Arkisto

Tietokuja 2

Toimisto-rakennuksen vaiherikas evoluutio
arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu
aulat & porrashuoneet, korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: Nordika
Paikka: Helsinki
Aika: 2024
Laajuus: Peruskorjauksen ensimmäinen vaihe: 6 000 m2

Tietokuja 2 on esimerkki pitkäjänteisestä yhteistyöstä ja suunnitteluprosessista, joka alkoi Tengbomin osalta jo vuonna 2012 edellisen omistajan aikaan. Kiinteistön peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa keskityttiin suojellun rakennuksen yleisiin tiloihin, kuten aulaan, ravintolaan sekä pyöräsäilytykseen. Ensimmäinen korjausvaihe valmistui alkuvuonna 2024.

Tietokuja 2 toimistorakennuksen pääsisäänkäynti kunnostettuna.
Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevan Tietokuja 2 -toimistokiinteistön peruskorjauksen ensimmäinen vaihe piti sisällään rakennuksen pääsisäänkäynnin, aulan, ravintolan ja muiden yleisten tilojen kunnostuksen.

Tietokuja 2 on entinen IBM:n pääkonttori, joka on kooltaan noin 36 000 m2. Alun perin kahdessa vaiheessa 1980-luvun taitteessa valmistunut toimistojättiläinen on arkkitehtitoimisto Osmo Lapon suunnittelema. Kiinteistö on ollut valmistumisestaan saakka IBM:n omistuksessa ja saman toimijan käytössä viime vuosikymmenelle saakka.

Pääkonttorina toimineen rakennuksen uusi käyttötapa on merkki siitä, miten työskentelykulttuuri toimistoissa on kehittynyt vuosien varrella ja kehittyy edelleen. Pääkonttorin tilat jäivät 2010-luvulla yhdelle konsernille liian suuriksi, ja tiloihin hankittiin ulkoisia vuokralaisia. Kiinteistö päätettiin myydä , ja ryhdyimme yhdessä kehittämään kiinteistöä.

Kiinteistö oli koko kehitysvaiheen ajan normaalisti käytössä ja lähikoulujen väistötilatkin saivat sieltä väliaikaisen paikan. Erilaisia käyttötarkoituksia mietittiin useita. Ensimmäiset vaihtoehdot sisälsivät jopa asuntoja ja vaativat taustalleen monenlaista osaamista, joten kiinteistöstä tuli tuttu monelle Tengbomin asiantuntijalle.

”Kiinteistön pitkä historia ja monivaiheinen suunnitteluprosessi tekevät tästä projektista erityisen kiinnostavan. Alusta asti on ollut hienoa nähdä, miten eri tahot ovat olleet mukana rakentamassa Tietokuja 2 -kiinteistöä uuteen kukoistukseen”, sanoo projektissa alusta lähtien mukana ollut suunnittelujohtaja Petrus Laaksonen.

Ensimmäisen vaiheen yhteistilat

Ensimmäinen vaihe kiinteistön peruskorjauksesta käsitti noin 6 000 m2 sisätiloja ja uusia tai kunnostettuja sisäänkäyntejä ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Ensimmäisessä vaiheessa kehitettiin pääosin yhteisiä tiloja, jotta uusista toimitiloista tulisi erityisen houkuttelevia: Rakennuksen pääsisäänkäynnin ja sen näyttävät kunnostetut katokset, aulan, neuvottelutiloja sisältävän alueen, kiinteistön ravintolan, kaupallisen kuntosalin sekä rakennuksen käyttäjien sosiaalitiloja, esimerkiksi pyörähuoltopaikan ja pukuhuoneet.

1980-luvun toimistokiinteistön kuvattuna ulkopuolelta.
1980-luvun taitteessa valmistunut toimistojättiläinen on ollut IBM:n omistuksessa ja saman toimijan käytössä viime vuosikymmenelle saakka.

Aulan muutos ja uusi sisäänkäynti

Kiinteistön käyntikortista aulasta haluttiin avoin ja raikas kokonaisuus yhdessä toisesta kerroksesta aulaan avautuvien neuvottelutilojen kanssa. Neuvottelualueelle nouseva porras sekä uusi pyöröovinen sisäänkäynti olivat suurimmat rakenteelliset muutokset. Uusi porras on käyttäjäystävällisempi kuin edeltäjänsä sijaintinsa ja leveytensä ansiosta ja toimii aulaan avautuvan toisen kerroksen kaiteen kanssa visuaalisena kulkuopasteena neuvottelutiloihin.  Muutoin uusittu aula sovitettiin olemassa oleviin rakenteisiin ja vain väliseinien paikkoja, kalusteita ja pintamateriaaleja uusittiin. Aulan uusien pintamateriaalien alle jätettiin alkuperäisen aulan laatoitettu pinta talteen.

Tietokuja 2 -toimistokiinteistön sisääntuloaulan sisustus.
Tietokuja 2 kiinteistön uusittu aula sovitettiin olemassa oleviin rakenteisiin ja vain väliseinien paikkoja, kalusteita ja pintamateriaaleja uusittiin. Uudet portaat toimivat visuaalisena kulkuopasteena neuvottelutiloihin.
Lähikuva sisääntuloaulan portaista ja arkkitehtonisista detaljeista.

Ainutlaatuinen välipohjarakenne

Ravintolaprojektin ensimmäisessä vaiheessa saatiin esiin ainutlaatuinen ”vohvelikatto”, joka on tyypillinen Osmo Lapon 1980-luvun taitteen konstruktivistiselle arkkitehtuurille. Tämä yksityiskohtainen välipohjarakenne nousi heti koko tiimin suosikiksi. Ravintolassa hyödynnettiin myös olemassa olevia materiaaleja. Compass Group oli tiiviisti mukana suunnittelussa tuoden projektiin oman asiantuntemuksensa. Lisäksi pyöräparkkialueella nähtiin sama ”vohvelikatto”, ja tilaan saatiin sovitettua myös pyöränhuolto- ja sosiaalitilat, jotka tuovat värikkyyttä ja toiminnallisuutta.

Toisen kerroksen neuvottelukeskuksen aulan sisustus. Sisäkuva lounasravintolan värikkäästä sisustuksesta.
Pyöräparkki toimistokiinteistössä.
Pyöräparkkitilaan saatiin sovitettua myös pyöränhuolto- ja sosiaalitilat.

Tulevaisuuden muutokset

Tänä vuonna voimaan astuneessa asemakaavassa kiinteistö suojeltiin sr-3 merkinnällä.  Tietokujan evoluutio jatkuu ensimmäisen vaiheen jälkeen ja seuraavaksi peruskorjataan julkisivu ja toteutetaan käyttötarkoituksenmuutoksia toimistokerroksissa.

Kuvat: Anders Portman, Kuvio Oy

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Clarion Hotel Helsinki Airport

Ikimuistoinen pysähdys matkailijalle
arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu
hotellit & ravintolat
Asiakas: Strawberry
Paikka: Vantaa
Rakennuksen suunnittelu: Sarc + Sigge
Ajankohta: 2024
Sisustus: Tengbom
Laajuus: 25 000 kem2

Erilainen ja vahva sisustuskonsepti tekee Suomen suurimmasta hotellista kaikkea muuta kuin ”välttämättömän pysähdyksen matkalla”. Suunnittelimme lentokentän välittömään läheisyyteen ainutlaatuisen rentoutumisen keitaan kiireisille matkustajille.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta lähtee viikoittain yli 80 suoraa lentoa Aasian eri kohteisiin. Tästä syystä sitä kutsutaan ”portiksi Aasiaan”. Ajatus heijastuu hiljattain avattuun Clarion Hotel Helsinki Airportiin, jossa yhdistyvät puhtaan moderni skandinaavinen muotoilu ja hienostunut aasialainen tunnelma.

Ulkoapäin katsottuna hotellin arkkitehtuurissa korostuvat tiukka rytmiikka, minimalistinen estetiikka ja selkeät linjat, kun taas sisätiloissa vallitsee täysin toisenlainen tunnelma.

”Täältä et löydä ainuttakaan valkoista seinää”, Tengbomin vastaava sisustusarkkitehti Claes Pereswetoff-Morath kuvailee ytimekkäästi.

Huippupalveluiden keskittymä

Clarion Hotel Helsinki Airportiin pääsee kulkemaan kätevästi sisätilojen kautta suoraan lentokenttäterminaalista. Lähtöselvitystiskiltä on vain muutama askel hotellin aulaan.

Perillä odottavat muun muassa huippumoderni konferenssikeskus, kylpylä, 12. kerroksen á la carte-ravintola sekä cocktailbaari, jonka ikkunoista avautuu näkymä kiitoradoille aina kilometrien päähän.

”Pohdimme projektin alkumetreillä paljon, mitä matkustaja odottaa lentokenttähotellilta. Halusimme luoda miellyttävän ympäristön suurten terminaalien, parkkihallien ja logistiikkarakennusten joukkoon”, Claes kuvailee.

Tuloksena on eräänlainen keidas, jossa pitkän lennon uuvuttama asiakas voi rentoutua ja nauttia elämysten äärellä. Kun matkustamiseen liittyy usein lentäminen epäsuotuisina kellonaikoina ja ”pakollinen” yöpyminen hotellissa, Clarion Hotel Helsinki Airport on suunniteltu jättämään vierailijaan pysyvän muistijäljen.

Kauneus on kahden kulttuurin kohtaamisessa

”Skandinavia kohtaa Aasian hienostuneessa sekoituksessa puhdasta modernia skandinaavista muotoilua ja klassisen aasialaisen estetiikan toiminnallista eleganssia. Tätä JAPANDIksi nimettyä sisustuskonseptia symboloivat ikoninen koikarppi ja suomalainen ahven”, Claes kuvailee.

Esimerkiksi huoneissa näkyvät rikkaat ja lämpimät sävyt, erilaiset tekstuurit ja luonnonmateriaalit. Kodikas tunnelma muodostuu aidoista puulattioista ja maanläheisestä väripaletista.Suhteellisen pienissä perushuoneissa on tehty fiksuja suunnitteluratkaisuja, jotta huoneen tarvittavat toiminnot, kuten laukkutiski, silityslauta, vaatekaappi ja minibaari, saadaan sulautettua osaksi sisustusta.

Aamiainen japanilaisen vaahteran alla

Hotellin ravintoloille ja baareille ovat tunnusomaisia vankat materiaalit, kuten kivilattiat, massiivipuudetaljit ja skandinaaviset designhuonekalut.

Aamiaissalin kaunis yksityiskohta on neljä kattoikkunaa, joiden kautta tilaan tulvii runsaasti päivänvaloa. Kun valonsäteet osuvat viisi metriä korkeisiin japanilaisiin vaahteroihin, sali suorastaan hehkuu aamiaisruuhkan keskellä. Tunnelman täydentävät tyylikkäät istuinryhmät, ripustettavat valaisimet ja huonekalutekstiilit.

”Haasteemme oli suunnitella 505-huoneiseen hotelliin käsipallokentän kokoinen ravintola siten, että se tuntuu asiakkaista intiimiltä ja miellyttävältä aamiaisbuffetin avautuessa neljältä aamuyöstä”, Claes kertoo.

Clarion’s Spa / Wellness -alue on puolestaan rauhallinen ympäristö kehon palautumiselle ja hyvinvoinnille. Sisäpihalla sijaitseva lämmin uima-allas tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden nauttia suomalaisesta talvesta uniikilla tavalla.

Ainutlaatuinen ympäristö tapahtumiin ja työntekoon

Clarion Hotel Helsinki Airportin suuri kongressihalli mahdollistaa yli 1000 hengen tapahtumien järjestämisen. Käytössä ovat myös laajat tauko- ja tapahtumatilat sekä 20 huipputekniikalla varustettua ja akustiikaltaan erinomaista kokoushuonetta ylellisine villamattoineen.

Hotellikompleksi käsittää Clarion Hotel Helsinki Airportin lisäksi hieman edullisemman Comfort Hotel Helsinki Airportin. Kahden hotellin kokonaisuus on suunniteltu saman katon alle siten, että vieraille syntyy yhtenäinen ja ainutlaatuinen kokemus riippumatta siitä, missä osassa rakennusta he liikkuvat.

”Kun asiakas lähtee hotellista, toivon hänen vierailunsa olleen ikimuistoinen, ja että hän haluaa palata takaisin”, Claes summaa.

Clarion Hotel Helsinki Airportin rakennuksen on suunnitellut Sarc + Sigge, sisustus Tengbom.

Kuvat: Felix Gerlach

Yhteyshenkilö

Heli Sonkkila

Sisustusarkkitehti
+358 40 501 2212

Vallila C5

LEED Platinum -tason toimistotalo
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
toimistot, uudisrakentaminen
Asiakas: NCC
Paikka: Helsinki
Aika: 2021-2024
Laajuus: 21 000 Brm2
Tilaaja: Pembroke Real Estate Oy

Nordea Campus -korttelin uusi toimistotalo valmistui syyskuussa 2024 Helsingin Vallilan yrityskeskittymään. Tengbomin suunnittelemassa rakennuksessa yhdistyvät innovatiivinen arkkitehtuuri, kestävän kehityksen periaatteet ja hyvinvointia tukeva työympäristö. 

Hanke lähti liikkeelle asemakaavanmuutoksesta, joka mahdollisti korkeatasoisen ja kaupunkikuvallisesti mielenkiintoisen uudiskohteen rakentamisen Aleksis Kiven kadun ja Kustaankadun kulmaan. Toimistorakennus suunniteltiin kahden vanhan ja suojellun talon väliseen tilaan siten, että se täyttää kaavaan asetut kriteerit ja sulautuu saumattomasti vieressä avautuviin asuin- ja liikekortteleihin.

Ilmakuva Aleksis Kiven katu 5 Kustaankatu

Työt alkoivat maaliskuussa 2021, kun tontilta purettiin teknisen käyttöikänsä päähän tullut 1960-luvulla rakennettu toimistotalo sekä osa lähivuosina peruskorjattavasta 1970-luvun messinkipintaisesta rakennuksesta.

Aleksis Kiven katu 5 liitos olemassa olevaan rakennukseen

Kauttaaltaan korkeatasoinen toimistorakennus

Kahdeksankerroksisen rakennuksen ensimmäisen kerroksen sisäänvedetty lasijulkisivu toimii ylevänä jalustana kokonaisuudelle. Siitä ylöspäin ilmettä hallitsee vaalea tiilifasadi.

Aleksis Kiven katu 5 katutaso

Kahden ylimmän kerroksen kohdalla julkisivuun on tuotu aaltoileva liike, joka mahdollistaa viereisen O-talon matalan räystäslinjan sulavan liittymisen uuteen rakennukseen. Julkisivu heijastelee ympäristönsä rytmiä, sävyjä ja materiaaleja. Paikallaan muurattu julkisivu sisältää myös vaativia lasirakenteita: suurimman neuvotteluhuoneen päätyikkunaelementin pinta-ala on 12 neliömetriä.

Aleksis Kiven katu 5 näkymäkuva sisältä lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat

Rakennus tarjoaa Nordean työntekijöille väljät ja muuntojoustavat tilat, joissa on korkeutta ja valoa. Työympäristössä on kiinnitetty erityistä huomiota ensiluokkaiseen akustiikkaan ja puhtaaseen sisäilmaan. Etelän suuntaan avautuvalta seitsemännen kerroksen terassilta avautuvat upeat kaupunkinäkymät.

Aleksis kiven katu 5 aula

Sisustusmateriaalit, kuten viiluseinät ja suomalainen luonnonkivi, tuovat rakennuksen aulaan lämpöä ja maanläheisyyttä.

Aleksis Kiven katu 5 toimistotilaa

Kestävät arvot suunnittelun perustana

Kestävä kehitys ja energiatehokkuus ovat olleet 21 000 neliömetrin suuruisen uudisrakennuksen suunnittelun keskiössä alusta asti. Rakennus täyttää LEED Platinum -ympäristösertifikaatin vaatimukset ja siinä on toteutettu useita energiatehokkaita ratkaisuja, kuten maalämpö, aurinkopaneelit ja viherkatot. Kyseessä on Helsingin kantakaupungin ensimmäinen toimistorakennus, jossa yli 80 % lämpöenergiasta tuotetaan maalämmön avulla.

Rakennusprosessin aikana kierrätettiin 98 prosenttia tontilta puretun vanhan toimistorakennuksen purkujätteistä. Lisäksi säilytettyjä julkisivuelementtejä otettiin talteen mahdollista myöhempää käyttöä varten.

Aleksis Kiven katu 5 atrium

 

Kuvat: Anders Portman, Kuvio Oy

Yhteyshenkilö

Marcus Heinänen

Asiakkuusvastaava
+358 50 394 1674

Lammenrannan pysäköintilaitos

Näyttävä parkkitalo miljöön ja tulevaisuuden ehdoilla
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
liikenne, uudisrakentaminen
Asiakas: KSBR Oy
Paikka: Helsinki
Aika: 2021-2024
Laajuus: 8430 Brm2
Tilaaja: Helsingin ATT

Helsingissä Kaarelan kaupunginosaan Kuninkaantammen Lammenrantaan rakennettaan uusi puukerrostalojen asuinalue. Alueelle rakennettiin myös puujulkisivuinen pysäköintitalo, jonka Tengbom suunnitteli yhdessä Keski-Suomen Betonirakenne Oy:n kanssa. Hanke pohjautuu Tengbomin ja KSBR:n yhteiseen kilpailuvoittoon.

 

Lammenrannan uusi pysäköintitalo on arkkitehtonisesti korkealaatuinen ja suunniteltu kestämään aikaa. Sen normaalia pidempää kestävät rakenteet ja edulliset elinkaarikustannukset tekevät siitä pitkäikäisen rakennuksen. Parkkitalon kesäaikaan tarvitsema sähkö tuotetaan viherkatolle asennettavilla aurinkopaneeleilla.

Parkkitalon runko rakennetaan paikallavaluna betonista ja julkisivu verhoillaan massiivipuisilla CLT-levyillä. Puumateriaalina käytetään kuusta, joka käsitellään paloturvalliseksi. Käsittelyn myötä puu muuttuu ajan saatossa kelopuun väriseksi. Vaihteleva ja moniulotteinen puujulkisivu tuo katukuvaan mielenkiintoa.

Pysäköintitilat jakaantuvat neljään ja puoleen kerrokseen, joista yksi sijaitsee maan alla. Autopaikkoja pysäköintitaloon tulee 265, joista 11 on varattu liikkumisesteisille. Noin 8500 neliömetrin kokoisen rakennuksen maantasokerrokseen tulee erillinen kolmionmuotoinen siipi liiketiloille. Siipeen sijoitetaan myös rakennuksen tekniset tilat. Piha-alueen esteettömyyteen kiinnitetään suunnittelussa erityistä huomioita.

Kuvat: Kuvio Oy

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Kulma21

KY-talo on nyt Kulma21
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
aulat & porrashuoneet, korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: NCC
Paikka: Helsinki
Aika: 2020-2023
Laajuus: 8 700 kem2

Helsingin Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan kodiksi rakennettu talo on muuttunut vuosien varrella merkittävästi. KY-talona tunnetun Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan rakennuksen värikäs historia sai uuden kerroksen ja terassin mittavan peruskorjauksen myötä ja jatkaa nimellä Kulma21. Tengbom suunnitteli rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon, jossa alkuperäinen ilme pääsee taas arvoonsa.

Kulma21 havainnekuva kadulta

Opiskelija-asunnoista tasokkaaksi toimistorakennukseksi

Alun perin KY-yhteisön kodiksi rakennettu Seppo Hytösen ja Toivo Paatelan suunnittelema rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1941. Valmistuessaan rakennuksen ensimmäisissä kerroksissa sijaitsi myymälöitä, ravintola sekä ylioppilaskunnan omia tiloja. Ylimmät kerrokset oli varattu asumiselle. Ensimmäisen peruskorjauksen yhteydessä 70-luvulla talon käyttötarkoitusta kuitenkin muutettiin, kun viimeisetkin asuinkerrokset muutettiin toimistokäyttöön.

Uuden laajan peruskorjauksen aika tuli, kun kiinteistön uusi omistaja NCC Property Development halusi päivittää rakennuksen vastaamaan nykypäivän vaatimuksia ja tehdä rakennuksesta muuntojoustavan toimistotalon. Vaikka rakennuksen peruskerrokset on alun perin suunniteltu asumista varten, se soveltuu erinomaisesti moderniksi muuntojoustavaksi toimistotilaksi pilareihin perustuvan pystyrungon myötä. Joustavat tilaratkaisut vaihtelevat 200–6000 m2 välillä tarjoten erinomaiset, helposti saavutettavissa olevat toimitilat. Uusittujen tilojen päävuokralainen on Wolt Enterprises Oy, ja lisäksi rakennuksessa toimii ravintola ja kahvila.

Pohjoisen Rautatiekadun ja Frederikinkadun kulmassa sijaitseva rakennus nostettiin uudelleen ansaitsemaansa arvoon laajan saneerauksen myötä. Julkisivuun tuotiin eloa uusimalla julkisivumateriaalit vastaamaan paremmin alkuperäisiä 1940-luvun materiaaleja. Rakennuksen ilmeen viimeistelee ylimmän kerroksen terassille avautuva lasiseinä. Uudelleen käyttöönotettavalta kattoterassilta on hulppeat näkymät Helsingin kattojen yli.

Kulma21 -toimistorakennuksen korjauksen yhteydessä uudelleen avattu kattoterassi
Entisen KY-talon, nykyisen Kulma 21:n kattoterassi

Haasteena matalat kerroskorkeudet

Peruskorjauksessa haluttiin tuoda rakennus nykypäivään, mutta toisaalta palauttaa se oman aikakautensa loistoon ja säilyttää historiallinen kerrostuma kaupunkiympäristössä. Tärkeänä tavoitteena oli toteuttaa rakennukseen uudet talotekniset ratkaisut ja ilmanvaihto niin, että tiloista tulisi nykypäivän vaatimuksia vastaavia.

Rakennuksen runko säilytettiin, mutta sisätilat uusittiin muuten kokonaan väliseinien ja alapohjan purkamisesta lähtien. Ylin seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan, sillä sieltä purettiin myös ulkoseinät ja muut kantavat rakenteet porrashuoneita ja säilyvää konehuonetta lukuun ottamatta. Vanha ulkoterassi kadun puolella otettiin uudestaan käyttöön.

Kulma21 7 kerros sisältä sekä kattoterassi
Seitsemäs kerros rakennettiin käytännössä uudestaan. Sisätiloista pääsee suoraan kattoterassille.

Suurimpana haasteena projektissa oli rakennuksen matala alle 3,5 metrin kerroskorkeus, joka asetti rajoituksia tilojen suunnittelulle. Hankkeessa hyödynnettiin tietomallinnusta ja muita digitaalisia ratkaisuja yhdessä eri suunnittelualojen ja työmaaorganisaation kanssa, mikä auttoi ratkaisujen löytämisessä ja yhteensovittamisessa. Esimerkiksi kellarikerrokseen saatiin lisää tilaa purkamalla alapohja ja paikoin jopa louhimalla sen alapuolella ollutta kalliota, jolloin kellarin lattiapinta saatiin alemmas. Peruskerroksissa innovatiiviset talotekniikan ratkaisut, kuten keskitetty poistoilmanvaihto, mahdollisti riittävän vapaan korkeuden toteuttamisen toimistotiloissa. Onnistunut lopputulos osoitti, että vanhoja rakennuksia voidaan peruskorjata ja tuoda ne uudelleen käyttöön matalasta kerroskorkeudesta huolimatta.

Kulma21 -toimistorakennuksen Wolt -toimiston sisätilat
Matalat kerroskorkeudet olivat suurimpia projektin haasteita. Onnistuneeseen lopputulokseen auttoivat muun muassa tilojen virtuaalimallinnus.

Julkisivu alkuperäiseen ilmeeseen

Kulma21 kuuluu Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Rakennuksen alkuperäisestä tunnelmasta on sisätiloissa säilytetty se, mitä siellä vielä oli jäljellä peruskorjausta aloitettaessa. Porrashuoneissa tunnelmaan pääsee vielä kiinni, ja avotoimistotilassa siitä muistuttavat julkisivua rytmittävät alkuperäiset ikkuna-aukot syvine ikkunapenkkeineen.

Sisäkuva porraskäytävästä
Portaissa pääsee taas KY-talon alkuperäiseen tunnelmaan.

Julkisivun peruskorjauksessa rakennus haluttiin tuoda mahdollisimman lähelle alkuperäistä ilmettä. Kadun puolella asuntojen ikkunoina palvelleet ikkunat uusittiin täyspuisina vanhaa mallia mukaillen. Julkisivun pilasterien pintoihin palautettiin vuolukivi, jonka mitoitus pääteltiin vanhojen valokuvien pohjalta. Aiemmissa korjauksissa piiloon pellitetty rappaus purettiin ja uusittiin kolmikerrosrappauksena. Kadun puolella rappaukseen toteutettiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat, jotka aikanaan tehtiin imitoimaan kivilaatoitusta.

Ulkokuva Kulma 21 -toimistorakennuksen julkisivusta
Rappaukseen tehtiin myös alkuperäisen KY-talon tapaan jakourat imitoimaan kivilaatoitusta.

Sun Effects on suunnitellut Kulma21:n julkisivuvalaistuksen, jonka pehmeät valot korostavat rakennuksen kulmaa. 1940-luvun henkeen sopii lisäksi erinomaisesti erkkerin ylä- ja alareunaan lisätyt valonauhat. Myös tarkoin ajan henkeen suunnitellut valomainokset täydentävät julkisivun kokonaisuutta ja antavat rakennukselle oman tunnistettavan ilmeen.

Suunnittelua tulevaisuuden ehdoilla

Hankkeen tavoitteena oli huomioida rakennuksen koko elinkaari ja näin saavuttaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä rakennus. Materiaalivalinnoissa kiinnitettiin huomiota niiden hiilijalanjälkeen ja rakennuksessa on panostettu kestävään energiaan muun muassa asentamalla aurinkopaneelit katolle. Kulma21 sai Suomen ensimmäisenä korjaushankkeena suunnitteluvaiheen BREEAM Excellent-tason sertifioinnin ja se täyttää vuoden 2022 EU-taksonomian vaatimukset.

Muuntojoustavia tiloja voidaan mukauttaa helposti muuttuviin tarpeisiin tulevaisuudessa. Peruskorjauksen myötä Kulma21 säilyttää arvonsa ja käyttökelpoisuutensa pitkään.

Sisäkuva Wolt-toimiston taukokeittiötilasta
Tennispalatsin kupeessa sijaitseva Kulma21 on tärkeä osa kaupunkikuvaa.

Kuvat: Kuvio Oy, julkisivun kuvat Jukka Rajala/Tengbom Oy

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Arkadiankatu 4-6 toimistotalon peruskorjaus

Arkadia n:o 6
Arkadia-aula-1
arkkitehtuuri, kestävä kehitys
korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: Sponda Oyj
Paikka: Helsinki
Ajankohta: 2012-2015 (I-vaihe), 2016-2021 (II-vaihe)
Laajuus: 23 500 kem2 / 34 000 brm2

Einari Teräsvirran suunnittelema, Innotalona tunnettu Arkadiankatu 4-6 valmistui 1977 näkyvälle paikalle nykyisen Kampin kauppakeskuksen kupeeseen. Peruskorjaus tuli ajankohtaiseksi 2010-luvulla ja tiloja on uudistettu useissa vaiheissa. Tengbomin Spondalle suunnittelemat uudet tilat taipuvat monenlaisten toimijoiden tarpeisiin toimialasta riippumatta, sillä kerrokset voidaan useiden sisäänkäyntien ja porrashuoneiden ansiosta jakaa jopa yhdeksään eri toimistotilaan.

Arkadia Aula
Kuva: Iiro Rautiainen

Talo sijaitsee erinomaisella paikalla keskellä Helsingin vilkkainta liikealuetta. Kaikki Helsingin keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Viereisen Kampin kauppakeskuksen lisäksi naapurissa on Pikkuparlamentti ja viereisellä Lasipalatsin aukiolla sijaitseva Amos Rex -taidemuseo, joka avasi ovensa 2018. Rakennuksessa on tarjolla vuokrattavaa toimisto- ja liiketilaa suurten asiakasvirtojen varrella yhteensä yli 27 000 m2. Toimistotilojen ohella kiinteistössä on kolme ravintolaa ja erikoisliikkeitä, joista yksi on helmikuussa 2020 tiloihin muuttanut fine dining –ravintola Farang.

Arkadia Farang
Kuva: Iiro Rautiainen

Vaivattomasti saavutettavissa

Kohde on liikenteellisesti hyvin saavutettavissa: sinne on helppo tulla niin omalla autolla kuin julkista liikennettä käyttäen. Työmatka-autoilijoille on vuokrattavana autopaikkoja kiinteistön omassa autohallissa ja keskustan pysäköintilaitoksissa. Kevyen liikenteen väylä Baana kulkee aivan vieressä ja kiinteistöstä löytyy runsaasti myös pyörätelineitä.

Kaupunkikuvallisesti merkittävä rakennus

Tummat julkisivut on verhoiltu messinkikaseteilla ja julkisivuja elävöittävät pysty- ja vaakaosien profiloinnit. Rakennuksen ylimpiä kerroksia on vedetty sisään vaikutelman keventämiseksi. Pääsisäänkäynti on Arkadiankadun puolella, missä katua rajaavasta julkisivusta on ”lohkaistu” kahden kerroksen korkuinen katettu sisäänveto korostamaan sisäänkäyntiä.

Katutason kerroksessa rakennuksen kaikilla sivuilla on pilarien rajaama katettu pylväskäytävä. Myöhemmin Salomonkadun varrelle rakennetut naapuritalot jatkavat rakennuksen pylväskäytävän linjaa. Salomonkatu mullistui Kampin keskuksen rakentamisen yhteydessä, jolloin myös katujärjestelyihin tehtiin muutoksia. Rakennusten väleihin rakennettiin katosrakennelmia täydentämään pylväskäytävärivin aukkopaikkoja. Yksi peruskorjauksen tavoitteista olikin ottaa kaikki irti pylväskäytävien potentiaalista ja elävöittää rakennuksen ensimmäisiä kerroksia sekä ympäröivää katutilaa.

Havainnekuva Arkadiankatu 4-6
Havainnekuva Salomonkadun suunnasta

Koppikonttorista monitilatoimistoksi

Sisätiloiltaan rakennus oli ajalleen tyypillinen toimistotalo koppikonttoreineen. Vuosikymmenten aikana vuokralaiset vaihtuivat ja rakennuksen sisätiloissa tehtiin lukuisia muutoksia. Peruskorjauksen yhteydessä koppikonttorit purettiin ja uudet, nykyaikaiset toimistotilat suunniteltiin mahdollisimman joustaviksi.
Nykyään toimistokerrokset voidaan jakaa pienempiin osiin useilla eri tavoilla. Rakennuksessa on neljä porrashuonetta ja uusittu talotekniikka on peruskorjauksen yhteydessä suunniteltu huolellisesti arkkitehdin ja insinöörien yhteistyönä ja toteutettu siten, että väliseiniä voi rakentaa lähes minne tahansa. Kerrokset voidaan jakaa joustavasti 173 m2-3500 m2 kokoisiin toimistoihin, jopa yhdeksälle eri toimijalle. Kaikki uusitut toimistohuoneistot ovat myös esteettömiä.

Arkadia Toimisto
Kuva: Iiro Rautiainen

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

+358 41 526 6537

Kruunuvuorenrannan kilpailu

Tyylikäs asuinkortteli
Havainnekuva
arkkitehtuuri
asuminen, uudisrakentaminen, viitesuunnitelmat
Asiakas: Helsingin kaupunki
Paikka: Helsinki
Aika: 2022
Laajuus: n. 6600 kem2
Projektityyppi: Asuminen, uudisrakentaminen, kilpailu

Tengbomin ”Berget” ehdotuksen keskiössä ovat luonto, valo ja monipuoliset asuintilat. Monimuotoinen kortteli on tiukasti kiinni peruskalliossa Kruunuvuorenrannan korttelin 49338 kutsukilpailussa.

Havainnekuva rakennuksesta ulkoa esitettynä. Rakennus edustaa tiili-arkkitehtuuria, ja sen tiiliset julkisivupinnat ovat vaaleat.

Kilpailun tavoitteena oli suunnitella asuinkorttelikokonaisuus, jossa on hyvä taloarkkitehtuuri ja asuinympäristö taloudellisuutta unohtamatta. Rakentamisen suunnittelussa tuli huomioida meren läheisyyden tuomat haasteet ja sovittaa rakennukset maastoon pyrkien välttämään tarpeettoman laajat kallioleikkaukset ja louhinnat.

Ehdotuksemme lähtökohdat olivat paikan tärkeimmät ominaisuudet: kallio, joka luo kortteliin suuret korkeuserot sekä monimuotoinen kortteli, jonka jokainen lamelli avautuu uuteen suuntaan. Näitä ominaisuuksia on käytetty kantavana teemana hyödyntäen niitä sekä arkkitehtuurin lähtökohtana sekä miellyttävän asuinympäristön luomisessa. Ehdotuksen keskiössä ovat luonto, valo ja monipuoliset asuintilat.

Havainnekuva lamellikerrostalojen sisäpihalta. Viihtyisällä sisäpihalla näkyy runsaasti kasvustoa, havupuustoa sekä oleskelu- ja leikkialueita.

Tuomariston mukaan Tengbomin kilpailuehdotuksessa oli huomioitu parhaiten auringon säteilyn vaikutus kesäajan sisäolosuhteisiin ja siinä oli korkein viherkerroin. Samoin kiitosta tulit kiertotalousnäkökulmasta paikalta louhittavan kiviaineksen osalta, materiaalinkäytöstä ja pihasuunnitelmasta. Arkkitehtuuria kiiteltiin omaleimaiseksi ja kiinnostavaksi esimerkiksi rennon esikaupunkimaisesta arkkitehtuurista.

Maisemasuunnittelusta vastasi Helma Oy:n maisemarkkitehdit.

Haluatko lukea lisää kilpailusta?

Lue uutinen kilpailusta sivultamme ja tutustu kilpailun arvostelupöytäkirjaan.

Visualisoinnit Oladesign Oy

 

 

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Sepänkallio

Viihtyisää asumista Espoossa
Sepänkallio havainnekuva sisäpihalta
arkkitehtuuri
asuminen, uudisrakentaminen, viitesuunnitelmat
Asiakas: TA
Paikka: Espoo
Aika: 2020-
Laajuus: 16 770 kem2

Kodit ovat tärkeässä asemassa ihmisten onnellisuutta mitatessa. TA rakennuttaa Espoon Suurpeltoon ARA-vuokra-asuntoja sekä asumisoikeusasuntoja, joissa asukkaiden on hyvä ja miellyttävä asua. Rakennuksista suunnitellaan kutsuvia, toimivia ja pitkäikäisiä. Tengbom vastaa rakennusten arkkitehti- ja pääsuunnittelusta.

Sepänkallio havainnekuva sisäpihalta
Havainnekuva sisäpihalta

Espoon Suurpelto laajenee kohisten. Alueen keskeinen sijainti Turunväylän ja Kehä II:n kainalossa tekee uudesta asuinalueesta ihanteellisen kasvukeskuksen. TA rakennuttaa Turunväylän kupeeseen kestäviä, hyvin huollettavia rakennuksia, joiden rungon käyttöiäksi suunnitellaan 100 vuotta. Asuinrakennuksista tulee kutsuvia ja niiden suunnittelussa otetaan huomioon eri elämäntilanteissa olevat asukkaat.

Taiten suunniteltu

Yhtenäinen lamellimassa reunustaa Kyläsepäntietä, joka kääntyy Gerkinkartanolle mukaillen rinnetontin reunaa, luoden kortteliin suojaisan sisäpihan. Hehkutien puolelle nousee kaksi pistetaloa. Mustanharmaa uritettu betoni toimii rakennusten jykevänä jalkana, ja sisäänvedettyjen sisäänkäyntien puuverhoilu luo kontrastia korostaen niitä. Ylempien kerrosten tiilijulkisivut elävät pehmeissä väreissä, jotka vaihtelevat keltaisen sävyistä beesiin ja ruskeaan. Rakennusten keskiosaa hallitsee puhtaaksi muurattu tiili, joka vaihtuu ylemmissä kerroksissa sauman ylihierottuun tiilipintaan.

Sepänkallio havainnekuva kadulta
Havainnekuva kadulta

Gerkinkartanon puolelle laskevat jyrkät kattolappeet ja ulospäin työntyvät parvekkeet rikkovat Kyläsepäntietä reunustavan kookkaan lamellimassan. Muutoin lasitetut parvekkeet ja terassit avautuvat pääosin sisäpihalle. Pihakannen ollessa katutasoa 1,5 kerrosta ylempänä, polveilee rakennusmassa sisäpihalla voimakkaasti, ja kahden kerroksen matkalla jyrkästi laskevat kattolappeet kattoikkunoineen keventävät ilmettä.

Yhteisöllistä asumista

Vaikka kortteliin perustetaan kaksi taloyhtiötä, ovat kaikki yhteistilat kaikkien asukkaiden käytössä. Molempien yhtiöiden yhteiskäytössä on viisi talosaunaa, kaksi kerhotilaa, kaksi korttelipesulaa ja useampi kuivaushuone. Ulkovälinevarastot sijaitsevat sisäänkäyntien yhteydessä, ja pihakansi kätkee alleen 186 paikkaisen autohallin. Katutasossa sijaitseva palvelueteinen voidaan vuokrata myös ulkopuoliselle toimijalle. Gerkinkartanon puolella sijaitsee liiketila, joka voidaan tarvittaessa jakaa kahdelle vuokralaiselle.

Sepänkallio alustava havainnekuva asunnosta
Alustava havainnekuva asunnon sisältä

Koko korttelin yhteisestä piha-alueesta luodaan tila, jossa on virikkeitä kaikenikäisille asukkaille leikkipaikoista kuntoiluvälineisiin. Pihapiirin idylliä lisää säilytettävä kalliometsä. Asukkaiden viihtyvyys onkin TA:lle tärkeää. Asumisoikeus- ja vuokratalojen asukkaiden keskuudesta valitaan vuosittain asukastoimikunta, joka voi viedä asukkaiden toiveita ja kehitysehdotuksia eteenpäin kiinteistöjen omistajalle sekä halutessaan järjestää asukkaille yhteistä toimintaa ja tapahtumia.

Hehkutien 1:n lämmöntarve tuotetaan maalämmöllä ja Gerkinkartano 2 liitetään kaukolämpöverkkoon. Katoille sijoitetaan aurinkopaneeleja mahdollisimman paljon, joiden tuottamalla sähköllä katetaan pääosa IV-konehuoneiden sähköntarpeesta.

ARA-vuokra-asuntoja tulee yhtensä 110kpl:

1h+kt 42 kpl
2h+kt 34 kpl
3h+kt 31 kpl
4h+kt 3 kpl

 

Asumisoikeusasuntoja rakennetaan 141 kpl, joissa suurimmassa osassa on oma sauna:

1h+kt 7 kpl
2h+kt 75 kpl
3h+kt 45 kpl
4h+kt 14 kpl

Yhteyshenkilö

Petrus Laaksonen

Suunnittelujohtaja
+358 41 526 6537

Saukonpaadenranta 2

Väistökoulu toimistotaloon
Valokuva ulkoa koulurakennuksen uudesta porrashuoneesta.
arkkitehtuuri
korjaus & muutos, koulutus
Asiakas: EQ Oyj/Noste Kiinteistökehitys Oy
Paikka: Helsinki
Aika: 2023-2024
Laajuus: n. 1700 kem2

Tengbom suunnitteli väistökoulun tilat Helsingin Jätkäsaaren Saukonpaadenrannassa sijaitsevaan olemassa olevaan rakennukseen. Väliaikaisen koulun 1700-neliöiset tilat muokattiin entisten toimistotilojen paikalle ekologisesti ja resurssitehokkaasti hyödyntäen olemassa olevia rakenteita.  

Noin 20 vuotta vanhan, suuren C-muotoisen, rakennuksen kaksi kerrosta on muutettu palvelemaan 170 koululaisen ja 40 esikoululaisen tarpeita. Kiinteistössä toimii lisäksi eri yritysten toimitiloja sekä hotelli.

Vanhoja kokoustiloja ja koulutushuoneita sovellettiin luokkahuoneiksi, lisäten tarvittavia seiniä ja ovia. Esikoululaisille rakennettiin kuraeteiset, lokerikot ja lisää säilytystilaa, ja kerroksiin lisättiin käsienpesupisteitä ja rakennettiin inva-WC:t koulumääräysten mukaisesti. Ruokailutiloissa hyödynnettiin olemassa olevaa keittiötä ja uudistettiin laitteistoja.

Ulkokuva olemassa olevan rakennuksen sisäpihalta sekä rakennuksen kylkeen rakennetusta uudesta porrashuoneesta.
Kuva: Kuvio Oy

Prosessin loppuvaiheessa yllättäen esiin noussut tarve rakentaa uusi porrasyhteys eri kerrosten välille osoittautui teknisesti haastavaksi ja edellytti nopeaa reagointia sekä ratkaisukykyä. Oppilaat ja esikoululaiset saapuvat rakennukseen samasta ulko-ovesta, jonka jälkeen kulku haarautuu kahteen eri portaaseen. Esikoululaiset käyttävät uutta porrasta, joka toteutettiin erottamalla parkkihallista eteistila ja puhkaisemalla pihakanteen aukko. Tilava eteinen ja valoisa porras toimivat nyt päiväkodin arjessa ja tulevaisuudessa jonkun toisen käyttäjän tarpeissa. Peruskoululaiset hyödyntävät puolestaan olemassa olevaa porrasta kulkiessaan omaan kerrokseen. 

Kuva: Kuvio Oy

Erityisen tärkeänä pidettiin sitä, että suunnitteluprosessissa mukana olleet opettajat ja muut koulun edustajat saivat äänensä kuuluviin ja pystyivät aidosti vaikuttamaan päätöksentekoon. 

Yhteistyö on ollut tiivistä niin koulun henkilöstön kuin kaupungin virkamiestenkin kanssa. Kompromisseja tehtiin, mutta ratkaisut saatiin toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla”, Saukonpaadenrannan suunnittelusta vastannut Tengbomin arkkitehti Minna Hulkkonen kertoo.

 

Kuva: Kuvio Oy

Saukonpaadenrannan kohteen lisäksi Tengbom on suunnitellut väistökoulun tilat myös toiseen olemassa olevaan toimistorakennukseen, Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevaan Tietokuja 2:een. Lue lisää aiheesta alla:

Tapiolan Hohka

Aulatilan näyttävä muutos
Tapiolan Hohka aulatila
arkkitehtuuri, sisustussuunnittelu
aulat & porrashuoneet, korjaus & muutos, toimistot
Asiakas: LähiTapiola
Paikka: Espoo
Aika: 2021-2022
Laajuus: n. 970 m2
Projektityyppi: Sisustussuunnittelu

Espoon Tapiolassa Revontulenkujalla sijaitseva LähiTapiolan pääkonttori kaipasi uudistusta aulatiloihin. Tapiolan Hohkaksi nimetty, vuonna 2009 valmistunut, toimistotalo valmistautui vastaanottamaan uusia vuokralaisia ja sisääntulokerroksen piti palvella muitakin kuin LähiTapiolan vieraita ja työtekijöitä.

Tapiolan Hohka -rakennuksen korkea aulatila.

Saimme tehtäväksi suunnitella perinteisen aulatilan muutos innovatiiviseksi ja joustavaksi työtilaksi, vanhaa kunnioittaen. Loimme ”tilan tilan sisälle”, ajankohtaisen ja kutsuvan aulan, jossa vieraatkin viihtyvät. Aulan valoisuus, ilmavuus ja arvokas ilme säilytettiin samalla kun tila sai kokonaan uuden ulkoasun. Pehmeämmät muodot ja lämminhenkiset materiaalit valittiin tuomaan aulan suoraviivaisiin tiloihin mukavuutta ja kotoisaa tunnelmaa.

Aulan valoisuus, ilmavuus ja arvokas ilme säilytettiin samalla kun tila sai kokonaan uuden ulkoasun.

Aulatilan uudistus sisälsi uuden neuvotteluhuonealueen, kahvion keittiöineen, break-out space ja co-working alueet sekä vastaanottotiskin. Osa co-working alueesta muuntautuu helposti break-out tilaksi suurempien tilaisuuksien aikana. Uusituista tiloista pääsevät nauttimaan talon vuokralaisten lisäksi nyt myös vierailijat.

Tapiolan Hohka aulatilan sisustus. Kuvassa näkyy kahvilan tiskiä ja istuskelualueet. Tapiolan Hohka neuvotteluhuone.

Kuvat: Kuvio Oy

Yhteyshenkilö

Heli Sonkkila

Sisustusarkkitehti
+358 40 501 2212