehdotus alueen täydennysraken­tamisesta selvityksen tulosten ja uusien ideoiden pohjalta, jotka kerättiin kaavakävelyllä kunnan edustajilta, maanomistajilta ja alueen asukkailta.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Kortteli 697 rakennushistoriallinen selvitys

Vilkkaasta leipomosta moderniksi toimistotilaksi
kulttuuriperintö
rakennushistorialliset selvitykset
Asiakas: YIT Suomi Oy
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2021

Helsingin Meijeriliikkeen leipomo sijaitsi alun perin Töölössä, mutta kysynnän kasvaessa leipomo tarvitsi suuremmat tilat. Ne löytyivät itäisestä kantakaupungista Vallilan teollisuusalueelta, jonne oli 1900-luvun alusta lähtien alkanut nousta uusia teollisuusrakennuksia. Punatiilisen leipomon rakennustyöt alkoivat vuonna 1932 Sturenkadun ja Teollisuuskadun kulmassa. Vuosien saatossa rakennus on kokenut useita muutoksia ja toimii nykyään modernina coworking-tilana. Tengbom laati rakennushistoriallisen selvityksen koko korttelin alueelta.

Mustavalkoinen vanha ilmakuva teollisuus-alueesta.
kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Kortteli 697 sijaitsee Vallilan teollisuusalu­eella keskeisellä paikalla, Sturenkadun ja Teollisuuskadun risteyksessä aivan Pasilan konepajan pohjoispuolella. Korttelin itäpää­dyssä toimi 1930-luvulta lähtien Helsingin Meijeriliikkeen leipomo. Viereisellä tontilla oli mm. puu- ja metalliteollisuuden käyttöön tarkoitettuja rakennuksia. Leipomoa laajennettiin useaan otteeseen vuosien aikana ja vuoteen 1962 mennessä leipomorakennus kattoi jo koko itäisen korttelinpuoliskon. 1980-luvulla leipomo siirsi tilansa Heikinlaaksoon ja entisen leipomon tilat siirtyivät Telelaitoksen käyttöön mittavi­en muutostöiden myötä. Vuoteen 2020 asti korttelissa toimi Telian Suomen pääkonttori.

Valokuva tyhjän teollisuusrakennuksen sisältä. Nauha-ikkunat, paljaat betonipinnat ja järeät betonipilarit kuvan keskiössä.

Leipomorakennuksen vanhimmat osat 1930-lu­vulta ovat osittain säilyneet lattiamateriaaleja myöten. Eri-ikäiset laajennukset ja historialliset kerrok­set ovat erotettavissa rakennuksessa. Korttelin länsipäädyssä ei ole säilynyt van­haa rakennuskantaa, vaan kolme toimis­torakennusta ovat 1980- ja 1990-luvuilta.

Työssä selvitettiin niin Vallilan teollisuusalueen kuin korttelin 697 historia sekä laadittiin rakennushistoriallinen selvitys korttelissa si­jaitsevista neljästä rakennuksesta kiinteistöjen kehitystyön lähtötiedoiksi.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Pappilanpellon kulttuuriympäristöselvitys

Keskiaikainen pitäjänkeskus jokirannassa
kulttuuriperintö
kulttuuriympäristöselvitykset, selvitykset
Asiakas: T2H Rakennus Oy, Espoon seurakuntayhtymä
Paikka: Espoo
Ajankohta: 2020
Laajuus: 55 ha

Pääsimme Tengbomilla laatimaan kulttuuriympäristöselvityksen yhdestä Espoon historiallisesti arvokkaimmista alueista, kirkonmäen ympäristöstä. Espoon tuomiokirkko on rakennettu 1480-luvulla, mutta yhtäjaksoinen peltoviljely jokilaakson alueella on alkanut jo 1000-luvulla. Historian havinan tuntee hyvin kauniissa jokilaaksossa, jossa harmaakivikirkon lisäksi sijaitsee muun muassa pappila, pitäjäntupa, vanhojen tilojen päärakennuksia sekä Espoon ensimmäinen kansakoulu.Keväinen ulkokuva ajotieltä, jonka kupeessa harjakattoisia, punamultamaalattuja puutaloja puuston seassa.Selvitysalue sijaitsee Espoon keskuk­sen pohjoispuolella, Espoon tuomio­kirkon ympäristössä. Alue rajautuu lännessä Espoonväylään, pohjoisessa Espoontiehen ja idässä Kirkkokatuun. Etelässä alue rajautuu osittain Es­poonjokeen kattaen kuitenkin myös osan joen eteläpuolella sijaitsevista kulttuurihistoriallisesti arvokkaista ra­kennuksista.

Selvitysalue on historiallisesti arvo­kas ja monipuolinen alue. Se sijoittuu lähes kokonaan Espoon kirkonmäen RKY-alueelle. Lisäksi alueelle sijoittuvat kokonaan tai osittain Pappilanmäen paikallisesti arvokas kulttuuriympäris­tö ja Espoonjokilaakson maakunnalli­sesti arvokas maisema-alue. Selvitys­alueella sijaitsee myös neljä tunnettua muinaisjäännöstä. Selvitysalueella ris­teävät kaksi historiallisesti tärkeää kul­kureittiä: Espoonjoki sekä 1300-luvulta peräisin oleva Suuri Rantatie.

Vanha, mustavalkoinen valokuva alueelta talvi-aikaan. Kuvan taustalla Espoon tuomionkirkko, joka on peräisin 1400-luvulta.
kuva Espoon kaupunginmuseo

Alueen rakennuskanta on historiallisesti hyvin kerroksellista. Selvitysalueella sijaitsee Espoon tuomiokirkko 1400-luvulta, joka on Espoon vanhin säilynyt rakennus. Tämän lisäksi alueella sijaitsee arvokasta rakennuskantaa 1700-luvulta lähtien sekä uutta rakentamista 1900-luvun lopulta ja 2000-luvulta. Alueen maisemaa leimaavat kulttuurihistoriallisesti arvokas puoliavoin ja puistomainen ympäristö, hautausmaa-alueet, kasvuston seasta pilkahtelevat näkymät kirkolle sekä Espoonjokilaakson ympäristö.

Valokuva alueelta keväällä, jonka keskiössä puisto-maisemaa ja puistoa halkova puro.

Selvityksen tavoitteena oli tuottaa kaavoitusta varten tietoa alueen historiasta, kehityksesta ja nykytilasta sekä määritellä alueen maiseman ja rakennetun ympäristön keskeisimmät ominaispiirteet ja arvot, jotta ne voidaan ottaa huomioon alueen jatkosuunnittelussa. Lisäksi annettiin suosituksia alueen kehittämiselle ja täydennysrakentamiselle.

Yhteyshenkilö

Carita Lonka

Arkkitehti

Arkadiankatu 4-6 toimistotalon peruskorjaus

Arkadia n:o 6
Arkadia-aula-1
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: Sponda Oyj
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2012-2015 (I-vaihe), 2016-2021 (II-vaihe)
Laajuus: 23 500 kem2 / 34 000 brm2

Einari Teräsvirran suunnittelema, Innotalona tunnettu Arkadiankatu 4-6 valmistui 1977 näkyvälle paikalle nykyisen Kampin kauppakeskuksen kupeeseen. Peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi 2010-luvulla ja tiloja on uudistettu useissa vaiheissa. Tengbomin Spondalle suunnittelemat uudet tilat taipuvat monenlaisten toimijoiden tarpeisiin toimialasta riippumatta, sillä kerrokset voidaan useiden sisäänkäyntien ja porrashuoneiden ansiosta jakaa jopa yhdeksään eri toimistotilaan.

Arkadia Aula
Kuva: Iiro Rautiainen

Talo sijaitsee erinomaisella paikalla keskellä Helsingin vilkkainta liikealuetta. Kaikki Helsingin keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Viereisen Kampin kauppakeskuksen lisäksi naapurissa on Pikkuparlamentti ja viereisellä Lasipalatsin aukiolla sijaitseva Amos Rex -taidemuseo, joka avasi ovensa 2018. Rakennuksessa on tarjolla vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa suurten asiakasvirtojen varrella yhteensä yli 27 000 m2. Toimistotilojen ohella kiinteistössä on kolme ravintolaa ja erikoisliikkeitä, joista yksi on helmikuussa 2020 tiloihin muuttanut fine dining –ravintola Farang.

Arkadia Farang
Kuva: Iiro Rautiainen

Vaivattomasti saavutettavissa

Kohde on liikenteellisesti hyvin saavutettavissa: sinne on helppo tulla niin omalla autolla kuin julkista liikennettä käyttäen. Työmatka-autoilijoille on vuokrattavana autopaikkoja kiinteistön omassa autohallissa ja keskustan pysäköintilaitoksissa. Kevyen liikenteen väylä Baana kulkee aivan vieressä ja kiinteistöstä löytyy runsaasti myös pyörätelineitä.

Kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus

Tummat julkisivut on verhoiltu messinkikaseteilla ja julkisivuja elävöittävät pysty- ja vaakaosien profiloinnit. Rakennuksen ylimpiä kerroksia on vedetty sisään vaikutelman keventämiseksi. Pääsisäänkäynti on Arkadiankadun puolella, missä katua rajaavasta julkisivusta on ”lohkaistu” kahden kerroksen korkuinen katettu sisäänveto korostamaan sisäänkäyntiä.

Katutason kerroksessa rakennuksen kaikilla sivuilla on pilarien rajaama katettu pylväskäytävä. Myöhemmin Salomonkadun varrelle rakennetut naapuritalot jatkavat rakennuksen pylväskäytävän linjaa. Salomonkatu mullistui Kampin keskuksen rakentamisen yhteydessä, jolloin myös katujärjestelyihin tehtiin muutoksia. Rakennusten väleihin rakennettiin katosrakennelmia täydentämään pylväskäytävärivin aukkopaikkoja. Yksi peruskorjauksen tavoitteista olikin ottaa kaikki irti pylväskäytävien potentiaalista ja elävöittää rakennuksen ensimmäisiä kerroksia sekä ympäröivää katutilaa.

Havainnekuva Arkadiankatu 4-6
Havainnekuva Salomonkadun suunnasta

Koppikonttorista monitilatoimistoksi

Sisätiloiltaan rakennus oli ajalleen tyypillinen toimistotalo koppikonttoreineen. Vuosikymmenten aikana vuokralaiset vaihtuivat ja rakennuksen sisätiloissa tehtiin lukuisia muutoksia. Peruskorjauksen yhteydessä koppikonttorit purettiin ja uudet, nykyaikaiset toimistotilat suunniteltiin mahdollisimman joustaviksi.
Nykyään toimistokerrokset voidaan jakaa pienempiin osiin useilla eri tavoilla. Rakennuksessa on neljä porrashuonetta ja uusittu talotekniikka on peruskorjauksen yhteydessä suunniteltu huolellisesti arkkitehdin ja insinöörien yhteistyönä ja toteutettu siten, että väliseiniä voi rakentaa lähes minne tahansa. Kerrokset voidaan jakaa joustavasti 173 m2-3500 m2 kokoisiin toimistoihin, jopa yhdeksälle eri toimijalle. Kaikki uusitut toimistohuoneistot ovat myös esteettömiä.

Arkadia Toimisto
Kuva: Iiro Rautiainen

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

+358 41 526 6537

Vallila C3

Aikansa tasokkaampi toimistotalo
arkkitehtuuri, kulttuuriperintö
korjaus & muutos, rakennushistorialliset selvitykset
Asiakas: Pembroke
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2016-
Laajuus: 20 000 brm2

Teollisuuskadun kupeessa sijaitsee Suomalaisen pankkimaailman historiaan oleellisesti liittyvä rakennus. Ilmo Valjakan suunnittelema toimistotalo oli valmistuttuaan Suomen suurin automaattinen tietojenkäsittelylaitos. Vuosikymmenien saatossa Vallilassa sijaitsevan korttelin ympäristö on muodostunut osaksi Helsingin kasvuakselia.

Vuonna 1963 valmistui Aleksis Kiven katu 5 Kansallis-Osake-Pankin ensimmäinen ATK–keskus. Pian uuden rakennuksen tilat kävivät ahtaiksi ja naapuritontille kohosi vuonna 1974 täysin uuden teknologian ATK-keskus ja toimistotalo, joka oli aikanaan Suomen suurin automaattinen tietojenkäsittelylaitos.

Aikansa tasokkaampaa arkkitehtuuria

Ilmo Valjakan suunnittelema uusi rakennus edusti aikakaudelleen hyvin tyypillistä tasokkaampaa arkkitehtuuria. Sen tummia, messinkisiä julkisivuja rytmittää tiukka moduulijako. Ulkomuodoltaan ATK-keskus on säilynyt pitkälti samanlaisena valmistumisestaan asti, joskin sisätilat ovat kokeneet vuosien varrella suuria muutoksia.

Valjakan suunnittelema rakennus on oleellinen osa Satamaradankadun ja Teollisuuskadun katukuvaa. Jylhä rakennus näkyy selkeäpiirteisenä Sturenkadun ja Hämeentien silloilta asti.

Valtaosa Valjakan suunnittelemasta 70-luvun rakennuksesta peruskorjataan kunnioittaen rakennuksen ominaispiirteitä. Peruskorjauksen edellytyksiä tutkitaan hankekehityksen ja erilaisten selvitysten kautta. Rakennuksen maantasokerrokseen luodaan avarampi yhteys katutilaan avaamalla suljettu julkisivu voimassa olevan asemakaavan mukaisesti. Samalla rakennuksen edessä oleva katutila ehostetaan. Rakennuksen viereen, 60-luvun toimistorakennuksen tilalle, rakennetaan uusi kestävän kehityksen mukainen toimistorakennus.

Yhteyshenkilö

Marcus Heinänen

Asiakkuusvastaava
+358 50 394 1674